Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nyt tilbud: Langtidssyge mænd sendes på vildmandskursus

Svendborg Kommune har succes med at sende langtidssygemeldte mænd, der er sygemeldt efter alvorlig fysisk eller psykisk sygdom, ud i naturen. Nu kommer et lignende tilbud til Faaborg-Midtfyn. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.
Faaborg-Midtfyn Kommune og ViNatur udbyder nu et vildmandskursus til mænd, der ønsker at vende tilbage til hverdagen efter længere tids sygdom.

Faaborg-Midtfyn: At være i naturen øger livskvaliteten, afhjælper stress og depression og gøre det lettere at håndtere kroniske sygdomme.

Sådan er filosofien bag det vildmandskursus, som Faaborg-Midtfyn Kommune nu tilbyder mænd, der gerne vil tilbage til hverdagen efter en langtidssygemelding som følge af en livskrise. Det kan være efter diagnoser som stress, angst, depression, kræft, hjerte-kar-sygdom, smerter, overvægt eller diabetes.

Kurset udbydes i samarbejde med firmaet ViNatur og er en del af en phd.-afhandling, som Simon Høegmark, medejer af ViNatur står for.

Deltagerne kommer på kurset til at opleve naturen på tæt hold og mærke urinstinkterne, som vi var afhængige af, dengang vi levede i og af naturen med referencer til jægersamlerkulturen og evolutionspsykologien, lyder det i en pressemeddelelse.

Mændene præsenteres for sansestimulation samt åndedræts- og kropslige øvelser, og de kommer helt ned i tempo og mærker den tryghed og indre ro, som naturen kan give os, lyder det videre.

Vildmandskurserne blev startet op i Svendborg Kommune i 2014 og har siden inspireret til lignende kurser i andre kommuner. Kurserne er udviklet ud fra nyeste forskning og erfaringer inden for naturbaseret behandling.

- Vores erfaring er, at 87 procent af deltagerne siger, at de i høj grad har fået det fysisk og psykisk bedre efter forløbet. Det skyldes, at vi mennesker har nogle urinstinkter. Vi er tilpasset til at være i naturen, og det kan vi bruge til at hele os selv. Når vi er pressede og kommer ud i naturen, så tager vores urinstinkter over og begynder at restituere os. Det, vi kan tilføje, er, at vi forstærker den proces ved hjælp af forskellige øvelser, der frigiver endorfiner og gør, at vi reparerer os selv, forklarer Simon Høegmark.

Annonce

Plads til 25

Formand for Sundhed og Omsorg i Faaborg-Midtfyn Kommune, Herdis Hanghøi, glæder sig over samarbejdet mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og ViNatur.

- Der er allerede gode erfaringer med at tilbyde lignende kurser andre steder i landet. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi nu kan tilbyde et helt særligt rehabiliteringsforløb for mænd i Faaborg-Midtfyn, siger hun i en pressemeddelelse.

Ønsker man at deltage på vildmandskurset er ansøgningsfristen den 30. august. Man kan enten komme i betragtning via henvisning fra Faaborg-Midtfyn Kommune eller ved at henvende sig til Rune Apollo-Rasmussen på rune@vinatur.dk. Efterfølgende bliver man ringet op af Simon Høegmark, der ved en indledende samtale vil afstemme forventninger og blive klogere på den enkeltes problematikker.

Kurset bliver holdt i Pipstorn Skov og andre naturområder omkring Faaborg, og er der 25 pladser i alt.

Kurset kører over ni mandage med opstart mandag den 16. september 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce