Annonce
Indland

Nye tilfælde af mæslinger: Nu er der tale om et udbrud

I Danmark har mæslinger været elimineret siden 2017. Mæslinger er dog stadig en udfordring flere steder globalt. Et udbrud af den luftbårne virus har slået 25 mennesker ihjel i Filippinerne siden midten af januar.

Statens Serum Institut har påvist fem tilfælde af mæslinger i februar og mener, at der er tale om et udbrud.

Statens Serum Institut ændrer sin klassificering af mæslingesmitte i Danmark, efter at to nye tilfælde er konstateret mandag.

Ifølge afdelingslæge på Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen har man indtil nu kunnet redegøre for, hvor hvert enkelt person var blevet smittet:

- Men når der opstår tilfælde, hvor vi ikke umiddelbart kan redegøre for, hvor de har fået smitten fra, så er der tale om en vis smittespredning, siger han og fortsætter:

- Det er her, hvor vi siger, nu er der ikke tale om flere spredte tilfælde, men et egentlig udbrud, hvor mæslinger i en eller anden grad cirkulerer i Danmark.

Man har endnu ikke fået svaret fra den såkaldte genotyping af de to nyeste tilfælde tilbage.

Dermed kan Statens Serum Institut ikke sige, om virusset er den samme, som har smittet de tre tidligere tilfælde, som blandt andet er kommet med hjem fra to separate skiferier i Val Thorens i de franske alper.

Men Peter Henrik Andersen og hans kolleger mener stadig, at det er sikkert, at der er tale om et udbrud. Opgaven er nu, at sørge for at udbruddet ikke vokser sig stort.

- Vi håber da, at den generelle immunitet i Danmark er så god, at vi undgår et stort udbrud, og det er klart vores erfaring, at vi har haft få tilfælde i Danmark, siger afdelingslægen.

Sidst Danmark oplevede et stort udbrud af mæslinger, var i 2011, hvor over 80 mennesker blev smittet.

- Det er svært at sige, om vi når op på det antal i det aktuelle udbrud. Men jeg ville ikke være overrasket, hvis vi ser flere tilfælde i den nærmeste fremtid, siger han.

Er man vaccineret eller immun, fordi man har haft mæslinger, skal man ikke foretage sig noget.

Alle kan gratis blive vaccineret med MFR-vaccine, som sikrer imod smitte.

Man kan bære på mæslinger i 18 dage, inden man får tydelige symptomer. Har man mistanke om, at man er smittet, skal man ikke møde uanmeldt op hos sin læge eller på sygehuset.

Mæslingevirus er luftbåren, hvorfor man risikerer at smitte andre i venteværelset ifølge Statens Serum Institut.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce