Annonce
Nordfyn

Nyt rådgivningscenter skal hjælpe borgerne

Man kan få hjælp til alt fra hverdagsting såsom e-boks og økonomi til støtte til at håndtere svære tanker og følelser eller til at tage kontakt til relevante myndigheder. PR-foto
I Nordfyns Kommune kan indbyggerne fremover søge hjælp i et særligt rådgivningscenter, En indgang, når de oplever udfordringer, som de har svært ved at tackle selv.

Nordfyn: Borgerne i Nordfyns Kommune kan fremover få en hjælpende hånd fra kommunen, når de løber ind i små og store udfordringer i deres liv. Fremover kan de søge hjælp i et særligt rådgivningscenter ved navn "En Indgang", der har lokaler i både Otterup, Søndersø og Bogense.

Der kan være tale om hjælp til alt lige fra e-boks, kost, indkøb, ensomhed, støtte til at kontakte relevante myndigheder, at skabe kontakt til frivillige tilbud og aktiviteter med mere.

Tilbuddet retter sig primært mod personer, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og personer, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer.

- Rådgivningscentret er ment som en nem og overskuelig indgang til kommunen for borgere, der føler sig pressede. Når man befinder sig i sådan en situation, skal man ikke bruge kræfter på at navigere i et tungt kommunalt system. Det er her rådgivningscentret får en rolle. Vi tager borgeren i hånden et stykke ad vejen, men borgeren har selv fat i styrepinden og er en aktiv part i løsningen, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Mogens Christensen i en pressemeddelelse.

Annonce

Hjælp uden ventetid

Rådgivningscentret er ikke et tilbud, man visiteres til. Der er tale om ad hoc hjælp, som borgeren kan opsøge uden i forvejen at have en fast tilknytning til et kommunalt tilbud. Det vil også være muligt at kontakte rådgivningscentret anonymt over telefon.

- Med rådgivningscentret ønsker vi ikke kun at skabe én indgang, vi ønsker også at skabe mange udgange for borgerne, så der er mulighed for at leve et liv uden kommunal støtte. Derfor skal vi også arbejde tæt sammen med de frivillige foreninger, hvor borgerne har mulighed for at indgå i fællesskaber, der rækker langt ud over det tidsafgrænsede forløb i én Indgang. Det er udgangspunktet for En Indgang, at vi uden ventetid vil kunne tilbyde hjælp til netop de udfordringer, som borgeren oplever, siger Henrik Hørslev Hansen, afdelingsleder for Handicap og Psykiatri i Nordfyns Kommune.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce