Annonce
Odense

Nye takter for Odenses fremtid: Boligboom kan sprede sig til forstæder

I Holmstrup håber man på at kunne bygge et nyt bæredygtigt bofællesskab på en eng i forlængelse af byens tidligere porcelænsfabrik. Foto: Christian Nordholt
De fleste nye boliger vil fortsat blive bygget i det centrale Odense i de kommende år, men i den nye kommuneplan er der også lagt op til at give syv forstæder og landsbyer mulighed for at blive større.
Annonce

Odense: Lad det være sagt med det samme: Hovedfokus for boligudviklingen i Odense vil i de kommende år fortsat være på en byfortætning i det centrale Odense med mange nye lejligheder i midtbyen og langs letbanen.

I den nye kommuneplan, der danner rammen om kommunens planlægning frem mod 2032, er der dog også givet plads til, at flere selvstændige forstæder og mindre landsbyer kan vokse med nye boligområder.

Det fortæller byplanschef Jeanette Olsen.

- Der har i en længere årrække været et meget stort fokus på det centrale Odense og et ønske om at placere nye boliger her. Det er der ændret på i denne her kommuneplan. Vi vil stadig gerne have en fortætning af midtbyen, men noget af det nye er, at vi nu også gerne vil have nogle flere boliger uden for byen, siger Jeanette Olsen.

Annonce

Korup blomstrer videre

I kommuneplanen er der konkret udpeget syv forskellige lokalområder, hvor kommunen gerne ser, at der bliver bygget nye, lave boliger i de kommende 12 år.

Mod vest ser man gerne en udvidelse af Korup, Næsbyhoved Broby og Ejlstrup. Mod nord er der i forlængelse af den såkaldte Lumby-aftale givet plads til nye boliger ved Bladstrupvej og Cecilievej. Og syd for Odense kan man i byerne Holmstrup, Skt. Klemens og Højby se frem til en udvidelse af byen.

Sæt dit aftryk på fremtidens Odense

Der var tilbage i 2019 mulighed for at komme med gode idéer til kommuneplanen, men der er fortsat mulighed for at påvirke planen, der sætter retningen for kommunens udvikling inden for en række temaer frem mod 2032.

Den politisk godkendte plan blev sendt i høring i starten af juni og frem til den 31. august er det muligt at sende sin mening om planen i et høringssvar.

Det kan gøres via hjemmesiden odense.dk/kommuneplan2020, hvor man også kan læse meget mere om planen.

I Korup er lokalrådsformand Marlene Dyrelund glad for udsigten til at få flere beboere til byen. Igennem de senere år har byen fået støtte til projektet ”Korup Blomstrer” og her passer en udvidelse af byen fint ind.

- Jeg synes da, at det er rart, at kommunen har flyttet blikket en smule væk fra midtbyen og ud til lokalområderne og tænkt dem mere med i den langsigtede byplanlægning. Nu handler det jo så om at få fundet nogle investorer, som kan se idéen i at bygge i Korup, siger Marlene Dyrelund, der blandt andet peger på, at det ville være oplagt, at der blev bygget flere ældreboliger i Korup.

Annonce

Store planer i Holmstrup

Mens der endnu ikke er nogle konkrete planer for udvidelsen af Korup, er man nået et skridt længere i den mindre stationsby Holmstrup. Her har man igennem de seneste år haft et samarbejde med nabobyerne Ravnebjerg og Brændekilde, hvor der blandt andet er lavet planer for, hvordan byerne kan udvikle sig.


Vi ønsker sådan set ikke nogen stor udvidelse af Holmstrup, men samtidigt kan vi jo godt se, at vi har vores størrelse imod os.

Zofuz Knudsen, formand for Holmstrup Beboerforening


Og nu får man så i Holmstrup mulighed for at bygge op mod 60 nye boliger, der skal samles i forskellige klynger og fungere som et slags bofællesskab med fokus på bæredygtighed og klima.

Beboerforeningens formand, Zofuz Knudsen (t.h.), er ikke interesseret i, at Holmstrup skal få vokseværk og pludseligt blive en helt anden by end i dag. Han støtter dog op om Michael Rasmussen (t.v.), der har fået et stort stykke jord med i kommuneplanen og nu kan gå videre med sine planer om et bæredygtigt boligområde, der er koblet til den gamle porcelænsfabrik. Foto: Christian Nordholt

Bag projektet står murermester Michael Rasmussen, der driver sin virksomhed fra den gamle keramikfabrik, der også er en del af projektet, hvor fabrikken skal fungere som et slags fælleshus i projektet.

Han glæder sig over, at projektet er kommet med i kommuneplanen.

- Det betyder jo, at vi nu for alvor kan gøre os klar til at præsentere planerne for nogle investorer og derefter begynde processen omkring at få lavet en ny lokalplan, siger Michael Rasmusen, der håber på, at projektet blandt andet vil kunne tiltrække nogle flere unge familier til byen.

- Det bliver i hvert fald et sted, hvor man kan udleve sine tanker om at leve bæredygtigt og uden at man gør skade på klimaet.

Formand for Holmstrup Beboerforening, Zofuz Knudsen, mener, at det er vigtigt, at Holmstrup vokser, men det er lige så vigtigt, at det sker på den rigtige måde.

Det er et stort område, som er blevet udpeget som en mulig ny udstykning i Holmstrup. Det vil dog i første omgang kræve, at der bliver lavet en lokalplan for området. Foto: Christian Nordholt

- Vi ønsker sådan set ikke nogen stor udvidelse af Holmstrup, men samtidigt kan vi jo godt se, at vi har vores størrelse imod os og også gerne skal have nogle flere til at bruge stationen, så vi måske kan få timedrift i fremtiden. Med Michaels projekt får vi en kontrolleret udvidelse, som kan bringe noget mere energi til vores område, siger Zofuz Knudsen.

Annonce

Boligboom i prioriteret rækkefølge

Selvom kommuneplanen åbner for flere boliger i de syv forstæder og landsbyer, og der flere steder er konkrete planer i støbeskeen, kommer der fortsat til at gå et godt stykke tid, før man kan tage de første spadestik.

For det første følger boligudviklingen den såkaldte rækkefølgeplan, hvor nogle af områder først er prioriteret i den sidste del af kommuneplanens ramme - eller mere konkret fra 2028-2031. For det andet tager det som udgangspunkt et års tid at få lavet lokalplaner for de enkelte områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce