Fyn: Studerende på Syddansk Universitet skal være med til at udvikle små, kubiske satellitter som en del af deres undervisning.
SDU er gået sammen med Århus Universitet, Aalborg Universitet og IT Universitetet i København om at lave sammenslutningen DISCO - som står for danske studerendes Cubesats program - der fået bevilget 4,25 millioner kroner af Industriens Fond.
- Jeg er begejstret over, at Industriens Fond har valgt at støtte DISCO projektet. Det er første gang, at vi på SDU skal være med til at udvikle og opsende satellitter, og projektet kommer i høj grad til at blive drevet af vores dygtige studerende selv, forklarer lektor hos SDU og tovholder på projektet Mads Toudal Frandsen
Cubesats er kubiske satellitter, som indeholder moduler til at måle, tage billeder og kommunikere fra rummet. De små satellitter skal flyve hen over Arktis og indsamle data, som bliver sendt tilbage til Odense, hvor det skal indgå i de studerendes undervisning.
- DISCO passer rigtig godt ind i flere af de nye undervisnings- og formidlingstiltag, som vi har udviklet de seneste år. Det er særligt specialiseringen i astronomi på vores fysik-uddannelse og det fælles første år på uddannelserne i fysik på det naturvidenskabelige fakultet og fysik og teknologi på det tekniske fakultet, fortæller Mads Toudal Frandsen.
Fra atomer til galakser
Når de studerende har sendt satellitterne afsted, skal dataene også bruges i gymnasieelevers undervisning. Det bliver de studerende, der kommer til at stå for de forløb.
- En vigtig del af DISCO er også at formidle mulighederne i rummet og - som jeg ser det også astrofysikkens mange fascinerende gåder - til gymnasielever som vil få mulighed for at kommunikere direkte med satellitterne, siger Mads Toudal Frandsen.
Han håber også at kunne bruge satellit-data på Ungdomsskolen i Odense, hvor han med midler fra Villumfonden har været med til at starte undervisningsforløbet "Fra atomer til galakser" for unge, der er interesserede i rummet og astrofysik.
Løsninger i rummet
Aalborg- og Århus Universitet har allerede erfaring med at lade studerende arbejde med Cubesats. Det har bragt Danmark frem i feltet i forhold til at udvikle og producere de små satellitter.
Mads Toudal Frandsen, lektorSatellitter giver os de data, som er nødvendige for at udvikle nye bæredygtige teknologier til Jorden.
De to universiteter skal dele deres erfaringer med SDU og IT Universitetet, så Danmark også i fremtiden har de nødvendige kompetencer til at udnytte Cubesats.
Mads Toudal Frandsen ser også muligheder for at bruge satellitterne i grundforskningen på SDU.
- Jeg ser DISCO projektet som en stærk platform for at SDU's naturvidenskabelige og tekniske fakulteters grundforskning og arbejde med at udvikle bæredygtige løsninger. Satellitter er vores "øjne" ud på det store ukendte univers. De giver os de data, som er nødvendige for at udvikle nye bæredygtige teknologier til Jorden, forklarer han.