Annonce
Nordfyn

Nye venner: Kinesiske børn i Skoven

Qin Changan sørger for, at passagererne er forsvarligt påklædt, før han sætter fart på Christianiacyklen. Foto: Nils Svalebøg
Mens forældrene går på Nordfyns Højskole og lærer om danske samfundsforhold og livets store spørgsmål, er fire små børn indskrevet i Børnehuset Skoven i Bogense.

Bogense: Det er ikke let at få styr på tropperne, da forældre til fire kinesiske børn i fire-fem års alderen møder op ved Børnehuset Skoven for at få børnene med hjem til Nordfyns Højskole, hvor forældrene er på et 12 uger langt ophold.

Selv om børnene kun har gået i den nordfynske børnehave i et par uger, drøner de hjemmevante rundt både ude og inde og skal lige vise forældrene, hvor de har leget i dag, og hvad de har lavet inde på stuen.

Og selv om de ikke taler samme sprog som resten af børnene i Skoven, er det ikke nødvendigt med en tolk for at lege fangeleg rundt i garderoben.

Det er første gang, kinesiske kursister har børn med på Nordfyns Højskole, men denne gang har højskolen lavet en aftale med den kommunale institution om, at der er plads til de kinesiske børn - til fuld forældrebetaling.

Skoven har ansat en pædagog til de kinesiske børn, og der er et ledigt lokale, hvor de kan være, når de har brug for at være for sig selv.

- Det fungerer helt fantastisk. Vi er så heldige, at et par af de kinesiske børn også kan nogle få gloser på engelsk, som gør, at den pædagog, vi har ansat til at tage sig af opgaven, kan kommunikere med dem, og ellers foregår det jo via billeder og ved at vise dem, hvad man skal, siger pædagogisk teamleder i Børnehuset Skoven, Anne-Lise Sievers.

Når de kinesiske børn ikke er i deres eget lokale, deltager de på skift i de aktiviteter, de andre børnehavegrupper har gang i, ligesom de også er med på legepladsen.

Annonce
Før de var klar til at tage hjem, måtte et par af de kinesiske piger lige vise deres mødre, at de havde leget inde i hallen i løbet af dagen. Foto: Nils Svalebøg
Se, hvad jeg har lavet i dag. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce