Annonce
Sydfyn

Nyt samråd om VUC-lukninger: S skød på nedskæringer - minister fastslog, at beslutningerne er lokale

En lille flok studerende, politikeren Bjørn Brandenborg (S) og leder af VUC i Rudkøbing, Thomas Borum Reuss, tog med til Christiansborg til det første samråd sidst i januar. Fra venstre er det Line Bønnelykke, Mike Alexander Waidtløw, Anica Stenberg, Jasmin Pedersen og Bjørn Brandenborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
S skød på nedskæringer på 600 millioner - minister fastslog, at lukninger er sket via lokale beslutninger.

LANGELAND: Det endte ganske som ventet med fastlåste fronter, da der tirsdag formiddag blev holdt nyt samråd i Folketinget omkring lukningsdømte og -truede VUC-ere. På den ene side stod socialdemokraterne, som beskyldte regeringen for at centralisere uddannelsesområdet via omprioriteringsbidraget, som har betydet 600 millioner kroner færre til VUC-undervisningen siden 2015. På den anden side befandt sig undervisningsminister Merete Riisager (LA), som fastholdt, at beslutningerne er truffet lokalt/decentralt, da VUC-centrene er selvejende institutioner, og at man ikke på Christiansborg skal bestemme, hvordan Danmarkskortet skal se ud på dette område.

End ikke betegnelsen for, hvad der er fakta i sagen, kunne de to parter blive enige om. I samrådsspørgsmålene og på selve samrådet kaldte Magnus Heunicke og Rasmus Horn Langhoff (begge S) det konsekvent for VUC-centre, som er lukket, mens ministeren lige så konsekvent talte om VUC-afdelinger.

Uanset hvad så er Langeland, som flere gange tidligere beskrevet i Fyns Amts Avis, blandt de otte VUC´ere, som drejer nøglen til sommer. Det bliver der ikke lavet om på.

Samrådet i Folketinget foregik i Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Rasmus Horn Langhoff frygtede, at yderligere 13 steder i Danmark vil miste deres VUC i fremtiden. De otte er kun begyndelsen, og nogle geografiske områder rammes meget hårdt, mente han.

Merete Riisager afviste, at omprioriteringsbidraget har hele skylden. Der er også gode konjunkturer, så flere er kommet i arbejde og derfor ikke er under uddannelse, lige som den nye uddannelse, FGU (forberedende grunduddannelse), har snuppet noget af det elevgrundlag, som VUC hidtil har haft.

Annonce

Kunne tilpasse sig

- Det her er ikke sket pludseligt. VUCerne har hidtil haft en god økonomi og haft tid til at tilpasse sig situationen, sagde ministeren.

Troels Ravn (S) købte ikke den med elevgrundlaget.

- FGU er for de unge, mens VUC gælder voksne. Ministeren må tage ansvar i sagen, sagde han.

Marie Krarup (DF) beskyldte socialdemokraterne for at tænke mere på det forestående valg end på at løse problemerne.

- Det er sølle. Har der da ikke være S-ordførere med i forhandlingerne om FGU? Her fik man vel klart at vide, at FGU-reformen ville få betydning for VUC, spurgte hun.

VUC Langeland blev i første omgang besluttet lukket i december, og beslutningen er siden bekræftet i VUC Fyn-bestyrelsen, selv om især Socialdemokratiets lokale folketingskandidat, Bjørn Brandenborg, og næstperson i Alternativet Langeland, Jette Purup, har kæmpet imod.

VUC Fyn har siden fastslået, blandt andet med baggrund i transporttiden fra Nordlangeland til Svendborg med kollektiv trafik, at man gerne forestår FVU (forberedende voksenundervisning) og ordblindeundervisning på Langeland og er villig til indgå en samarbejdsaftale med kommunen om dette.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce