Annonce
Erhverv

Nyt skud på cannabisstammen: Tyskere vil investere 100 millioner kroner

Stifter af tyske Bohak, Hartmuth Kleiss, yderst t.v., med sønnen Robin Gerlof og Jessica Gerlof, begge ansat i familiefirmaet, der har etableret sig som del af cannabis-klyngen på Fyn. Foto: Johan Joensen
Det familieejede tyske firma Bohak har overtaget 6500 kvadratmeter væksthuse og ejendom i Haarby, hvor tyskerne bliver det nyeste cannabisskud med firmaet HCC Pharm. Familien vil investere mere end 100 millioner kroner og var med til investortræf i Dok5000 for at finde nye partnere.

Den voksende cannabis-klynge på Fyn fik i går endnu et skud på stammen, da den familieejede, tyske virksomhed Bohak officielt satte navn på det nyeste medlem af klyngen.

Den 28 år gamle ingeniørvirksomhed har overtaget en ejendom med 6500 kvadratmeter væksthuse i Haarby, hvor familien fra Meinersen uden for Hannover vil dyrke medicinsk cannabis.

- Vi regner med at starte inden for et år og i alt investere 14 millioner euro, fortæller administrerende direktør og stifter Hartmuth Kleiss.

Den 55-årige ingeniør er på plads i Dok5000 til Cannabis Investor Summit for at finde investorer til familiens cannabis-firma, som har fået navnet HCC Pharm.

Produktionen af hampplanter er ikke ny for familien, fortæller han sammen med sin søn Robin Gerlof på 18 år, der også er med i firmaet og har taget den fem timer lange køretur med til Odense.

- Vi har arbejdet med en partner i Californien i fire år, hvor vi har været med til at udvikle deres produktion, fortæller yngste mand i firmaet, der i alt tæller 50 ansatte fordelt på en række datterselskaber.

Bohak arbejder inden for en række områder som vindenergi, kyllingeproduktion og teknologi. Et af firmaerne arbejder med en ny vandingsteknologi, som familien vil gøre brug af på Fyn.

- Vi tror på, at vi med vores teknologi kan forbedre og øge produktiviteten i planteproduktionen, så planterne bliver bedre og vokser hurtigere, samtidig med at vi mindsker risikoen for, at der går skadedyr i dem, siger Hartmuth Kleiss.

Annonce

Tyske planer skrinlagt

- Vi har ledt efter en ejendom, hvor vi fik et basis-væksthus. Det, vi fandt i Haarby, er helt perfekt, fordi vi uanset skulle starte helt forfra. Og der var ingen grund til at købe et nedlagt gartneri med en masse udstyr, vi alligevel ikke skulle bruge, siger Hartmuth Kleiss.

Han ville faktisk have startet produktionen op hjemme i Tyskland, men lovgivningen spændte ben for familien, fortæller han.

- I Tyskland skal du have to års erfaring med hampproduktion i et land, hvor det er tilladt. Det troede vi, vi havde gjort i Californien, men medicinsk cannabis-produktion er ikke tilladt i USA, men derimod kun i nogle stater, så vi kunne ikke starte i Tyskland, siger han.

I stedet blev det Fyn. I første omgang skal familien have investorer med ombord, og uanset om de ikke finder dem i Dok5000, så regner direktøren med, at der skal ansættes op mod 12 personer til anlægget på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce