Annonce
Odense

Nyt samlingssted: Nu skal sprøjtevognen være centrum for fredagsøl og julehygge

Et sprøjtehus og en sprøjtevogn, der frem til 1922 bekæmpede ildebrande i Stenløse, skal nu renoveres, efter Stenløse Kultur- og Dilettantforening har fået 125.000 kroner fra Bydelspuljen. Det glæder formand Margrethe Tøttrup Justesen og Ole Gram, der er nabo til sprøjethuset. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

125.000 kommunale kroner er på vej til Stenløse, hvor en lokal forening har overtaget det mere end 150 år gamle, nedrivningstruede sprøjtehus. Den lille brandstation vækker store følelser i lokalsamfundet, der nu vil bruge den som samlingssted.

Egentlig skulle det have været revet ned, det lille hvidkalkede sprøjtehus fra 1865 med den lige så gamle sprøjtevogn.

For det er snart 100 år siden, sprøjtevognen trukket af heste havde sin sidste tur ud i Stenløses små gader for at bekæmpe en brand. Og Odense Kommune havde derfor ikke længere nogen interesse i at eje huset, lod kommunen i 2016 forstå i en annonce, hvor den søgte efter folk eller foreninger, der ville tage over. Ellers ville nedriveren tage fat.

Den annonce læste Ole Gram, der fra sit køkkenvindue i bindingsværkshuset har udsigt til sprøjtehuset - som han i øvrigt ganske frivilligt har kalket på den rigtige, gammeldags manér i årevis.

- Der har været en tid, før mobiltelefonen blev opfundet, og det skal unge mennesker lære. Vi har da en pligt til at bevare noget af det, vores forfædre har skabt, mener Ole Gram.

- De kunne lige så godt have sagt, de vil rive vores kirke ned, konstaterer han.

Derfor tog han kontakt til Stenløse Kultur- og Dilettantforening, hvor formand Margrethe Tøttrup Justesen ikke var svær at få med på idéen. Så i maj sidste år fik foreningen officielt overdraget sprøjtehuset fra kommunen.

- Det er en del af bybilledet i Stenløse, og vi vil nødig af med sprøjtehuset. Den lille brandstation hænger uløseligt sammen med kirken og vores gadekær, siger Margrethe Tøttrup Justesen.

Ole Gram er optaget af at bevare ting fra fortiden, og Stenløses gamle sprøjtevogn, der er intakt med vandtønde, kar med pumpe og slanger, er en af de ting. Nu har Stenløse Kultur- og Dilettantforening - med formand Margrethe Tøttrup Justesen - overtaget både vogn og sprøjtehus. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Original renovering

Men taget er utæt på det lille hus, så vandet drypper ned på den gamle trævogn, der også er medtaget af vand, som på våde dage siver ind under de rødmalede trædøre.

Så der er brug for penge til at renovere.

De kroner kommer nu fra Bydelspuljen, hvis formål er at fremme udviklingen og styrke identiteten i Odenses lokalområder. Knap 7,9 millioner kroner er delt ud, og 125.000 af dem får Stenløse i hænderne.

- Det er fuldstændig fantastisk. Jeg er virkelig overrasket og glad, for jeg har aldrig prøvet at søge den slags før. Men det er en god måde at gøre opmærksom på, at vi eksisterer, siger Margrethe Tøttrup Justesen.

Også Ole Gram er begejstret.

- Det er en god ting med sådan en pulje, for kommunen sætter jo pris på frivilligt arbejde, og det har jeg ikke noget imod, men så skal der være noget at gøre godt med. Og jeg synes, kommunen er tilbøjelig til at glemme forstæderne. Der bliver ikke ordnet fortove, der bliver ikke fjernet ukrudt, og man kan ikke længere fange fisk i gadekæret, der er fyldt af grønne alger. Det går stille og roligt i forfald, mener han.

Men nu skal sprøjtehusets forfald altså bremses.

Taget skal understryges, så det holder tæt. En hjulmager fra Østbirk skal få vognen til igen at trille, og det rustne jern skal sandblæses.

- Vi må se, hvor langt vi når for pengene. Både huset og vognen skal bevares så originalt som muligt, er Margrethe Tøttrup Justesen og Ole Gram enige om.

I midten af 1800-tallet blev det bestemt, at alle landets sogne skulle have en sprøjtevogn for hurtigt at kunne slukke brande. Nu bliver Stenløses vogn restaureret for penge fra Bydelspuljen. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Annonce

Fascinerende samlingspunkt

Og så er deres ambition, at det skal være et samlingspunkt for hele området. For Stenløse, for Skt. Klemens, for Svenstrup.

- Vi skal have efterårs-kalas, i december skal vi ønske hinanden glædelig jul med fakler, og jeg har også en idé om fredagsøl ved bystævnet ved sprøjtehuset, fortæller Margrethe Tøttrup Justesen.

Faktisk har huset allerede været centrum for den første festlighed.

100 mennesker var med 22. september sidste år, da overdragelsen af sprøjtehuset blev markeret med taler, med øl og en grillpølse. Og da de kort tid efter på bagsiden af gammel platte kunne læse, at det præcis den september-dag var 95 år siden, sprøjtevognen havde slukket sin sidste brand, så var fascinationen til at føle.

- Det var simpelthen fantastisk - vi anede slet ikke, det lige var den dag. Der fik vi altså kuldegysninger, fortæller Margrethe Tøttrup Justesen.

- Det her er jo vores kulturarv, og det får det helt til at gibbe i én. Tænk, at de har ræset af sted med den her vogn indtil 1922. Det er helt vildt.

Ifølge arkivar Johnny Wøllekær fra Odense Stadsarkiv blev det i midten af 1800-tallet et krav, at alle sogne skulle have en sprøjtevogn.

- Det var et forsøg på at opgradere brandslukningen. Sprøjtehusene blev alle bygget i sten og med fast tag, så de ikke brændte så let, og de blev placeret tæt ved sognenes branddamme, forklarer han.

Kun få af sprøjtehusene er siden blevet fredede:

- Der blev bygget mange af dem, og de ligner hinanden til forveksling.

Ingen af de ni sprøjtehuse, Odense Kommune i 2016 annoncerede efter nye ejere til, er endnu revet ned. Foreløbig er otte blevet overtaget af private eller foreninger, oplyser By- og Kulturforvaltningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce