Annonce
Erhverv

Nyt olieeventyr: Nordsøen kan give staten 190 milliarder kroner

Men det kræver meget store investeringer at finde den olie og gas, der kan sætte gang i et nyt olieeventyr.

Det lyder tillokkende: Statskassen kan hente 190 milliarder kroner ekstra skatter og afgifter på et nyt olieeventyr i Nordsøen. Det har brancheorganisationen Olie Gas Danmark regnet sig frem til.

Men milliarderne fosser ikke ind i statskassen ude omfattende nye investeringer fra olieselskaberne, og det er endnu ikke besluttet, hvilken langsigtet strategi der skal vride mere olie og gas op af Nordsøens bund.

Direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark, Martin Næsby, siger, at der er tre ben at stå på.

- Det ene er øget efterforskning, hvor vi leder efter den olie, vi endnu ikke har fundet. Det andet er, at vi skal øge indvindingsgraden i eksisterende felter, og det tredje er, at vi skal udvikle ny teknologi for at få mere end de forventede 28 procent af olien op af de enkelte felter, siger Martin Næsby.

Direktøren erindrer om, at Danmark i øjeblikket står i samme situation, som Norge og Storbritannien har gjort tidligere, men at nye tiltag i de to lande har givet adgang til mere af det sorte guld.

- I Norge fandt man Johan Sværdrup-feltet, der viste sig at indeholde mere olie, end der nogensinde er fundet i Danmark. Det fandt man populært sagt i det på havbunden, man kan kaldet en hullet schweizerost, siger Martin Næsby.

Brancheorganisationen bygger estimatet for milliardindtægterne til statskassen på tal fra Energistyrelsen, der viser, at der fortsat er 1,4 milliarder tønder olie i den danske del af Nordsøen.

- Vi har som forudsætning lagt, at kan blot halvdelen af den olie indvindes, vil det give statskassen 190 milliarder kroner. Men det vil kræve massive investeringer at nå målet, og det kræver incitamenter at investere, siger Martin Næsby.

Regeringen er interesseret i et ny olieeventyr i Nordsøen, og den nye klima- og energimister, Rasmus Helveg Petersen (R), er parat til drøftelser med olie- og gasindustrien om vilkårene.

- Der er visse barriere for, at det kan realiseres, og da regeringen har meldt positivt ud, venter vi på, at ministeren kalder os til drøftelser om den langsigtede strategi, siger Martin Næsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Fyn

Meteorologer: Ingen tegn på vinter - lavtryk med mere regn nærmer sig

Annonce