Annonce
Danmark

Nyt gigacenter: Google opfører datacenter til 4,5 milliarder ved Fredericia

Efter års tilløb afslørede Google mandag, at selskabet opfører et 46.000 kvadratmeter stort datacenter i erhvervsområdet DanmarkC mellem Fredericia og Taulov. 1500 mand skal i sving for at få første etape af mega-datacentret klar til brug i 2020.

Taulov: Mandag præsenterede Google sine planer for Danmarks tredje enorme datacenter på en næsten bar mark i Taulov ved Fredericia. I erhvervsområdet DanmarkC har Google for flere år siden købt 73 hektar erhvervsjord. Indtil mandag har Google ikke ønsket at fortælle om planerne for det kommende datacenter.

- Det er ikke nogen tilfældighed, at vi lige netop har valgt Fredericia. Vi oplever Fredericia som en attraktiv erhvervskommune med en dygtig ledelse og adgang til kvalificeret arbejdskraft. Derfor ser vi frem til et langt samarbejde med kommunen og de øvrige lokale institutioner, lyder det fra direktør for Google Danmark Malou Aamund.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) har i flere år kendt til Googles planer, men glæder sig over endelig at kunne være officielt begejstret.

- At Google lægger den investering i Fredericia er bare fantastisk. Det er ikke alene mange penge, der er tale om, men nok så vigtigt, at det giver en masse nye job af en type, som vi har manglet. Og så er det ganske enkelt bare stort for kommunens image, siger Jacob Bjerregaard.

Invest in Denmark skabte i 2014 den første kontakt mellem Google og Fredericia Kommune, og i 2015 købte selskabet de 73 hektar erhvervsjord, da et enigt byråd godkendte salget.

Det skal der bygges

Der er i første omgang søgt om byggetilladelse til 46.000 kvadratmeter bygninger på den 73 hektar store Google-grund.Datadelen består af to datacentre bestående serverrum og kontorer. Hver bygning er på godt 13.000 kvadratmeter. Forsyningsdelen består af 10.576 kvadratmeter bygninger: Bygning til mekaniske installationer: 9075 kvadratmeter. Brandbekæmpelse: 250 kvadratmeter. Transformerstation: 829 kvadratmeter. GIS-koblingsstation: 422 kvadratmeter. Dertil lagerbygning på 4000 kvadratmeter, generatorområde på 3750 kvadratmeter og administrationsbygning på 2000 kvadratmeter. Dertil 6484 meter vej.

Smilene var store fra både borgmester Jacob Bjerregaard (S) t.v., salgschef i Fredericia Kommune Jens Ole Andersen og senior facility manager Arni Jonsson, Google, da selskabet mandag annoncerede, at der skal rejses datacenter i Taulov. Foto: Peter Leth-Larsen

Bekræftet i valget

Der skal investeres 4,5 mia. kroner i at opføre det store datacenter. Selv om Google allerede i 2015 valgte Fredericia, har planerne været fortrolige.

- Det er en langvarig proces, og vi ønsker ikke at give udtryk for mere, end vi kan holde. Vi skal være helt sikre på, at vi har det nødvendige grundlag for investeringen, for det handler ikke bare om investering i et byggeri. Det er også en investering i at blive en del af det samfund, vi rykker ind i. Derfor har det taget lang tid, men vi har haft et fantastisk godt samarbejde med kommunen fra første dag, og vi er kun blevet bekræftet i, at vi valgte det rigtige sted, siger senior facility manager Arni Jonsson, som mandag viste borgmester Jacob Bjerregaard rundt mellem de første byggefelter.

1500 mand skal efter planen i gang med at omdanne det store erhvervsområde til store bygninger i flere etager. Hovedkontrakten er placeret ved M+W Group, som over for Google skal stå på mål for, at alle på pladsen kommer til at arbejde under danske løn- og arbejdsforhold, og at sikkerhedsforholdene lever op til meget høje standarder.

40-50 mand har i øjeblikket deres hverdag på Google-grunden. Tirsdag morgen sætter man for alvor turbo på projektet. Det verdensomspændende selskab M+W Group har hovedkontrakten på opgaven. Selskabet er også ansvarlig for byggeriet af Apples datacenter i Viborg. Underentreprenørerne vælges lokalt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Klar i 2020

Anlægsarbejdet kommer til at vare i flere år. I 2020 ventes første etape af datacentret at stå klar, og i drift ventes 150 ingeniører, elektrikere, datafolk m.m. at være beskæftiget på centret. Dertil kommer yderligere ansatte til servicefunktioner.

- Vi går i gang med at søge folk allerede tirsdag, siger Arni Jonsson, som er klar over, at Google vil være i konkurrence med de øvrige datacentre i rekrutteringsfasen.

I anlægsfasen er det M+W Group, som har ansvaret for at få sammensat holdet, der skal rejse datacentret. Det vil blive med udelukkende lokale underentreprenører, hvoraf flere allerede har været i sving med de forberedende jord- og anlægsarbejder de seneste måneder.

Siden juni har der været arbejdet med forberedelser til det egentlige anlægsprojekt. Netop nu bliver de sidste af 1500 pæle banket i jorden til den første serverbygning på godt 10.000 kvadratmeter. Derefter skal der bankes yderligere mange pæle i undergrunden, der skal bære centrets interne strømanlæg.

Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce