Annonce
Fyn

Nyt millionprojekt: SDU-studerendes satellitter skal være gymnasieelevers øjne over Arktis

Studerende på SDU skal være med ti at udvikle små satellitter, CubeSats, der skal bruges in undervisningen, når de er sendt ud i rummet. PR-foto
Et nyt universitetssamarbejde skal gøre mini-satellitter til en del af undervisningen for studerende på SDU. Satellitterne skal blandt andet sende billeder fra deres baner over Arktis, og det vil gymnasieelver i Odense også få glæde af.
Annonce

Fyn: Studerende på Syddansk Universitet skal være med til at udvikle små, kubiske satellitter som en del af deres undervisning.

SDU er gået sammen med Århus Universitet, Aalborg Universitet og IT Universitetet i København om at lave sammenslutningen DISCO - som står for danske studerendes Cubesats program - der fået bevilget 4,25 millioner kroner af Industriens Fond.

- Jeg er begejstret over, at Industriens Fond har valgt at støtte DISCO projektet. Det er første gang, at vi på SDU skal være med til at udvikle og opsende satellitter, og projektet kommer i høj grad til at blive drevet af vores dygtige studerende selv, forklarer lektor hos SDU og tovholder på projektet Mads Toudal Frandsen

Cubesats er kubiske satellitter, som indeholder moduler til at måle, tage billeder og kommunikere fra rummet. De små satellitter skal flyve hen over Arktis og indsamle data, som bliver sendt tilbage til Odense, hvor det skal indgå i de studerendes undervisning.

- DISCO passer rigtig godt ind i flere af de nye undervisnings- og formidlingstiltag, som vi har udviklet de seneste år. Det er særligt specialiseringen i astronomi på vores fysik-uddannelse og det fælles første år på uddannelserne i fysik på det naturvidenskabelige fakultet og fysik og teknologi på det tekniske fakultet, fortæller Mads Toudal Frandsen.

Annonce

Fra atomer til galakser

Når de studerende har sendt satellitterne afsted, skal dataene også bruges i gymnasieelevers undervisning. Det bliver de studerende, der kommer til at stå for de forløb.

- En vigtig del af DISCO er også at formidle mulighederne i rummet og - som jeg ser det også astrofysikkens mange fascinerende gåder - til gymnasielever som vil få mulighed for at kommunikere direkte med satellitterne, siger Mads Toudal Frandsen.

Lektor og fysiker på SDU Mads Toudal Frandsen er tovholder for projektet på SDU. Ud over sit arbejde på universitetet har han også været med til at udvikle undervisningsforløbet "Fra atomer til galakser" for rum-interesserede unge. Arkivfoto: Kim Rune

Han håber også at kunne bruge satellit-data på Ungdomsskolen i Odense, hvor han med midler fra Villumfonden har været med til at starte undervisningsforløbet "Fra atomer til galakser" for unge, der er interesserede i rummet og astrofysik.

Annonce

Løsninger i rummet

Aalborg- og Århus Universitet har allerede erfaring med at lade studerende arbejde med Cubesats. Det har bragt Danmark frem i feltet i forhold til at udvikle og producere de små satellitter.


Satellitter giver os de data, som er nødvendige for at udvikle nye bæredygtige teknologier til Jorden.

Mads Toudal Frandsen, lektor


De to universiteter skal dele deres erfaringer med SDU og IT Universitetet, så Danmark også i fremtiden har de nødvendige kompetencer til at udnytte Cubesats.

Mads Toudal Frandsen ser også muligheder for at bruge satellitterne i grundforskningen på SDU.

- Jeg ser DISCO projektet som en stærk platform for at SDU's naturvidenskabelige og tekniske fakulteters grundforskning og arbejde med at udvikle bæredygtige løsninger. Satellitter er vores "øjne" ud på det store ukendte univers. De giver os de data, som er nødvendige for at udvikle nye bæredygtige teknologier til Jorden, forklarer han.

Sådan ser en Cubesat ud. Den lille firkant kan udstyres med forskellige funktioner. Mini-satellitterne bliver som regel sendt til den Internationale Rumstation, ISS, hvorfra de bliver sat i kredsløb. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Kerteminde For abonnenter

Efter kuldsejlet festival-projekt: Kommune kræver, at Caroline Ahlefeldt skal betale en halv million kroner inden 14 dage

Danmark

Lyt til Politik med Funding og Løvkvist: Støjberg skal vælge mellem den blå og den sorte tale på søndag

Annonce