Annonce
Odense

Nyt børneråd kan være på vej: Flere partier vil give anbragte børn en stemme

Et børneråd med børn, der er eller tidligere har været anbragt, skal hjælpe politikerne med at træffe de bedste beslutninger på anbringelsesområdet. Det har Tim Vermund, viceborgmester og medlem af Børn- og Ungeudvalget for Socialdemokratiet, foreslået, og nu får han bred politisk opbakning. Arkivfoto: Axel Schütt
Der er umiddelbar opbakning fra både røde og blå partier til Tim Vermunds (S) forslag om at nedsætte et råd med tidligere og nuværende anbragte børn og unge. Men det er en svær balance, advarer Venstre.

Anbragte børn skal have en tydelig stemme i Odense.

Det bakker flere partier nu op om, efter Socialdemokratiets Tim Vermund har foreslået at nedsætte et råd med børn, der er eller har været anbragt.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) har kaldt det et godt og konkret forslag, og nu melder også Konservative, SF og Venstre sig umiddelbart positive over for, at der arbejdes videre med idéen.

- Helt grundlæggende er det godt og gør altid det politiske arbejde bedre, når vi kan få erfaringer og oplevelser fra virkeligheden, siger Kristian Guldfeldt, der er politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti.

Også Venstres Mark Grossmann, der er næstformand i tvangsfjernelsesudvalget, er interesseret i at lytte til nuværende og tidligere anbragte børn.

- Jeg har tidligere efterlyst, at vi udvikler på de værktøjer, vi har, i stedet for hele tiden at finde på nye. Men et børneråd kan godt være en mulighed, fordi det er virkeligheden, man trækker ind, fremhæver han.

Grossmanns opbakning leveres imidlertid ikke helt uden forbehold.

- Vi skal være meget opmærksomme på, at det er sårbare børn med komplekse sager. Den naturlige forsvarsmekanisme gør, at de har fortrængt mange af de ting, de har oplevet tidligere i deres liv. Og børnene har i mange tilfælde brug for at glemme for at komme videre. Så vil det være godt for dem at genopfriske en halvmarkaber opvækst i et børneråd? Det er en svær balance, mener han.

Annonce

Hvad med bortadoption?

- Vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres, så de får en reel, ny start på deres liv.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale. Og nu efterlyser Kristian Guldfeldt, Det Konservative Folkepartis politiske ordfører i Odense Byråd, et svar på, om også Tim Vermund og resten af Socialdemokratiet i Odense har samme holdning.

Med den konservative børne- og socialminister Mai Mercado i front tog den tidligere VLAK-regering initiativ til at gøre reglerne for bortadoption med tvang mere smidige, og Guldfeldt opfordrer til oftere at benytte den vej til at give udsatte børn et bedre liv.

- Jeg er optaget af, at vi tager alle værktøjer i brug. Det handler om børnene, det er dem, vi skal stille os bag. Ikke forældrene, understreger han.

På landsplan bliver meget få børn hvert år bortadopteret med tvang, men Tim Vermund vil ikke afvise, at ambitionen om hurtigere at give den rigtige hjælp til udsatte børn kan resultere i, at Odense oftere skal gribe fat i netop den indsats.

- Hvis tvangsadoption er til barnets bedste, så er vi villige til at gå yderligere ud ad den vej, siger han, men understreger, at det kræver lovændringer, der tager mere hensyn til barnets tarv og mindre til at beskytte forældrenes rettigheder.

- Hvis man kigger på vores nabolande som Tyskland, Norge og Sverige, så bruger de tvangsadoption meget mere, påpeger Vermund.

Ingen tvang

Hos SF opfordrer beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro til straks at invitere anbragte børn og unge ind i debatten.

- Det er en rigtig god idé at nedsætte et råd, så vi får hørt de unges stemmer. Det er dem, der på egen krop har oplevet at blive anbragt, og vi kan lære af både at høre positivt og negativt.

Efter flere års budgetoverskridelser undersøger og analyserer eksterne konsulenter lige nu hele det såkaldt specialiserede socialområde i Odense - det er hjælpen til både børn og voksne. Og det er i det undersøgelsesarbejde, Dybro gerne vil involvere børnene og de unge, inden der i maj ventes at blive leveret konsulentsvar på, hvordan kommunen bedst tager sig af området. Og inden et eventuelt råd når at blive etableret.

- Jeg vil da foreslå, vi sideløbende med konsulenternes arbejde får lavet interview med unge mennesker for at få deres bidrag og deres stemme med. Hvor har de oplevet gode ting, og hvor halter det, siger han.

Tim Vermund er - selvfølgelig - glad for, at flere partier synes om hans idé. Og som udgangspunkt deler han ikke Mark Grossmanns bekymring for, at rådet risikerer at være for stor en belastning for de anbragte børn og unge.

- Jeg tror ikke, man kan skåne børn og unge for så traumatisk en barndom ved ikke at lytte til dem, konstaterer han.

- Og så har jeg ikke noget ønske om at tvinge nogen til at sidde i rådet. Det skal kun være dem, der selv har lyst til at berige os.

Snart på dagsordenen

I begyndelsen af marts vil Tim Vermunds forslag være på dagsordenen i Børn- og Ungeudvalget, og forvaltningen kommer med bud på, hvordan det konkret kan skrues sammen. Hvor mange skal være del af rådet? Hvor tit skal de mødes? Hvem skal de helt præcist rådgive? Skal der være løbende udskiftning?

Og så skal en organisation som De Anbragtes Vilkår spørges til råds, mener Vermund.

- Jeg vil gerne høre, hvordan de tænker, et børneråd bedst kommer i stand.

Formanden for De Anbragtes Vilkår, David Adrian Pedersen, har tidligere i Fyens Stiftstidende understreget, at et sådant råd "er en sindssyg god idé":

- Først når vi får de levede erfaringer tilbage til systemet og kommunerne, kan vi reelt blive klogere på, om anbringelsen opleves relevant for et børne- og ungeliv at vokse op i.

Tim Vermund håber og satser på, at børnerådet kan komme så hurtigt på benene, at deres stemmer bliver hørt, inden der skal træffes politiske beslutninger på baggrund af den undersøgelse af området, eksterne konsulenter netop nu arbejder på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce