Annonce
Odense

Nye venskaber spirer under opbygningen af blomsterfestivalen

Eleverne fra Kold Collage lærer byen at kende og taler med mange begejstrede borgere og turister i løbet af ugen, hvor de bygger blomsterfestivalen op. Fra venstre er det Casper Vinding, Maria Lind og Nanna Kruse. Foto: Michael Bager
Nye gartner- og anlægsgartnerelever på Kold College er med til at skabe de mange blomsterdekorationer til Odense Blomsterfestival. En god måde at møde byen og hinanden på, synes de.

Hvor ligger Torvegade 5 egentlig, og hvordan kommer vi dertil? Det spørgsmål må tre anlægsgartner-elever og en enkelt gartnerelev stille sig selv og finde svaret på, mens de rumler af sted med en vogn fyldt med lyserøde roser i pink plastikspande.

De nye elever på Kold College har fået til opgave at levere blomster til de handlende i byen, der gerne vil være med til at markere Odense Blomsterfestival, men det er ikke helt let. Dels fordi de fire ikke kender byen særlig godt i forvejen, og dels fordi byggepladsen på det tidligere Thomas B. Thriges Gade gør det bøvlet at finde rundt i området.

Rundturen med de lyserøde roser er blot en af mange opgaver, de nye studerende fra Kold College har fået denne uge, hvor omkring 80 elever har været med til at bygge blomsterdekorationerne til årets blomsterfestival.

Arbejdet markerer samtidig studiestarten for eleverne og bliver en slags rusuge med praktiske opgaver. Og det fungerer perfekt, er de fire enige om.

- Det er egentlig en meget god måde at bliver rystet sammen på i stedet for at bruge første uge i et klasseværelse. Det er sjovt at være en del af så stort et projekt og en god måde at lære byen at kende på. Jeg kendte intet til Odense, da jeg startede på gartnerstudiet for en uge siden, fortæller Casper Vinding, der netop er flyttet til Fyn sammen med sin kæreste for at være tæt på sit nye studie på Kold College.

- Det er også sjovt at lave noget praktisk, som vi kan mærke skaber glæde i byen. Mange roser det, vi laver, og det er selvfølgelig dejligt, tilføjer Nanna Kruse, der netop er begyndt på anlægsgartner-studiet og kommer fra Svendborg.

Det er blomsterdekoratør Charlotte Franke, der for 10. år i træk har designet dekorationerne til blomsterfestivalen, og det er hende, der sammen med et hold erfarne hjælpere sætter de mange elever i arbejde.

Årets tema er "På tidsrejse" og dekorationerne er bygget op med inspiration fundet i blomstermoden i 1999, 2009 og 2019. Odense Blomsterfestival indvies torsdag af Kronprinsesse Mary ved en åbningsceremoni på Gråbrødre Plads klokken 17.

Annonce

Tre nyheder på årets festival

Praktisk matematik. Kold College underviser i praktisk matematik i "klasselokalet" på Klingenberg torsdag til fredag klokken 10 til 15.

Svampe-workshop med Østershatte. Lær hvordan du nemt kan dyrke svampemycelium i kaffegrums. Flakhaven fredag klokken 15 til 16.30

Tidsrejse. Historisk udstilling om vandforsyning, renovation og fjernvarme gennem tiden. Desuden blomsterfestivalens tidsrejse i billeder. Rådhussalen fra torsdag til lørdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce