Annonce
Erhverv

Nyt fynsk bud på corona-dræber: Trio har tråde til robot-gigant

Flemming Thinggaard, til højre, har startet Autonomus Units, som topapplikation med brintoverilte placeret på en MIR-robot skal desinficere områder og lokaler for bl.a. corona-virus. Han har sin fætter Bo Thinggaard, softwareudvikler, og Lars Majlund Mørk (i hvid bluse), designansvarlig, som også har en fortid hos MIR, med på holdet. Foto: Jakob Haugaard Christiansen.
To robotudviklere og en softwarespecialist rykker ind i robothubben i Odense med deres selvkørende desinficeringsrobot, som er seneste fynske bud på en corona-dræber.

Odense: Da Flemming Thinggaard i foråret fulgte med i corona-epidemiens globale udbredelse på tv'et hjemme i Kappendrup, blev han nysgerrig, da han så flere asiatiske lande sætte ind mod sygdommen med at sprøjte en tågelignende damp ud i gader og parker.

- Det gjorde mig nysgerrig, men fik mig også til at tænke, at det måtte kunne automatiseres, siger den 36-årige ingeniør og robotudvikler i dag.

Han står i den længe i familiens landejendom, som han har indrettet til sin nystartede virksomhed Autonomus Units, der netop gør det. Først skulle han dog finde ud af, hvad det var for en damp.

Annonce

- Jeg måtte spørge min bror, der er læge på OUH, hvad det var, de brugte på de tv-billeder. Det viste sig at være brintoverilte, som de sprøjtede ud manuelt fra store beholdere, siger han.

Teknologien er også kendt som ”Dry Mist”.

Med fem års erfaring fra den fynske robotgigiant Mobile Industrial Robots (MIR), hvor Flemming Thinggaard kom ind som ansat nummer syv, så han straks en mulighed for at udvikle en automatiseret løsning på et sæt fynske robothjul.

Test i motionscenter

Og nu blot få måneder efter er han klar til at teste løsningen, samtidigt med at firmaet, der er stiftet 1. august, flytter ind i udviklingshubben hos den fynske robotklynge Odense Robotics.

Foran Flemming Thinggaard på gulvet i den store sal står en MIR-robot med den færdige dry mist-enhed monteret på toppen af den fynske selvkørende robot. Den første udgave af den såkaldte topapplikation ved navn DMD4000. Industriel designer Lars Majlund Mørk, 36 år, trækker topmodulet til side, mens Thingaard kigger ned i maskinen.

Flemming Thinggaard og Lars Majlund Mørk, bagest, tager et kig i motorrummet på DMD4000, som er navnet på firmaets første udgave af robotten. Foto: Jakob Haugaard Christiansen.

- Det er tanken, at den skal køre i fitnesscentre, hoteller, institutioner, biografer, lufthavne og kontormiljøer. Alle steder, hvor mange mennesker mødes og stimler sammen, siger Flemming Thingaard.

Han kender Mørk særdeles godt fra sin tid hos MIR, hvor designeren har været tilknyttet på en række udviklingsprojekter sammen med sin nye partner i Autonomus Units. Tredje mand i firmaet deler efternavn med stifteren og har fornavnet Bo. Han er firmaets softwarespecialist og er fætter til Flemming Thinggaard.

Annonce

Andre fynske bud

De tre triller snart deres udgave af en corona-dræber ind i den lille gruppe af fynske bud, som ikke mindst er ført an af UVD-robotten fra Blue Ocean Robotics.

Den fik så sent som i den forgangne uge opmærksomhed fra den indiske ambassadør i Danmark, som besøgte produktionen hos UVD Robots, som er en del af Blue Ocean-familien. Derudover har firmaet Scangrip i Svendborg og Jimco i Rudkøbing også gang i løsninger, som skulle gøre livet svært for corona-virussen.

Mens eksempelvis UVD-robotten gør brug af ultraviolet lys i kampen mod virussen, så hælder man krudt på Thingaards robot i form af brintoverilte i en tank, der er placeret oven på en MIR-robot.

Flemming Thinggaard har startet Autonomus Units. Han var med på holdet som en af de allerførste i den virksomhed, som står bag den hvide MIR-robot. Her var han i fem år, før han kastede sig ud i livet som iværksætter. Foto: Jakob Haugaard Christiansen.

- Vi har lige bygget denne første model og uploadet softwaren til systemet, så nu skal vi have den testet hos motionscentret God Form i Ringe. Vi er også i dialog med flere andre interesserede, ligesom vi er i gang med at søge fondsmidler fra bl.a. Innobooster. Vi har lagt et meget stramt budget, og vi satser i første omgang på Danmark, men virksomheden er born global (født global), siger han.

Annonce

Globalt netværk

Og han har lidt at have det i, for han har trukket på gode kontakter hos sin gamle arbejdsplads MIR, så den lille iværksættertrio har adgang til storebrors globale netværk af forhandlere og kontakter.

Det er i øvrigt også en MIR-robot, som UVD-robotten fra Blue Ocean Robotics kører rundt på, men derudover er der store forskelle.

- Vi gør brug af en evidensbaseret teknologi, som bliver brugt i Danmark af bl.a. Novo Nordisk, når de gør rent i deres laboratorie og produktionsmiljøer. De benytter en manuel udgave, men med vores løsning kan vi sikkert og effektivt lade en robot gøre det, siger han.

Autonomus Units

Stiftet af robotudvikler og ingeniør Flemming Thingaard, som har softwarespecialist Bo Thinggaard og industriel designer Lars Majlund Mørk med på holdet.

Firmaet står bag en topapplikation til en MIR-robot, som gør den i stand til at desinficere op til 4000 kubikmeter med en tør tågedamp bestående af brintoverilte.

Robotten har fået navnet DMD4000. DMD står for "Dry Mist Disinfection".

Robotten er patentanmeldt og fjerner op til 99,9999 procent af skadelige patogener og superbakterier.

Robotten skal først starte desinficeringen, når medarbejdere, elever eller kunder har forladt bygningen eller kontoret. Og sikkerheden er i orden.

- Vi forbinder softwaren til tyveri-systemet eller den nøglebrik, som de ansatte bruger til at låse, så hvis nogen kommer tilbage i huset, så stopper robotten med det samme, siger Flemming Thingaard.

Han understreger dog, at dampen ikke farlig, hvis en medarbejder skulle bevæge sig ind i et kontor, mens robotten er i gang.

Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce