Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nyt initativ: Svampe udforskes med alle sanser til Sydfynske Svampedage

Både de tegnede, malede og spiselige svampe er i fokus under Sydfynske Svampedage. Privatfoto
Under Sydfynske Svampedage kan du finde din egne svampe og også opleve de små vækster i et kunstnerisk, litterært og videnskabeligt perspektiv.

Sydfyn: Pahati, som er den fynske lokalafdeling af Foreningen til Svampekundskabens Fremme, og bl.a. Trente Mølle Naturskole er gået sammen om i år at arrangere Sydfynske Svampedage. Arrangementet finder sted i perioden 24.-29. september 2019.

En gruppe aktive medlemmer af Pahati bemander på frivillig bases Levins Hus i tirsdag til søndag i uge 39, hvor de er ophavsmænd til en række events og aktiviteter i og omkring huset.

Sydfynske Svampedage og udstillingerne i Levins Hus åbner med en fernisering klokken 16.30 tirsdag 23. september. Åbningstalen holdes af borgmester Hans Stavnsager.

De anerkendte illustratorer Lene Bøg Jørgensen (tegning) og Jacob Sunesen (akvarel) udstiller deres værker med svampeillustrationer. Svampefarvet garn samt plancher og anden information om farvning af garn med svampe bliver udstillet af Karen Marie Wagner.

Det er også lykkedes arrangørerne at få den norsk-malaysiske forfatter og antropolog Long Litt Woon, der har skrevet bogen "Om svampe og sorg - Stien tilbage til livet", til Faaborg. Hun kommer og holder foredrag om sin bog på Faaborg Gymnasium. Der er mulighed for at købe et signeret eksemplar.

Annonce

Spis de rigtige

Svampeforgiftninger er hvert efterår et aktuelt emne. Toksikolog Niels Ebbehøj, overlæge på Bispebjerg Hospital og hos Giftlinjen, vil tirsdag aften fortælle om svampeforgiftninger med udgangspunkt i sit daglige arbejde. Her kan man høre, hvor galt det kan gå, hvis man plukker de forkerte svampe på sin skovtur.

Ugen byder også på workshops med bl.a. firmaet Beyond Coffee om dyrkning af svampe i kaffegrums samt workshops med illustrator Lene Bøg Jørgensen, der lærer deltagerne at tegne svampe.

"Svampe og gastronomi" er et arrangement, der begynder med en svampetur, og efterfølgende tilbereder deltagerne lækre svamperetter i samarbejde med en dygtig kok og naturvejleder. Det sker på Øhavsskolen Afd. Svanen i Faaborg.

Hele ugen står svampekyndige klar i Levins Hus til at bestemme de besøgendes egne svampefund, og forskellige friske svampe vil også være udstillet. Der arrangeres også svampetur i lokalområdet under kyndig vejledning.

Detaljeret program med datoer, tidspunkter, steder og evt. priser kan ses på www.visitfaaborg.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce