Annonce
Erhverv

Nyopstartet flødebollefabrik mangler maskiner: Håndlaver 1000 flødeboller i døgnet

Den nye flødebollefabrik Ærli' i Haarby har haft en frustrerende og hård start på grund af corona-situationen. Fabrikken mangler at få flere af de maskiner, de havde bestilt, op at køre, og derfor står ejeren, Michael Møller Larsen, nu og producerer 1000 flødeboller om dagen - i hånden.
Annonce

Haarby: 35-årige Michael Møller Larsen, primær ejer af flødebollefabrikken Ærli' i Haarby, kunne helt sikkert godt bruge flere timer i døgnet.

Den seneste tid har han knoklet i døgndrift for at holde liv i det flødebolle-eventyr, som han har opbygget siden 2016 og i samarbejde med partneren Mike Maarup siden starten af 2019.

Han havde en plan om at påbegynde produktionen af sine flødeboller på Holmevej 10 i Haarby i marts, og dermed hive flødebolleproduktionen hjem i egne hænder i stedet for at outsource den.

Og alt var egentlig klappet og klart. Både maskiner og teknikere fra Tyskland skulle ankomme til Fyn i midten af marts, og så skulle flødebollefabrikken ellers være klar til at kunne producere op til en million flødeboller om måneden. Men så kom covid-19 og spændte ben, ligesom den har gjort for så mange andre virksomheder.

- Hele maskineriet skulle have været ankommet 1. marts, men kort før kontaktede maskinfabrikken os og sagde, at de blev forsinket indtil midten af marts. Og det var egentlig fint for os, for vi skulle alligevel en tur til Tokyo for at vise vores flødeboller frem på Asiens største fødevaremesse.

- Men så blev alt lukket ned, og der kom meget tvivl om, hvor mange af maskinerne, vi kunne få op. Men vi fik en tilladelse fra Udenrigsministeriet om, at de tyske teknikere godt kunne rejse herop sammen med maskinerne og installere dem. Så vi troede egentlig, at der var styr på det, fortæller Michael Møller Larsen.

Men 16. april om aftenen fik de beskeden om, at teknikerne blev hjemme i Tyskland, og at de derfor kun var tilgængelige på telefonen.

- Vi endte med at tage en hurtig beslutning om at installere det hele selv. Vi prøvede at ringe til teknikerne, men de kunne kun tysk. Så det var nemmere bare at prøve os frem, siger Michael Møller Larsen.

Derfor brugte han weekender og aftener i fabrikshallen i Haarby sammen med forretningspartneren Mike Maarup, familie og venner. Men selvom det er en udfordring i sig selv at samle store produktionsmaskiner uden uddannede teknikere, så manglede der flere dele til maskinerne.

- Vi har kæmpet for at få alle delene herop, og nu er de endelig begyndt at komme drypvis, siger Michael Møller Larsen.

Michael Møller Larsen

Michael Møller Larsen er 35 år og er cand. scient. i biokemi og molekylær biologi. Derudover har han et speciale i projektledelse.

Han har tidligere arbejdet som kvalitetsspecialist i medicinalbranchen og som laboratoriechef ved Munck Asfalt.

Michael bor i Vissenbjerg med sin kone Anne og deres fire børn Lauritz, 13 år, Gry, 10 år, Kaya, seks år og Eskild på et år.

Han har opsagt sit faste arbejde for at arbejde fuld tid på flødebollefabrikken Ærli' på Holmevej 10 i Haarby.

Selskabet bag fabrikken hedder Sweet North A/S, og Michael Møller Larsen ejer størstedelen af selskabet. Derudover er hans forretningspartnere Mike Maarup og Hans Eibe Sørensen medejere sammen med fire investorer.

Flødebollerne kan købes hos forskellige forhandlere på Fyn, på hjemmesiden www.aerli.dk og direkte i døren på fabrikken alle hverdage klokken 8-15.

Annonce

Sætter skum i hånden

Flødebollefabrikken havde en aftale med den virksomhed, der producerede flødebollerne for dem, at produktionen skulle fortsætte frem til 30. april, så der var tid til, at maskinerne blev helt klar til at producere flødeboller.

Men på grund af covid-19 stoppede samarbejdet før tid, og derfor skulle der hurtigt gang i de halvinstallerede maskiner på Holmevej 10.

Og hvis det ikke kan gøre det, så betyder den manglende levering af produktionsmaskinerne fra Tyskland også, at Michael Møller Larsen er nødsaget til at sprøjte skum på flødebollebundene i hånden. Og dét tager tid.

- Lige nu bruger jeg i gennemsnit 12 timer i døgnet seks til syv dage om ugen hernede for at kunne følge med. Og størstedelen af tiden bruger jeg på at håndopskumme flødeboller, siger han, og uddyber, at han cirka når at lave 1000 flødeboller i døgnet.

Derfor er det ikke heller ikke meget, at hans kone, Anne, og deres fire børn, Lauritz på 13 år, Gry på 10 år, Kaya på seks år og Eskild på et år, ser til ham på hjemmefronten i Vissenbjerg.

- Vi har været glade for vores familier. De er meget med hernede i weekenderne, og de har også hjulpet med både at gøre rent, folde æsker og pakke forsendelseskasser med flødeboller, siger Michael Møller Larsen.

Annonce

Måtte sadle om

Covid-19-epidemien betyder også, at cirka 90 procent af Ærli's kunder har været lukket ned den seneste tid. Og derfor har han sammen med sin forretningspartner Mike Maarup tænkt kreativt for at skaffe nye kunder i biksen.

- Vi måtte finde nogle nye måder at sælge vores produkter på, og det har været rigtig sundt for os at skulle tænke i nye baner. Vi har brugt de sociale medier rigtig meget, og det har gjort, at vi har fået udbredt kendskabet om os meget mere.

- Vi stod med 5000 flødeboller den dag, det hele lukkede ned. Så vi var ude at finde nye kunder, og vi fik mere liv i vores webshop gennem de sociale medier. Samtidig hjalp vores eksisterende kunder, der stadig havde åbent, meget, så vi kom faktisk af med dem forholdsvist hurtigt, siger flødebolleproducenten.

Michael Møller Larsen synes, at opstartstiden har været en god blanding af mange følelser.

- Det har været en meget frustrerende, men også meget lærerig tid. Og det har gjort, at vi nu kender vores maskiner, og jeg er helt sikker på, at vi i fremtiden bliver glade for, at vi selv har installeret det hele.

Michaels familie har hjulpet rigtig meget til i weekender for at holde flødebolleproduktionen oppe. Fra venstre er det Gry på 10 år, Kaya på seks år, Michaels kone Anne, Lauritz på 13 år og under bordet er Eskild på et år. Foto: Amalie Hermansen
Annonce

Drømmen om udlandet

Den hårde start har heldigvis ikke fjernet hverken optimisten eller ambitionerne hos Michael Møller Larsen.

Drømmen og håbet om at udbrede sine flødeboller til resten af verden står stadig og blinker ufortrødent.

- Gourmetflødeboller er primært kendt i Danmark, men på vores ture til udenlandske messer, er folk ved at falde bagover, når de smager vores flødeboller.

- Derfor er jeg overhovedet ikke i tvivl om, at vi kan eksportere til Europa og måske også resten af verden. Vi har allerede fået ordrer i webshoppen fra Canada, Frankrig og Tyskland, siger han.

Planen er, at der skal ansættes medarbejdere til at producere flødeboller. Men det bliver først senere på året, når produktionen kører mere efter planen. Foto: Amalie Hermansen
Egentlig skulle det være en maskine, der satte skum på alle flødebollerne hos Ærli'. Men på grund af covid-19 må Michael Møller Larsen selv stå og skumme alle flødeboller. Foto: Amalie Hermansen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce