Annonce
Odense

Nyt forslag: Ghettostemplet forsvinder - til gengæld får Odense nye boligområder, der kræver en særlig indsats

Indenrigs- og boligmister Kaare Dybvad Bek - her fotograferet under sit besøg i Korsløkkeparken - lancerede onsdag et nyt udspil, der skal skabe flere blandede boligområder. Her vil han have store almene boligområder, hvor flere end 30 procent af beboere har ikke-vestlig baggrund, på en såkaldt forebyggelsesliste. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Boligministeren vil afskaffe ordet ghetto - de hårdest ramte områder skal i stedet kaldes parallelsamfund. Dertil kommer en ny kategori af områder, der skal overvåges, fordi der bor for høj andel af ikke-vestlige indvandrere. I Odense betyder det to nye områder med skærpet udlejning.

Odense: Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterede onsdag et nyt boligudspil, som skal bygge ovenpå den nyeste ghettolovgivning fra 2018, som markant har reduceret antallet af almene lejelejligheder i dele af Odense.

Det nye forslag kommer også til at få stor betydning for Odense, for i følge udspillet tilføjes en ny bekymringskategori kaldet forebyggelsesområder. Det er områder, hvor indbyggere med ikke-vestlig baggrund udgør mere end 30 procent.

Grænsen er en betydelig sænkelse i forhold til den nuværende ghettolovs-grænse på 50 procent.

Annonce

Det betyder i praksis, at Ejerslykke ved ringvejen, lige over for Rosengårdcentret, og Højemarksvej-kvarteret i Bolbro kommer med på den nye forebyggelsesliste - hvis ellers regeringen kan få flertal for sit forslag.

Kommunen og boligforeninger vil så have ti år til at få bragt tallet under 30 procent.

Korsløkkeparken havner også på den nye liste. Både kommune, Boligsocialt Hus og boligforening har gjort et stort arbejde for at forhindre, at det nyrenoverede boligområde skulle blive en hård ghetto, som det for nylig er sket for Solbakken, og arbejdet lykkedes så godt, at området i december 2020 gled helt ud af den nyeste ghettoliste.

Men da der bor 39,6 procent med ikke-vestlig baggrund, skal Korsløkkeparken altså i stedet registreres som et forebyggelsesområde.


Det er godt at skabe flere blandede boligområder. Vi er bare nødt til også at sørge for, at der bliver bygget nogle flere billige, almene boliger, så folk har et sted at flytte hen.

Rådmand Brian Dybro (SF)


Rådmand savner billige boliger

I Odense betød den forrige ghettopakke, som officielt kaldes "parallelsamfundslovgivning", at boligselskaberne i Vollsmose skal rive flere boligblokke ned og reducere antallet af almene lejligheder til 40 procent.

Også Solbakken-Rising står over for en større forandring, hvor 40 procent af lejlighederne skal ændres til ungdoms- eller ældreboliger.

Og det får beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) til at advare Christiansborg:

- Det er godt at skabe flere blandede boligområder. Vi er bare nødt til også at sørge for, at der bliver bygget nogle flere billige, almene boliger, så folk har et sted at flytte hen. De ting hænger uløseligt sammen med at få det her udspil til at fungere, siger han.

Annonce

Ghetto ændrer navn til parallelsamfund

Forhandlingerne blandt forligspartirene i Folketinget begynder i næste uge.

Som en del af udspillet vil Kaare Dybvad Bek afskaffe ordet ghetto. I stedet skal det, der i dag hedder en hård ghetto, kaldes et omdannelsesområde. De "almindelige" ghettoer skal kaldes "parallelsamfund".

Udlejningsreglerne skal strammes yderligere, så fremleje og bytte også underlægges særlige vilkår. De berørte kommuner får til gengæld mulighed for at anvise folk til private udlejningsejendomme - hvis altså forslaget vedtaget. Frem til 2030 vil de få anvisningsret til hvert 10. ledige lejemål i private udlejningsejendomme med 20 eller flere lejligheder.

Målet med det hele er at skabe flere blandede boligområder og forhindre parallelsamfund.

Disse områder er på ghettolisten i Odense

Hård ghetto:

Vollsmose og Solbakken-Rising

Udsat boligområde:

Kertemindsvej-kvarteret (Hyben-, Slåen- og Tjørnehaven v. Vollsmose)

Forslag om ny kategori - Forebyggelsesområder:

Ejerslykke, Korsløkkeparken, Højemarksvej-kvarteret

Her er tale om almene boligområder med mindst 1.000 beboere, som adskiller sig negativt på kriterier som beskæftigelse, indkomst og kriminalitet, og hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere overstiger 30 procent.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce