Annonce
Kerteminde

Nyt demenscenter er en succes, men pladsen er trang

Dagcentret byder blandt andet på NAVA-café. Her nyder en gruppe ældre kvinder øreakupunktur, mens de læser blade.Foto: Helle Kryger.

Motionsrum, kreative sysler og havudsigt. Aktivhuset fungerer ideelt som demenscenter, lyder vurderingen et halvt år efter åbningen. Men det kniber med at få plads til alle.

Kerteminde: Fire kvinder sidder bomstille i hyggestuen og læser i sladderblade. Om kongefamilien, Hollywood-stjerner og reality-skandaler. Deres ører er fyldt med små orange nåle.

- Det giver sådan en skøn beroligende fornemmelse i hele kroppen, fortæller den ene.

Vi kigger ind i den såkaldte "NADA-café" med øreakupunktur, der er bare én af de mange nye aktiviteter for demente, som er flyttet ind i Aktivhusets lokaler i Kerteminde. I et andet lokale fungerer en tidligere tandlægestol som centrum i endnu et wellness-tilbud. Her er der fodbad og ansigtsbehandlinger.

I marts blev tre dagcentre for demente i Langeskov, Munkebo og Kerteminde samlet på én matrikel, og i tidsrummet fra klokken 10 til 15 er der nu motion, kreative sysler, kortspil og et varmt måltid mad på skemaet. God adspredelse for den syge og tiltrængt aflastning for de pårørende derhjemme.

Annonce

Om Dagcenter Aktivhuset

I marts 2018 samlede Kerteminde Kommune de tre dagcentre i Langeskov, Munkebo og Kerteminde for borgere med demens i Aktivhuset i Kerteminde. Målet er at skabe en tryg og stabil hverdag for borgerne samt fastholde deres funktionsniveau.Aktivhuset er beliggende på Vestergade 98, 5800 Kerteminde og normeret til 28 pladser. I Aktivhuset er samlet de tidligere 3 dagscentre Skovly (Kerteminde), Fjordstuen (Munkebo) og Svalen (Langeskov).

Åbningstid mandag - torsdag kl. 9.30 - 15.00. Fredag 9.30-14.

Under øreakupunkturen skal kroppen hvile i 45 minutter. Foto: Helle Kryger

Flaskehals og venteliste

Daglig leder Solveig Christiansen viser rundt:

- Huset er genialt til formålet. Borgerne er virkelig glade for at være her. De nyder udsigten, de nyder at kunne gå en tur ved vandet, vi får i det hele taget mange positive tilbagemeldinger. Det er på en måde godt for sjælen at være her, fortæller hun.

- Hele sommeren har de nydt at sidde i solen ude på terrassen, og lige nu er vi i gang med at udvikle udemiljøet. Vi har stillet en campingvogn op, der skal laves køkkenhave og opstilles et drivhus. Det bliver virkelig godt, fortæller hun.

Der er dog ét problem, som allerede viste sig på dag ét. Dagcentret kan slet ikke rumme alle de 28 borgere, som det er normeret til.

- Lige nu er der ikke 28 pladser. Der er seks borgere på venteliste, fordi vi har det lidt trangt. Vi kunne godt bruge en stue mere, fortæller Solveig Christiansen.

Og der er flere stuer i huset. Lige ved siden af "Svalen" holder Aktivhusets øvrige brugere nemlig til. En gruppe frivillige ældre, som i årtier har holdt til på matriklen med et varieret aktivitetstilbud - et elsket fristed - for alle ældre i Kerteminde.

Brugerrådet føler sig også klemt

De føler sig også klemt, nu hvor dagcentret er flyttet ind, og de vil nødig afgive plads.

- Der har været tale om at lukke billardrummet, for at dagcentret kunne få mere plads, men er det rimeligt at ofre 50 billardspillere, fordi der er seks demente, der står på venteliste? spørger Carsten Hansen, som er formand for Aktivhusets brugerråd.

De to parter forsøger ellers at samarbejde efter bedste evne. Men det er svært at drage nytte af hinanden, fortæller brugerrådet.

- Da den vedligeholdende træning var i huset, kunne de tage med os på tur, og vi kunne nemt samle 100 personer til vores arrangementer. Nu kan vi højst samle 30 på grund af den manglende plads, og det er begrænset, hvad de demente kan deltage i, fortæller Asger Bondo fra brugerrådet.

- De kan sidde og lytte med på vores korsang om mandagen, men vi får jo slet ikke snakken i gang på samme måde som tidligere. Der er mere afstand. Det er der. Det er jo en helt anden målgruppe, fortæller Carsten Hansen.

Nu frygter brugerrådet, at politikerne inddrager de sidste kvadratmeter til dagcenteret, og han opfordrer de ældre i Kerteminde til at droppe ind forbi.

- Vi kan sagtens være flere, der dropper forbi i caféen, spiller kort eller strikker her. Kom bare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce