Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nyerhvervelse: Adam og Eva præsenteres ved Faaborg Museums nytårskur

Kristian Zahrtmann udgør en hjørnesten, og hans kunstneriske inspiration både i forbindelse med undervisning og hans mangeårige virke i Italien løber som en åre gennem Fynboernes værker. Zahrtmann vedblev at være Fynboernes kunstneriske ledestjerne, og han var naturligvis med, da Faaborg Museum blev indviet i 1910. Foto: Faaborg Museum

Faaborg: Når Faaborg Museum lørdag 11. januar klokken 15-17 inviterer til nytårskur, kan gæsterne se nærmere på en nyerhvervelse.

Faaborg Museum har i efteråret erhvervet maleriet ”Adam og Eva” af Kristian Zahrtmann fra 1892 på Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Erhvervelsen er sket takket være gavmild støtte fra Ny Carlsbergfondet og Slots- og Kulturstyrelsen og er et betydeligt værk i museets samling af Kristian Zahrtmann.

Maleren Kristian Zahrtmann var helt afgørende for, at kunstnerkredsen Fynboerne blev til, og han er således omdrejningspunkt for samlingen på Faaborg Museum.

Nyerhvervelsen er et vigtigt værk, da museet i forvejen ejer et af Zahrtmanns hovedværker, nemlig ”Adam og Eva i Paradis” fra 1892.

I Danneskjold-Samsøes bog om Zahrtmann fremgår det, at Zahrtmann arbejder sideløbende med begge versioner af paradismotivet, og værkerne ses som værende i forlængelse af hinanden.

Maleriet kan nu ses på Faaborg Museum, hvor det hænger side om side med den version, museet har ejet siden 1911, og det indgår i den faste samlingspræsentation, lyder det fra museet i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce