Annonce
Kerteminde

Nyt Arvesølv er ude: Bliv klogere på skolen

Der er mange fotos i det seneste nummer af Arvesølv. Blandt andet et motiv fra Boels Bro, hvor brødrene Jens og Karl Johannesen er fanget ved de stråtækte hytter.

Alle har en mening om skolen, og alle har erindringer fra skoletiden, men hvordan er det nu helt præcist, at skolevæsenet i Munkebo Kommune har udviklet sig gennem årene?

Det kan man blive klogere på ved gennemlæsning af Arvesølv, Årsskrift for Lokalhistorisk Forening for Munkebo og Dræby, der er blevet omdelt til foreningens trofaste medlemmer.

Det er foreningens formand, Morten Eriksen, der har kulegravet folkeskoleområdet og sammenholdt den lokale udvikling med, hvordan lovgivningen udviklede sig gennem tiden. ”Fra almueskole til folkeskole”, lyder overskriften på den gennemarbejdede artiklen, der fortæller, at ”I Munkebo skulle man ikke begynde helt forfra, for her havde herskabet på Østergård sørget for undervisning fra slutningen af 1600-tallet, hvor det var ”løbedegne” fra Kerteminde, ofte studenter, som underviste.”

Derefter går det slag i slag med skole på Kirkebakken, skole i den senere fattiggård og, i 1880, nye skoler i både Dræby og Munkebo. Flere skoler kommer til, men i 1950’erne vender skuden, og der etableres en centralskole tæt ved den nuværende Shell-tank på Fjordvej, og den er i en kort årrække kommunens eneste skole, men børnetallet stiger hastigt på grund af tilflytning og flere skoler kommer til, men udviklingen vender igen, og i dag er der kun en skole tilbage i Munkebo og Dræby, nemlig den tidligere centralskole, nu Munkebo Skole.

Det er 20. gang, at Lokalhistorisk Forening sender Arvesølv på gaden, men for første gang er det med enkelte farvebilleder. Årets udgave indeholder i alt seks artikler, idet Ove Eriksen og Hans Rye også har været i blækhuset. Eriksen fortæller næsten 200-års smedehistorie med start i midten af 1700-tallet, og Rye skriver om de små stenhuse ved Boels Bro, og om dengang hjernebetændelse hærgede og i løbet af få måneder tog livet af 7 til 9 børn i Munkebo og Dræby. Endelig er der en artikel om et folkemøde på Munkebo Bakke i 1848.

Arvesølv omdeles kun til medlemmer af foreningen, men medlemskab af den efterhånden aldrende forening kan opnås ved at sende en hilsen til: mail@munkeboarkiv.dk På grund af Corona-restriktioner er der for øjeblikket ikke adgang til arkivet, der holder til under den nyindrettede kommunale administrationsbygning på Troels Alle i Munkebo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Stil et spørgsmål og vind fede præmier: Pokalvinder med OB gæster Abildtrup & Rasmussen

Annonce