Annonce
Odense

Nyt bosted i Odense skaber bekymring blandt naboer: Føler sig ført bag lyset af kommunen

Naboerne til Bostedet Blommenslyst klager til Planklagenævnet over bostedets placering, og kommunens behandling af sagen. De mener ikke, at Lille Ubberud er det rigtige sted at placere et bosted. Foto: Aida Jahic
Et nyt bosted, der skal placeres i Blommenslyst, bekymrer naboerne i området. De mener ikke, at Blommenslyst er det rigtige sted at placere et opholdssted. Derudover kritiserer de kommunen for dens naboorientering.

Blommenslyst: Et nyt bosted for unge med sociale, kognitive og/eller psykiske problemer skal placeres i Lille Ubberud, hvor beboerne enten skal igennem et kortere udslusningsforløb eller længere forløb.

Bostedet Blommenslyst kommer til at have adresse på Middelfartvej, og det bekymrer naboerne fra Tornmarksvej. Det er især uvisheden om, hvem der bliver deres nye naboer, og hvilke diagnoser de har, der skaber utryghed.

- Det handler allermest om vores unger: Hvem kommer mine unger til at se eller være tæt på, når de færdes udenfor, spørger Troels Hansen-Christensen, der bor på Tornmarksvej.

Annonce

Bostedet Blommenslyst er et botilbud med otte pladser for unge over 18 år. Indkørslen til bostedet kommer til at foregå fra Tornmarksvej, og det er derfor, at beboerne fra Tornmarksvej råber op omkring deres nye naboer. De mener ikke, at Lille Ubberud er det rigtige sted at placere et opholdssted.

Bostedet Blommenslyst skal placeres i Lille Ubberud, hvor Antik Fyn tidligere lå. Grafik: Mikkel Petersen

- Ubberud er i forvejen belastet med mange indbrud, politiaktioner, trafikulykker og hashhandel. Det vil kun skabe endnu større bekymring med en så uhensigtsmæssig placering af et udslusningssted, skriver Tornmarksvejens Beboerforening.

Det er Fonden Svennebjerggaard, der har købt bygningerne på Middelfartvej. Fonden Svennebjerggaard er et døgntilbud for børn og unge og har også andre afdelinger i Odense.

Ud over de otte beboere, Svennebjerggaard har lov til at huse, vil der også være to til fire medarbejdere på matriklen. Resten af pladsen skal Svennebjerggaard bruge til administration og kontor.

Kritik af naboorientering

Odense Kommune har givet landzonetilladelse til, at ejendommen kan bruges som et opholdssted. Inden tilladelsen bliver godkendt, skal naboerne orienteres. I den sammenhæng har Odense Kommune sendt en skriftlig naboorientering til 16 personer i området.

Men beboerne kritiserer den skriftlige orientering:

- Der er mange flere interessenter, end der er blevet spurgt. Og så er det også de forkerte, der er blevet spurgt: Beboere fra Middelfartvej er blevet spurgt, men trafikken sker reelt på Tornmarksvej, fortæller Daniel Lowe, som er en af de beboere, der er blevet orienteret.

Fonden Svennebjerggaard

Svennebjerggaard er et døgntilbud for børn og unge og har flere afdelinger i Odense:

To afdelinger på Tyrsbjergvej: En for børn med tilknytningsproblemer og en for unge med sociale, psykiske og adfærdsmæssige problemer.

Har et udslusningstilbud for unge fra 16 år og opefter på Rugårdsvej.

Og nu et bosted på Middelfartvej for unge over 18 år, hvor målet er at selvstændiggøre dem. Der kan både være tale om korte udslusningsforløb eller længere forløb. Derudover skal en del af pladsen også bruges på administration og kontor.

Fonden Svennebjerggaard er ejet af Stig Jørgensen, der har trukket sig tilbage fra det daglige arbejde af fonden.

De daglige ledere er Gunn Djurhuus og Finn Bang.

- Kommunen siger, at de har kontaktet 16 personer, men reelt er der tale om færre end 16, da de har sendt orienteringen ud til to personer i hver husstand. Det er de samme familier, der bliver kontaktet flere gange, siger Mogens Stentoft, der ikke har modtaget en skriftlig orientering.

Avisens gennemgang viser, at det konkret er ni husstande, der har modtaget en skriftlig orientering fra kommunen. En af de ni adspurgte er Vandcenter Syds vandboring, og en anden er en virksomheds depot i området.


Der er nogle unge, som kører rundt i området og sælger hash og stoffer, så jeg synes ikke, at det er en god ide med et bosted.

Issam Rashid Korshid, beboer fra Tornmarksvej


Anders Senderovitz er en af de beboere, der ikke er blevet orienteret. Han fortæller, at han tilfældigvis fandt ud af, at der skulle være et opholdssted i området.

- Jeg fandt ud af det helt tilfældigt, da jeg så Antik Fyn holdt ophørsudsalg. Så fik jeg at vide, at der i stedet skulle være et opholdssted på grunden, siger han.

Annonce

Urigtige oplysninger til nabohøring

Ejeren af Antik Fyn og Fonden Svennebjerggaard inviterede beboere fra Blommenslyst til en nabohøring vedrørende det nye opholdssted 4. maj. Her blev naboerne oplyst omkring opholdsstedet og antallet af unge, der var tale om.

En af de inviterede var Daniel Lowe fra Tornmarksvej, der fortæller, at han føler sig misinformeret.

- De fortalte os, at der var tale om tre unge, og det har vi ikke noget imod. Tre personer og personale døgnet rundt er ordnede forhold. Men de har fået bevilling til at huse otte unge beboere, fortæller han.

Flere af beboerne fra Tornmarksvej fik heller ikke en invitation til mødet - blandt andet Mogens Stentoft, Anders Senderovitz og Troels Hansen-Christensen.

- Jeg fik en personlig indkaldelse på mit CPR-nummer, men det gjorde mange af de andre ikke. Faktum er, at det her berører flere, som ikke er blevet indkaldt til mødet, uddyber Daniel Lowe.

Tre beboere, der var inviteret, men ikke havde mulighed for at deltage til mødet, blev noteret som positive over for placeringen af bostedet i referatet - hvilket de ikke havde udtalt. En af dem er Issam Rashid Korshid, der ifølge ham selv aldrig er blevet spurgt.

- Jeg har aldrig sagt ja eller nej. Jeg har kun udtalt mig til mine naboer, da jeg skrev under på, at jeg ikke ønskede bostedet i området. Der er nogle unge, som kører rundt i området og sælger hash og stoffer, så jeg synes ikke, at det er en god ide med et bosted, fortæller Issam Rashid Korshid fra Tornmarksvej.

Annonce

Odense Kommune: Efter bogen

Kontorchef for Byggesag og Erhverv i Odense Kommune, Anette Pihl Nielsen, afviser kritikken. Hun mener, at kommunen har handlet efter bogen i den skriftlige orientering til beboerne.

- Når vi får en ansøgning om for eksempel et opholdssted, kigger vi på de plangrundlag, der er. Vi kunne se ud fra kommuneplanen, at der er tale om et område beregnet til blandet bolig og erhverv, og et opholdssted er en bolig.  Når vi ændrer anvendelse på en ejendom, står der i Planloven, at vi skal lave en naboorientering. Og det har vi gjort, fortæller hun.

Ifølge Planloven skal kommunen orientere naboerne, der grænser op til den pågældende ejendom.

- Der kan sagtens være nogle naboer, der ikke har modtaget en orientering fra os, men der har vi vurderet, at de ikke ville blive påvirket. Hvis man ikke har modtaget en orientering, har vi vurderet, at påvirkningen vil være minimal - hvis overhovedet nogen. Vi har forholdt os til, hvem vi forventer bliver påvirkede, uddyber hun.

Hvad angår nabohøringsmødet, forklarer Anette Pihl Nielsen, at kommunen ikke har haft noget med mødet at gøre.

- Der har været holdt et møde, men det har ikke været en del af nabohøringen fra vores side. Det har kørt mellem private parter. Kommunen har derimod sendt en skriftlig orientering ud. Det står private parter frit for at holde et møde med kommende naboer.

Annonce

God placering

Finn Bang, der er daglig leder ved Fonden Svennebjerggaard, har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en mail, at der er tale om unge med angst eller ensomhed. Modsat naboerne mener Finn Bang, at placeringen giver god mening.

- Det er vores vurdering, at det er en god placering, da det er god offentlig transport til uddannelsesinstitutioner og en stor grund og ejendom, hvor det er muligt at skabe et godt miljø for de unge.

Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce