Annonce
Fyn

Nyt beredskab står klar til at hjælpe: Mange advokater har oplevet trusler og chikane

Det er ikke bare verbal og skriftlig chikane, der rammer advokater. Enkelte har også prøvet, at deres bildæk var skåret op eller at boltene på baghjulene var løsnet, lyder det i svar i en undersøgelse foretaget af Advokatsamfundet. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix
En stor del af de danske advokater, der beskæftiger sig med familie- og straffesager, har oplevet trusler og chikane. Nogle endda hærværk. Med et nyt tiltag har Advokatsamfundet et kriseberedskab klar til at tage hånd om de, der rammes.

Advokatsamfundet, der omfatter 6000 danske advokater, har taget initiativ til en ny hjælp til advokater, der rammes af trusler eller chikane. Et beredskab står nu parat til at komme til undsætning med blandt andet gratis rådgivning og psykologhjælp.

Indsatsen, der støttes af Dreyers Fond, blev lanceret i foråret, efter en undersøgelse viste, at en stor andel af advokaterne, der beskæftiger sig med familie- eller straffesager, har været udsat for ubehagelige oplevelser som følge af jobbet.

En af initativtagerne til beredskabet er Susanne Sørensen, der er medlem af Advokatsamfundets bestyrelse, Advokatrådet.

- Det er som om, det har været accepteret, at det er en del af vores job, og at vi må finde os i lidt af hvert. Med det nye beredskab vil vi gerne sætte fokus på, at det er et problem, som vi bør være åbne om. Vi vil gerne have skabt en kultur, hvor vi kan tale om, hvor ubehageligt det er at blive udsat for trusler og chikane, udtalte hun til Advokatsamfundets magasin Advokaten i marts.

660 familierets- og strafferetsadvokater deltog i 2016 i Advokatsamfundets undersøgelse. Over 40 procent af de advokater, der arbejder med familieret, svarede, at de havde oplevet enten trusler eller chikane. Det samme gjaldt 30 procent af strafferetsadvokaterne.

I undersøgelsen fortalte nogle af advokaterne desuden, at de var blevet truet så meget, at de opgav at føre sagen. Og nogle få havde endda overvejet at forlade branchen.

Annonce

Kan overtage korrespondance

Det nye beredskab kan blandt andet rådgive advokaterne om, hvorvidt der er grundlag for en politianmeldelse eller et tilhold mod den, der chikanerer eller truer.

Der sidder også medarbejdere klar til at overtage korrespondancen, så advokaten selv slipper for ofte langvarige og opslidende mailudvekslinger med den pågældende person.

Endelig kan advokaterne få anonym og gratis psykologhjælp. Både som akut krisehjælp og i form af samtaleforløb.

Den fynske familieretsadvokat Liv Dyrhauge-Klargaard, der er nyvalgt til Advokatrådet, kunne godt have brugt assistance, da hun i forbindelse med en børnesag blev chikaneret og modtog dødstrusler mod sig selv og sine børn.

- I mit tilfælde havde det været rart, hvis andre havde taget over undervejs. Mit råd til kollegerne er, at man skal tage fat i Advokatsamfundet med det samme, hvis man mærker, at noget overskrider ens grænser. Også så man ikke selv optrapper konflikten, for det kan være svært ikke at svare lidt hårdt tilbage, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];