Annonce
Indland

Nye tal: Flere flygtninge er klar til job

Grafik: Leif Nørmark Sørensen

De flygtninge, der kommer til landet nu, er tættere på at komme i arbejde end dem, der har været her i mere end syv år. Udviklingen skyldes en mere kontant håndtering af flygtninge på landets jobcentre, lyder forklaringen.

Annonce

Flygtninge: Lang tids ophold i Danmark er tilsyneladende ikke stimulerende for evnen til at passe et job.

Nye tal, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har delt med avisen Danmark, viser, at 68 procent af de nyest tilkomne ikke-vestlige flygtninge har jobcenterets ord for, at de er klar til at komme i arbejde. Modsat er kun 26 procent af de indvandrere, som har været her i mere end syv år, jobparate.

Den store forskel skyldes hverken forskel i alder, etnicitet eller uddannelse. Det handler udelukkende om, at den måde, flygtningene bliver modtaget på jobcentrene, har ændret sig, lyder vurderingen fra DA.

- I dag bliver flygtningene modtaget med det udgangspunkt, at de kan klare sig selv. De fleste kommer jo fra et job i deres hjemland, og den jobparathed har de jo ikke mistet på vej hertil. Tidligere skulle flygtningene kunne dansk for at blive erklæret jobparate. Nu ser man i stedet på, hvad de i virkeligheden kan, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl fra DA.

Kommunernes ny vurdering af flygtninges jobparathed hænger sammen med, at reglerne blev ændret i oktober 2016 i forbindelse med trepartsaftalen, der skulle gøre det lettere for flygtninge at komme i arbejde. Som udgangspunkt skal en kommune erklære en nyankommen flygtning jobparat de første tre måneder. Herefter skal man tage stilling til, om der er behov for ekstra uddannelse eller aktivering.

Alligevel vurderer Berit Toft Fihl ikke, at der kun er tale om en administrativ sejr.

- Alt peger på, at det er en ny indstilling på Jobcentrene, som får flere flygtninge i arbejde end tidligere, siger chefkonsulenten.

Flere kommer i job

Det er ikke kun andelen af jobparate flygtninge, som stiger. Andelen af flygtninge, som kommer i job, er også støt stigende, viser tal fra Danmarks Statistik.I 1. kvartal 2016 var 20 procent af 21-64-årige flygtninge med tre års ophold i beskæftigelse.

I 2. kvartal samme år var tallet steget til 23 procent.

I 3. kvartal var 26 procent i job.

I 4. kvartal var 27 procent i job.

Annonce

Fortidens synder

Samme vurdering har man i flere kommuner. For eksempel i Randers, hvor 77 procent af de nytilkomne flygtninge er erklæret klar til at komme i arbejde. Det samme gælder kun for 20 procent af dem, der har været her i flere år.

Laila Jerming Graf, afdelingsleder ved integrationsafdelingen i Randers, fortæller, at en del af forskellen skyldes den tilgang, som kommunerne tidligere havde til integration og beskæftigelse.

- Der er lidt fortidens synder over det høje antal "gamle" indvandrere, som ikke er klar til at komme ind på arbejdsmarkedet. I en misforstået godhed valgte man i 80'erne og 90'erne at fortælle flygtninge, at det var synd for dem. Man stillede ikke krav, og man gav dem muligheden for at blive passive, siger Laila Jerming Graf.

I Esbjerg fortæller jobcenterchef Pia Niemann Damtoft, at 146 nye flygtninge er kommet i job eller uddannelse siden begyndelsen af 2016. Det svarer til 28 procent. Også hun mener, at jobcentrene - i første omgang tvunget af de nye regler - har ændret syn på flygtningenes evner til at begå sig på et dansk arbejdsmarked.

- Vi har jo fundet ud af, at den nye gruppe af borgere er som os andre. De vil også gerne have et arbejde og et helt almindeligt hverdagsliv, siger Pia Niemann Damtoft.

En anden forskel på de nye og de gamle flygtninge er deres indtægt. Dem der kom hertil for flere år siden, er typisk på kontanthjælp, der udgør 11.143 kroner om måneden, mens integrationsydelsen ligger på 6.106 kroner.

- Selvfølgelig betyder de økonomiske incitamenter også noget. Vi har en række muligheder for at sluse flygtninge ind på arbejdsmarkedet, som vi ikke havde før. Eksempelvis integrationsgrunduddannelsen, hvor man får lærlingeløn på 60-80 kroner i timen. Men afgørende for, at man overhovedet kommer dertil, er den måde, jobcentrene håndterer flygtningene på. Man får en helt anden snak, når man fokuserer på, hvad man kan i stedet for, hvad man ikke kan, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl.

6235 personer søgte asyl i Danmark sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce