Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nyt initativ: Svampe udforskes med alle sanser til Sydfynske Svampedage

Både de tegnede, malede og spiselige svampe er i fokus under Sydfynske Svampedage. Privatfoto
Under Sydfynske Svampedage kan du finde din egne svampe og også opleve de små vækster i et kunstnerisk, litterært og videnskabeligt perspektiv.

Sydfyn: Pahati, som er den fynske lokalafdeling af Foreningen til Svampekundskabens Fremme, og bl.a. Trente Mølle Naturskole er gået sammen om i år at arrangere Sydfynske Svampedage. Arrangementet finder sted i perioden 24.-29. september 2019.

En gruppe aktive medlemmer af Pahati bemander på frivillig bases Levins Hus i tirsdag til søndag i uge 39, hvor de er ophavsmænd til en række events og aktiviteter i og omkring huset.

Sydfynske Svampedage og udstillingerne i Levins Hus åbner med en fernisering klokken 16.30 tirsdag 23. september. Åbningstalen holdes af borgmester Hans Stavnsager.

De anerkendte illustratorer Lene Bøg Jørgensen (tegning) og Jacob Sunesen (akvarel) udstiller deres værker med svampeillustrationer. Svampefarvet garn samt plancher og anden information om farvning af garn med svampe bliver udstillet af Karen Marie Wagner.

Det er også lykkedes arrangørerne at få den norsk-malaysiske forfatter og antropolog Long Litt Woon, der har skrevet bogen "Om svampe og sorg - Stien tilbage til livet", til Faaborg. Hun kommer og holder foredrag om sin bog på Faaborg Gymnasium. Der er mulighed for at købe et signeret eksemplar.

Annonce

Spis de rigtige

Svampeforgiftninger er hvert efterår et aktuelt emne. Toksikolog Niels Ebbehøj, overlæge på Bispebjerg Hospital og hos Giftlinjen, vil tirsdag aften fortælle om svampeforgiftninger med udgangspunkt i sit daglige arbejde. Her kan man høre, hvor galt det kan gå, hvis man plukker de forkerte svampe på sin skovtur.

Ugen byder også på workshops med bl.a. firmaet Beyond Coffee om dyrkning af svampe i kaffegrums samt workshops med illustrator Lene Bøg Jørgensen, der lærer deltagerne at tegne svampe.

"Svampe og gastronomi" er et arrangement, der begynder med en svampetur, og efterfølgende tilbereder deltagerne lækre svamperetter i samarbejde med en dygtig kok og naturvejleder. Det sker på Øhavsskolen Afd. Svanen i Faaborg.

Hele ugen står svampekyndige klar i Levins Hus til at bestemme de besøgendes egne svampefund, og forskellige friske svampe vil også være udstillet. Der arrangeres også svampetur i lokalområdet under kyndig vejledning.

Detaljeret program med datoer, tidspunkter, steder og evt. priser kan ses på www.visitfaaborg.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce