Annonce
Nyborg

Nyt facaderåd skal forhindre tivolisering af midtbyen

Venstres Martin Huus (V) er udpeget som formand for det nye facaderåd. Han advarer mod, at midtbyen udvikler sig til Palles Tivoli, hvis man ikke overholder lokalplanen. Arkivfoto: Kasper Riggelsen
I sagen om renoveringen af Central Caféen i Nyborg spiller kommunens nye facaderåd en afgørende rolle. Men hvad er rådet for en størrelse? Og hvad er egentlig problemet med et par metallister på en facadedør? Formand Martin Huus (V) svarer på spørgsmål.
Annonce

Nyborg: Det er formentlig de færreste, der har hørt om det.

Men i forbindelse med, at der blev vedtaget en ny og - vil nogle mene - meget restriktiv lokalplan for Nyborg centrum, blev man samtidig enig om at oprette et såkaldt facaderåd.

Indtil videre har rådet kun behandlet en enkelt sag, nemlig renoveringen af Central Caféen i Nyborg.  Og det er netop facaderådets holdning til dette spørgsmål, som først forvaltningen og efterfølgende det politiske udvalg har valgt at lytte til.

Rådet er sammensat på en måde, så man sikrer, at mange forskellige synspunkter bliver hørt.

Ud over tre ansatte fra teknisk forvaltning sidder Niels Porsmose fra Østfyns Museer, håndværker/arkitekt Frank Egetoft, Peder Gammel fra Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Johan Pohlmann fra Nyborg Grundejerforening, Ivar Hviid fra By og Land samt Ulrik Nielsen fra Nyborg Handel med ved bordet.


Lokalplanen for midtbyen fastsætter et sæt spilleregler, som vi alle skal efterleve. Du kan sammenligne det med færdselsloven. Det nytter ikke noget, at jeg beslutter mig for at køre 200 kilometer i timen på motorvejen, fordi jeg er rigtig god til at køre bil, fordi der kan komme en bagefter, som ikke kan håndtere at køre så stærkt.

Martin Huus, formand for facaderådet


Det samme gør to medlemmer af byrådet i Nyborg Kommune, hvoraf den ene, Venstres Martin Huus, er blevet udpeget som formand for facaderådet. Vi har bedt ham om at svare på spørgsmål i sagen.

Hvad er egentlig jeres rolle som facaderåd?

- Som du selv er inde på, har vi kun afholdt et enkelt møde indtil videre, som oven i købet er foregået virtuelt. Men meningen er, at rådet skal tage sager op, som nogle gange kan virke banale, men hvor der er risiko for, at midtbyen kan komme til at virke en anelse for spraglet, hvis lokalplanen ikke bliver overholdt.

Hvem bestemmer så, hvilke sager I skal tage op?

- I tilfældet med Central Caféen var det forvaltningen, som bad facaderådet om at rådgive det politiske udvalg.

Spørger man restaurant-ejeren er det rent ud sagt noget pjat, at kommunen - og dermed også facadeudvalget - skal bruge tid på et par metallister. Hvad siger du til det argument?

- Det skal han jo sige som ejendomsejer. Men hvad nu hvis naboen synes, det er noget pjat, at han ikke må male døren lyserød, mens den næste mener, at han gerne må have en stor jernport i eller hvad vil jeg. Så er det, at vi får et Palles Tivoli. Som privatperson er jeg ikke videre optaget af, at det hele skal holdes i den samme stil. Men lokalplanen for midtbyen fastsætter et sæt spilleregler, som vi alle skal efterleve. Du kan sammenligne det med færdselsloven. Det nytter ikke noget, at jeg beslutter mig for at køre 200 kilometer i timen på motorvejen, fordi jeg er rigtig god til at køre bil, fordi der kan komme en bagefter, som ikke kan håndtere at køre så stærkt.

Er det et spørgsmål om, at I har ønsket at statuere et eksempel med Central Caféen?

- Nej, det synes jeg ikke, man kan sige. Vi har tværtimod forsøgt at finde en pragmatisk løsning, hvor ejeren kan få lov til at beholde nogle af metallisterne på døren, fordi de kan have et formål. Så ved jeg godt, at det kræver, at han maler listerne et par gange om året, men det bør - undskyld mig - ikke være det store problem. Det kan kun være i hans egen interesse, at det ser pænt ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce