Annonce
Assens

Nyt notat: Minimumsnormeringer bliver dyrt for Assens Kommune

Mogens Mulle Johansen (SF), formand for Uddannelse, Børn og Familie i Assens Kommune, forventer, at det bliver dyrt, hvis der skal indføres minimumsnormeringer. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Kommunens økonomer har regnet på, hvordan de skal opnå regeringens ønske om minimumsnormeringer. Og det ser svært ud - medmindre der kommer flere penge.
Annonce

Regnestykket går ikke op, hvis man skal stole på kommunens egne tal på normeringsområdet i Assens Kommune.

Kommunen har lavet deres eget notat omkring normeringerne, fordi regeringen har afsat penge til at lave minimumsnormeringer, men kommunen har tjekket om det er nok penge - og hvis alt er som det plejer, så er det ikke nok. Langt fra.

Regeringen og støttepartierne har afsat 500 millioner i 2020. Det beløb stiger årligt indtil 2025, hvor der kommer 1,6 milliarder i retning af de danske daginstitutioner.

Hvis alt er, som det plejer, så bliver de penge fordelt efter bloktilskudsnøglen, som fordeler pengene efter, hvor mange indbyggere, der er i kommunen. Assens Kommunes regnestykke ser derfor sådan ud:

11.4 millioner kroner årligt til Assens er ikke nok. Planen er, at minimumsnormeringerne skal være fuldt indført i 2025, men hvis det skal lykkedes, så skal Assens Kommune selv finde 6,6 millioner kroner årligt. For efter kommunens beregninger, så koster det 18 millioner årligt eller 37,8 nye pædagoger.

Mogens Mulle Johansen (SF) er formand i Uddannelse, Børn og Familie i Assens Kommune. Han er også enig i, at det bliver dyrt, hvis der skal indføres minimumsnormeringer i 2025.

- Det vil ikke være muligt at lave minimumsnormeringer med den økonomi, vi har i øjeblikket.

Dog kan meget nå at ske, siger han.

- Det her er først i 2025, og 2025 er langt ude i fremtiden, når man ser det i et kommunalpolitisk perspektiv.

Der er nemlig både kommunalvalg og folketingsvalg inden minimumsnormeringerne skal være indført, og derfor kan der nå at ske ting, der både forringer og forbedrer chancen for at få minimumsnormeringerne fuldt indfaset i det herrens år 2025.

Annonce

Er der pædagoger nok?

Samtidig er Mogens Mulle Johansen en smule skeptisk omkring, hvorvidt det overhovedet vil være muligt at ansætte alle de pædagoger, der skal til for de penge, der bliver tilført kommunerne. Det som kommunen regner med, bliver et beløb i omegnen af 11 millioner i 2025.

- Jeg tvivler på, at der går så mange ledige pædagoger rundt i Danmark, som er klar til at springe til.

Ifølge A-kassen BUPL's nyeste tal fra november 2019, så er der i Assens en ledighed på 4,5%. Det svarer til 15 mennesker. Men det er jo kun mennesker, der er medlem af BUPL. Når regeringen uddeler deres penge til minimumsnormeringer (der forventes at komme en aftale i hus vedrørende fordelingen snarest), så følger der forventeligt nogle krav med pengene.

- Nu må vi se, hvad de beslutter sig for. Vi fordeler bare pengene hurtigst muligt, når vi får dem ind. Vi ved jo ikke, om de kræver, at det skal være uddannet personale, eller om det godt kan være pædagogiske medhjælpere, siger Mogens Mulle Johansen.

Hvis det kræves, at det nye personale skal være pædagogisk uddannet, så skal der blot findes 22-23 nye pædagoger i løbet af de næste fem år.

- Det vil ikke være muligt at lave minimumsnormeringer med den økonomi, vi har i øjeblikket.

Mogens Mulle Johansen (SF), formand i Uddannelse, Børn og Familie i Assens Kommune.

Annonce

Trygt og godt børnemiljø

I det hele taget, så går formanden for Uddannelse, Børn og Familie ikke særlig meget op i de her minimumsnormeringer. 1 til 6 børn i børnehaverne og 1 til 3 børn i vuggestuerne - det optager ikke Mogens Mulle Johansen.

- Jeg prøver ikke at bestemme over vores daginstitutioner, og jeg overlader det trygt til institutionerne selv at ansætte så meget pædagogisk personale, som de synes passer.

Og det er der en god grund til.

- Der er stor forskel på de børn, som der skal passes. Der er noget socioøkonomisk, der gør, at normeringer skal være bedre eller dårligere.

Det, der betyder noget for formanden er de tilbagemeldinger, som han får fra bestyrelserne og forældrene.

- Vi var ude og holde møder med repræsentanter her i slutningen af sidste år, og der var der ikke nogen, der mente, at det var helt forfærdeligt det, der sker i vores institutioner her i Assens.

- Tallet er jo kun et tal. Det er ikke udtryk for, om der er et trygt og godt børnemiljø, og det er det, for ellers havde vi hørt det. Folk kommenterer altid, hvis deres børns forhold ikke er ok. Men det er klart, at vi har skåret ned på det her område, og derfor skal de penge også sendes hurtigst muligt ud i institutionerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce