Annonce
Rejser

Nyt kultursted i Harboøre: Ingen frivillige, men hele familien Langer hjælper til med koncerterne på spillestedet 18b

Kulturstedet 18b i Harboøre. PR-foto: Mads Krabbe
Det var et ønske om at slippe kreativiteten fri, der fik Helle Langer til at sige farvel til sit job som pædagog. Sammen med sin familie har hun forvandlet en gammel brugsforening til et anderledes kultursted, hvor hendes mand, børn og resten af familiemekanikken afvikler koncerter med navne som Steffen Brandt og Annika Aakjær.

Michael Falch, Hymns from Nineveh, Teitur, Tim Christensen, Marie Key, Anne Linnet og mange flere.

Kulturstedet i Harboøre med navnet 18b er klar til sommeren med et program, der byder på store danske navne til udendørs koncerter. Ejer Helle Langer er lykkelig for at være i gang igen efter et halvt års nedlukning.

- Vi er glade og stolte over vores program i forhold til det lille sted, vi er. Det er måske meget vestjysk sagt, siger kvinden bag 18b, som er mere end et spillested i Harboøre.

Annonce

18b er også et kreativt værksted, overnatning i skibscontainere og udlejning af lokaler.

Fra tom brugsforening til kulturhus

Kulturstedet 18b har eksisteret i omkring tre år. Det hele begyndte med Helle Langer, der havde svært ved at tøjle idéer og kreativiteten i sit hoved. Dengang arbejdede hun på et forsorgshjem.

- Jeg har været pædagog i mange år vel vidende, at jeg hellere ville noget andet. På mine skuldre sidder et skævt hoved, der tænker muligheder i stedet for udfordringer, fortæller hun om nogle af de tanker, der fik hende til at realisere sin drøm.

Helle Langer står bag kulturstedet 18b i Harboøre. PR-foto: Maria Stougaard

Mere konkret skete det ved, at nabobygningen til det hus, hvor Helle Langer bor med sin mand og tre børn stod tom. Det var en gammel brugsforening med husnummeret 18b, som er blevet navnet på det harboørske kultursted.

- Den var trist og tom. Så det var en kombination af uudnyttet potentiale og en lyst til at skabe noget, der var vores, som fik os til at overtage bygningen og bygge en slags hylde, hvor mit skæve hoved kunne brillere, fortæller hun og tilføjer:

- Da vi siger vores planer højt første gang, er det en smule angstprovokerende. På papiret kunne idéen godt virke en smule dum: et nyt kulturhus i en by, der ligger et par kilometer fra Vesterhavet med lidt over 1400 indbyggere.


Hvis Bruce Springsteen banker på døren, så åbner jeg selvfølgelig. Men drømmen er, at vi forbliver et stærkt og solidt kultursted i Vestjylland. Vi er et nyt sted, der kun har været i gang i tre år. Vi vil gerne lave det her, indtil vi er gamle og grå.

Helle Langer, ejer af kulturstedet 18b


Heldigvis kan man ikke altid regne med det, der står på papiret. For da projektet lettede i 2018 med Steffen Brandt til åbningskoncert, så var 18b i gang, og siden da har det taget fart. 18b huser også et kreativt værksted, som på grund af corona først åbner igen til efteråret, og skibscontainere, som er forvandlet til et overnatningssted.

Annonce

Ingen frivillige, men masser af familie

Det er Helle Langer, der står for 18b, men i virkeligheden er det et familieforetagende, der involverer ægteparrets tre børn og begge deres familier i flere led. Derfor er der ikke nogen frivillige tilknyttet, som der ellers er ved de fleste kultursteder.

Helle Langer står bag kulturstedet 18b i Harboøre sammen med sin mand, Georg. PR-foto: Morten Fog

- Min mand er bankmand, men trækker tit direkte i 18b-tøjet, når han kommer hjem fra arbejde. Vores børn hjælper også med til alle koncerter, ligesom en stor del af vores familie er med. Til sidste koncert tog min søster imod billetter, og min nevø stod i baren. Vi er meget stolte over, at de har lyst til at være med. Det er en kæmpegave at kunne skabe sådan et fællesskab med vores familie, fortæller Helle Langer.

18b - et kulturhus i Harboøre

For tre år siden overtog Helle Langer og hendes mand deres nabohus, en gammel brugsforening, og renoverede bygningen, der har adressen 18b.

Det blev også navnet på et anderledes kultursted i Harboøre, der rummer koncerter, et kreativt værksted, udlejning af lokaler og overnatning i skibscontainere.

I løbet af sommeren spiller en række danske navne som blandt andre Michael Falch, Hymns from Nineveh, Teitur, Tim Christensen, Marie Key, Anne Linnet og mange flere.

På hjemmesiden www.18-b.dk kan du se det fulde program og booke overnatning i containerne.

Det gælder ikke kun et fællesskab med familien, men også for Harboøre, som hun håber at markere på landkortet.

- Dengang jeg gik med overvejelser om at få et kreativt arbejde, lød snakken mest på, at jeg skulle flytte mig. At jeg skulle pendle til Holstebro eller Herning. Men det kan ikke passe, at vi ikke kan skabe et produkt, der er så godt, at folk vil køre vores vej for det. Den tilstrømning ind mod landet ville vi gerne ændre. Børnetallet kommer ikke til at stige markant på grund af en koncert, men det viser folk, at der sker noget herude, siger hun.

18b har containere, der er indrettet til overnatning. PR-foto

Og noget tyder på, at det allerede er lykkedes. En af sommerens første koncerter havde ikke kun publikum fra kommunen, men også fra Aarhus, Djursland, Holstebro og Skjern.

Fremtiden ser Helle Langer lyst på. For hende er 18b baseret på ”mange bække små”, så hvis der opstår flere skæve idéer i hendes hoved, er der mulighed for at prøve dem af. Og så drømmer hun om flere gode navne på koncert-plakaten.

- Hvis Bruce Springsteen banker på døren, så åbner jeg selvfølgelig. Men drømmen er, at vi forbliver et stærkt og solidt kultursted i Vestjylland. Vi er et nyt sted, der kun har været i gang i tre år. Vi vil gerne lave det her, indtil vi er gamle og grå, fastslår Helle Langer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce