Annonce
Odense

Nyt sted fundet til varmestue og hellested i Bolbro

Odenses nye varmestue i Bolbro kommer til at ligge tæt på Odense Stadion. Ved siden af etableres et nyt hellested til de socialt udsatte, som i dag holder til andre steder i bydelen. Eneste problem: politikerne mangler 6,5 mio. kroner.
Annonce

Så er der sat adresse på Odenses nye varmestue i Bolbro. Den skal, hvis alt går efter planen, ligge i et kommunalt ejet hus på Stadionvej 47 i Bolbro, tæt på Odense Stadion og den kommende letbane. Og så kommer et nyt hellested for socialt udsatte til at ligge på grunden ved siden af.

Eneste problem er, at istandsættelsen kommer til at koste 9,5 mio. kroner - markant mere end de 3 mio. kroner, kommunen har sat af til projektet.

Spørger man rådmand i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Brian Dybro (SF), bør det imidlertid kun være et spørgsmål om, hvornår pengene bliver bevilget:

- By- og Kulturforvaltningen har lavet beregningen af, hvad det vil koste at sætte huset i stand til formålet. Det er en høj pris, men alternativet kan blive dyrere, for så skal man hen at købe et hus et andet sted, måske rive noget ned og bygge andet op. Pointen er, at et værested ikke kan ligge et hvilket som helst sted, og det styrer også min tilgang. Det her er en optimal placering og den bedste løsning, fordi huset ligger så centralt, siger han.

Sagen skal nu diskuteres i Beskæftigelses- og Socialudvalget, og herfra kan man beslutte at tage ønsket med i de videre budgetforhandlinger senere på året.

Sagen kort fortalt

Politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget vedtog i foråret 2019 en ændring i antallet af væresteder i Odense for at gøre plads til en bedre indsats for socialt udsatte i Bolbro. Det indebar blandt andet, at det daværende værested i Bolbro, Mælkevejen, lukkede, og erstattes af en ny varmestue.

Kommunen har lavet en driftsaftale med Kirkens Korshær, som har erfaringer med at drive varmestuer for socialt udsatte i både Nørregade og Østergade i Odense.

I forbindelse med områdefornyelsen af Bolbro er der afsat 3,3 mio. kroner til etablering af et hellested og en varmestue. Hellestedet er i øjeblikket ved at blive etableret og kommer til at koste omkring 350.000 kroner.

En ombygning af huset Stadionvej 47 til en ny varmestue kommer efter By- og Kulturforvaltningens beregninger til at koste 9,5 mio. kroner. Der er små 3 mio. kroner tilbage i puljen fra områdefornyelsen, så der mangler altså godt 6,5 mio. kroner. Nu skal Beskæftigelses- og Socialudvalget drøfte sagen, og rådmand Brian Dybro regner med, at pengene kan findes i det kommende budgetforlig.

Annonce

Bedre behandling

Den nye varmestue i Bolbro er et udslag af en større rokade, der reelt har lukket nogle af kommunens andre væresteder, som i flere år eksisterede på et minimalt budget med faldende besøgstal til følge.

Værestedet Mælkevejen i Bolbro lukkede i sommeren 2019, og siden er Kirkens Korshær kommet til og driver nu det midlertidige varmestuetilbud i de samme lokaler, ejet af boligforeningen, på Højstrupvej.

Med den nye varmestue er håbet at revitalisere arbejdet med de socialt udsatte i Bolbro, som er et af Fyns fattigste områder.

- Målet med den nye varmestue er at få lavet et bedre værested og få kontakt med en større gruppe af socialt udsatte, som vi i dag ikke har den store kontakt med. Her vil vi give dem et sted, hvor de kan være, som de er, men også kan få hjælp til de forandringer, de gerne vil lave i deres liv. Håbet er, at vi kan gøre det bedre socialt og sundhedsmæssigt for nogle virkeligt udsatte mennesker i Bolbroområdet, siger Brian Dybro.

En undersøgelse blandt de udsatte tilbage fra 2014 viste også, at en del beboere hver dag tog turen fra Bolbro ind til byen udelukkende for at gå i misbrugsbehandling. De ville gerne være blevet i Bolbro, hvis der ellers var et tilbud her. Og sådan et tilbud ville også holde dem væk fra det hårdeste stofmiljø, lyder vurderingen.

Annonce

Hellested

Apropos stoffer, er rådmanden ikke bange for, at det nye hellested vil betydet et øget salg af narko i området:

- De problemer opstår jo ikke, fordi man laver et hellested. I dag samles nogle af de udsatte i Bolbro rundt omkring i bydelen, fx ovre ved Fakta eller i forlængelse af butikstorvet. Tanken med at lave hellesteder er jo, at der skal være plads til alle i byen, og derfor giver vi plads nogle steder, hvor det er mest hensigtsmæssigt for alle, at man kan være, siger Dybro og kalder Bolbro et "fedt, mangfoldigt område, hvor beboerne går ind for, at der skal være plads til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce