Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nyt skoleorkester: Man kan ikke bare trutte, når man føler for det

Palle Larsen (yderst til venstre), der er souschef på Faaborg-Midtfyn Musikskole, håber, at OrkesterMester er med til at inspirere eleverne på Broskolen til at blive ved med at spille på de lidt mere sjældne orkester-instrumenter. Foto: Nanna Lørup Buch

Broskolen er blevet udvalgt til at deltage i OrkesterMester. Skoleorkesteret skal være med til at skabe sammenhold på skolen og sætte fokus på de lidt mere sjældne orkester-instrumenter.

Årslev: Broskolen er blandt ti skoler i Danmark, der er blevet udvalgt til at deltage i et nyt skoleorkester-projekt under navnet OrkesterMester. Broskolen har i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Musikskole startet deres eget skoleorkester op, hvor eleverne på afdeling Bøgehøj skal lære at spille trompet, trombone og tværfløjte, mens eleverne på afdeling Rolfsted skal spille trompet, trombone og saxofon.

Det glæder Louise Holst Mortensen, der er afdelingsleder fra 0.-6. klasse på Broskolen afdeling Bøgehøj.

- Vi var så heldige at blive udvalgt som en af de 10 skoler i Danmark, der kommer med i OrkesterMester. Vi har et godt samarbejde med musikskolen, der kan bidrage til undervisningen. Børnene får en indsigt i noget fagspecifikt. Det giver dem en unik mulighed for at se ind i en verden, som folkeskolen normalt ikke kan tilbyde, siger Louise Holst Mortensen.

Et orkester er ligeledes en god måde at få børnene til øve sig på at samarbejde, mener Louise Holst Mortensen.

- Det giver et godt fællesskab for børnene. De skal lytte og være opmærksomme på hinanden. Man skal vente på tur, man kan ikke bare trutte, når man føler for det. Det giver også en oplevelse af, at man bliver bedre, når man øver sig - øvelse gør mester. Det håber vi også, de tager med sig videre i de andre fag, siger hun.

Annonce

OrkesterMester

1000 elever på 10 skoler fordelt over hele landet bliver mestre i orkesterspil med start fra skoleåret 2018/2019. Der sker som led i en ambitiøs plan med titlen OrkesterMester, som Nordea-fonden støtter med 3,4 millioner.Broskolen er en af de ti udvalgte skoler, og afdeling Bøgehøj og afdeling Rolfsted deltager i projektet i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Musikskole.

Orkestermestermodellen bliver udfoldet for 3.-6. klasse i begge afdelinger af Broskolen.

Eleverne vil blive undervist i 30 uger det første skoleår. I orkestermestertimen er der fire musiklærer, som klassen har til musik - klassens egen musiklærer samt tre lærere fra Faaborg-Midtfyn Musikskole.

Klasserne vil også skulle medvirke i forskellige arrangementer i løbet af skoleåret. Det største bliver en årlig OrkesterMesterFest i DR-Byen, i år den 13. juni, hvor udvalgte OrkesterMestre er på scenen sammen med DR SymfoniOrkestret og med børneværter fra DR.

Den fælles vision for OrkesterMester er, at i Danmark har skoler orkestre.

9-årige Thor William Severin Mangaard (yderst til højre) går i 3.a på Broskolen afdeling Bøgehøj. Han er blevet bidt af at spille trompet. Foto: Nanna Lørup Buch

Fokus på de mere sjældne instrumenter

Palle Larsen, der er souschef på Faaborg-Midtfyn Musikskole, ser OrkesterMester som en unik mulighed for eleverne på Broskolen at prøve kræfter med de lidt mere sjældne instrumenter, som trompet, trombone, tværfløjte og saxofon.

- På landsplan er der et ønske om, at vi skal skabe skoleorkestre igen. Musikskolerne har eksisteret i mange år, siden 70'erne, men siden krisen i 2008, er det begyndt at gå ned med antallet af instrumental-elever - især på de lidt mere sjældne instrumenter som orkesterinstrumenter. Det er en tendens på landsplan. Derfor vil vi gerne prøve at gøre noget for at skabe noget mere opmærksomhed om orkester-instrumenterne, som eksempelvis strygere, messingblæsere, træblæssere og slagtøj. Et orkester kan være med til at skabe det gode sammenhold på skolerne. Musik er noget, der gør folk glade, Når man spiller i orkester sammen, er man både nødt til at lytte til hinanden og lære at vente på hinanden. Det giver en følelse af sammenhold, og kan styrke det sociale fællesskab, siger han og uddyber:

- Det vigtigste for musikskolen er, at der er en masse børn og unge, der oplever de her instrumenter og får et forhold til dem - så kan det jo være, der er nogen, der får lyst til at blive endnu bedre på deres instrumenter og melde sig ind i musikskolen bagefter.

Den lyst er allerede kommet hos 9-årige Thor William Severin Mangaard, der går i 3.a på Broskolen afdeling Bøgehøj. Selvom han ind til nu mest kun har været bidt af fodbold, er han nu også blevet vild med at være med i det nye skoleorkester.

- Det er mega sjovt, fordi vi skal optræde og spille trompet. Jeg er blevet lidt bidt af det, siger Thor William Severin Mangaard, der godt kan se sig selv fortætte med at spille musik, når OrkesterMester er slut.

9-årige Alberte Edith Bollerup Høgh (nummer tre fra venstre) er også vild med at spille i orkester, hvor hun prøver kræfter med en tværfløjte. Foto: Nanna Lørup Buch
Det kan godt være lidt svært at huske, hvilken position trombonen skal spille i, men så er det godt, man kan hjælpe hinanden. Foto: Nanna Lørup Buch
Tre lærere fra Faaborg-Midtfyn Musikskole og klassens egen musiklærer hjælper eleverne i 3.a på Broskolen med at blive mestrer i orkester. Foto: Nanna Lørup Buch
Når man spiller i et orkester, skal man være opmærksom og vente på hinanden - man kan ikke bare trutte, når man føler for det, siger Louise Holst Mortensen, der er afdelingsleder fra 0.-6. klasse på Broskolen afdeling Bøgehøj. Foto: Nanna Lørup Buch
Det er vigtigt at være forsigtig, når man bruger de fine instrumenter. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce