Annonce
Kultur

Nye tider i Frakkegården

Fru Eilersen (Anne Marie Helger) driver tøjbutikken Frakkegården og overrasker alle ved at ansætte nydanskeren Mehmet (Shahbaz Sarwar)

Martin Sundstrøms gode novellefilm varsler nye tider i den forstokkede danske kultur. Filmen byder på et sjældent biografmøde med dansk novellefilm

Annonce
Annonce

FILM: "Fru Eilersen og Mehmet"

I kølvandet på den helt fantastiske portrætfilm "Hvem er din mor, Alfons Åberg?", vist på Odense Film Festival, lægger Café biografen biografmørke til instruktørens fiktionsnovellefilm, "Fru Eilersen og Mehmet" om en aldrende kvindes møde med det nye Danmark.

Fru Eilersen (en dejlig afdæmpet Anne Marie Helger) driver tøjbutikken Frakkegården, der ligger i en baggård på Nørrebro. Her møder hun nydanskeren Mehmet (Shahbaz Sarwar), der hænger ud i porten, mens kunderne mistroisk og fordomsfuldt rynker brynene. Fru Eilersen overrasker dog alle, ikke mindst Mehmet, ved at tilbyde ham et job i forretningen.

Med et baggårdsmikrokosmos som udgangspunkt fortælles vigtige ting om en verden i forandring: Her møder fortid og nutid hinanden i et billede på det danske samfund anno år 2006. Grundstenene til vores fremtid lægges, og vi bestemmer, uanset hudfarve eller fordomme, hvordan den skal se ud.

Historien om to vidt forskellige menneskers møde er fortalt med et strejf af satire, som dog ikke kvæler den alvor og aktualitet, der ligger i de berørte emner.

Sundstrøm har godt tag om novellefilmsformatet, og der skæres præcist og vedkommende ind til benet. Ikke noget overflødigt her. Pointerne skæres heller ikke ud i pap, så publikum selv kan få lov at fylde hullerne ud, alt efter hvor optimistisk man er anlagt.

Gode novellefilm - i dette tilfælde produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut og Filmværkstedet - er som regel forvist til tv-sendefladen og filmfestivaler, så det er rart, at biografer gider gøre sig ulejligheden at sætte dem på programmet. Derfor bør man også unde sig selv en tur i biografen, hvor den korte oplevelse heldigvis ikke bliver mindre god ved at blive delt med et publikum og set på det store lærred. Mere af den slags, tak!

"Fru Eilersen og Mehmet" Dansk. Spilletid: 28 min. Tilladt for alle.

Premiere fredag i CaféBiografen, Odense

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce