Annonce
Danmark

Nyt album fra TV-2: Gedigne popsange med lidt for velkendt musik

Musikken på TV-2's nye album, "Tæt trafik i Herning", er lidt for velkendt, men teksterne favner de fremmede, de uglesete, de oversete - og alle os andre.

Hvis "Tæt trafik i Herning" kørte som baggrundsmusik på en café, kunne man let forveksle hovedparten af de 12 nye sange med gamle numre, for eksperiment eller provokation præger ikke TV-2's 19. studiealbum.

Jeg har en teori om, at musikere har tre-fire sange, de skriver igen og igen. Teorien passer på Steffen Brandt, for ham ved man, hvor man har: I et melodisk, sangbart og dansant univers, der uagtet alskens rock-licks altid ender som den reneste pop. Pokkers iørefaldende, men uden stilistisk avancerede finesser. Således også på "Tæt trafik i Herning", der er et gennemført nostalgisk album.

Annonce

Om albummet

"Tæt trafik i Herning"fire stjerner

TV-2: "Tæt trafik i Herning", Universal, udkommer 9. november 2018.

To sæt ører

TV-2 har genoptaget samarbejdet med den britiske superproducer Greg Walsh og indledt et nyt med Kristian Leth. På tværs af alder og musikalske præferencer er de to sæt ekstra ører tydeligvis enige om, at TV-2 hverken skal sovses ind i symfonisk lyd eller begraves i electronica.

Al overflødig pynt er skrællet væk til fordel for det basale: guitar, bas, trommer og tangenter. Af og til peppet op med ukulele eller banjo, lidt elektronisk stryg og et mumlende herrekor, men ellers står de gedigne popsange helt rent. Det rocktunge udtryk dominerer på "Don't Get Me Started" og "Det her er ikke en quiz". "Danser himlen blå" har et skær af folkevise over sig, og introen på "Drengene fra Caltex" minder om min barndoms protestsange.

Vinduesviskerlyd

Jeg bliver irriteret over den plasticagtige Fætter BR-keyboardlyd, som går igen på flere numre. Men hygger mig over vinduesviskerlyden på erindringssangen "Tintin i Tibet" og den sære raspen på "Stille og rolig søndag i Aarhus V" - nærmest som lyden af en pickup, der ufølsomt bliver flået væk fra en vinylplade.

Det eneste nummer, der for alvor stikker ud, er "Altid på vej". Det er en kærlig hilsen til Abba, Blondie og Tommy Seebach, som med den overskruet-glade melodi og festsangsteksten ville kunne gøre sig ved Melodi Grand Prix.

Ghetto og udkant

Grænser musikken generelt til det lidt for velkendte, er Steffen Brandts tekster anderledes tvetydige. Den ironiske distance har han gennem gruppens 37 år forfinet til det sublime. Sangskriver Brandt holder emnerne præcis så langt ud fra kroppen, at man ikke nødvendigvis kan tage mennesket Brandt til indtægt for teksternes budskab. Denne gang skildrer Steffen Brandt livet som det former sig i ghettoen, i udkanten, i parforholdet og i erindringen, så ordene bliver en fremstrakt hånd til de fremmede, de uglesete, de oversete - og alle os andre.

En andens favn

Steffen Brandt skriver lige rigeligt på rutinen, når han lader en verselinje som "før du kan tælle til politi" passere eller rimer "forår" på "Sønderborg". Men så tager han heldigvis revanche med underfundig poesi som "det tager højst et kort øjeblik at gemme sig i en andens favn". Musikalsk er "Ødelagt land" ikke albummets mest insisterende, men det er teksten til gengæld: "Lad ikke din krig blive til vores krig / lad vores fred blive til din". Så også denne gang får Steffen Brandt stukket til en af tidens mest ophedede debatter.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce