Annonce
Indland

Nyrup dansk mester i personlige stemmer

STØVSUGER:Den forhenværende statsminister fik politisk oprejsning med danmarksrekord i personlige stemmer

Det blev en politisk og personlig sejr for tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ved søndagens valg til Europa-Parlamentet.

Med 407.966 personlige stemmer slog han danmarksrekorden og overgik sin forgænger, Poul Schlüter, (K), som ved valget i 1994 fik knap en kvart million personlige stemmer.

Nyrup støvsugede socialdemokratiske stemmer over hele landet, og hans sejr blev straks brugt politisk af efterfølgeren Mogens Lykketoft (S) som tegn på en mulig gevinst til partiet ved næste folketingsvalg.

Poul Nyrup Rasmussen får følgeskab i parlamentet af tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S), der kørte parløb med sin tidligere chef og selv fik over 90.000 stemmer.

Deres kanonvalg skærpede kampen om de tre sidste socialdemokratiske pladser.

Viceborgmester Ole Christensen, Brovst, lå længe sikkert på tredjepladsen, med selvstændig erhvervsdrivende Britta Thomsen som nummer fire.

De byttede dog plads til slut med hende som nummer tre.

Også kamp i Venstre

Sekretariatschef Christel Schaldemose, der ønsker Tyrkiet hurtigt i EU og dermed i valgkampen har markeret sig imod partiets linje, kæmpede hårdt, men forgæves om det femte S-mandat. Studerende Dan Jørgensen, Århus, hvis valgkamp fik støtte fra Svend Auken, løb med mandatet, skønt han længe lå bagefter. Han vandt i slutspurten med godt 1000 stemmer.

Kamp var der også i Venstre, som modsat Socialdemokraterne savnede en gevaldig stemmesluger i spidsen for listen.

Spidskandidaten Karin Riis-Jørgensen skilte sig dog hurtigt ud sammen med EU-parlamentariker Niels Busk.

Derimod måtte deres kollega Anne E. Jensen kæmpe indædt med Ole B. Sørensen om det tredje mandat.

Da stemmerne var talt op, havde hun distanceret ham med over 18.000 stemmer.

Trods støtte i valgkampen fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kunne Venstre ikke fastholde sit succesvalg fra 1999 med integrationsminister Bertel Haarder (V) som frontfigur.

Desuden blev Venstre ramt af, at der denne gang kun var 14 danske pladser mod før 16 mandater i Europa-Parlamentet.

Det skærpede også kampen for De Radikale, som ellers har haft medvind i meningsmålingerne.

Alligevel fastholdt skatteordfører Anders Samuelsen mandatet, men nåede under halvdelen af det flotte stemmetal på 123.513, som hans forgænger, Lone Dybkjær, fik ved sidste valg.

De to politikere skifter formentlig plads, da hun genopstiller til Folketinget.

Hos SF var der forudset en tæt kamp mellem EU-parlamentariker Pernille Frahm og trafikordfører Margrete Auken efter uenighed om SF's EU-linje.

Det lykkedes Margrete Auken - med støtte fra partiformand Holger K. Nielsen - at distancere sig klart fra Pernille Frahm med ca. 40.000 stemmer til forskel.

Suveræn Seeberg

De Konservatives EU-ordfører, Gitte Seeberg, fik som partiets nye spidskandidat et flot valg med over 125.000 stemmer.

Hun blev på ingen måde truet af sin erfarne forgænger Christian Rovsing, som forlader parlamentet efter 15 år.

Hos Dansk Folkeparti så der en overgang ud til at være et tæt løb mellem spidskandidaten Mogens Camre og partiets nummer to, forfatteren Ulla Dahlerup.

Partiet gik frem ved valget, men var hæmmet af ikke at være i valgforbund ligesom de andre partier og bevægelser. Partiets mandat går til Mogens Camre, der kan tage hul på sin anden periode i Europa-Parlamentet, med ca. 10.000 stemmer flere end sin partifælle.

Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard, trak mange stemmer til Folkebevægelsen mod EU trods sin niendeplads på listen.

Med sine godt 18.000 personlige stemmer sikrede han genvalg til Ole Krarup, som får endnu fem år i Strasbourg og Bruxelles.

Junibevægelsen blev sammen med Venstre en af valget store tabere. Trods valgforbundet med Folkebevægelsen mod EU mistede listen to af sine tre mandater.

Genvalg til Bonde

Det gav genvalg til den mest erfarne danske EU-parlamentariker, Jens-Peter Bonde, der i år fejrede sølvbryllup med dét parlament, han ser meget skeptisk på.

Han genvandt mandatet med godt 75.000 stemmer uden synderlig konkurrence fra valgmenighedspræst Hanne Dahl og EU-parlamentariker Bent Hindrup Andersen, som afløste Jens Okking midt i valgperioden.

Kristendemokraterne leverede stemmer til De Radikale, som partiet var i valgforbund med.

Der var langt til et mandat for socialordfører Tove Videbæk eller spidskandidaten Jacob From Høeg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce