Annonce
Indland

Nye resultater af fynsk forskning: Udskældt stof i plast giver små drenge dårligere ordforråd

Tina Kold Jensen (tv.), er professor på Syddansk Universitet og forskningsleder for Odense Børnekohorte, der har gjort nye opdagelser vedrørende påvirkningen af børn fra hormonforstyrrende stoffer i plastik. Ved hendes side står Lene Clausen, der udfører alle undersøgelser på de 2552 børn, der er med i børnekohorten. Arkivfoto: Tim K. Jensen.

Nye resultater fra Odense Børnekohorte viser, at påvirkning fra stoffet BPA, der kan findes i plastikprodukter som drikkedunke, madkasser og legetøj, kan give drenge et dårligere ordforråd. Det skal nu undersøges, om påvirkningen er blivende.

Det har længe været kendt, at forskellige stoffer i plastik kan have en skadelig virkning på børns udvikling. Nu viser nye forskningsresultater endnu en negativ effekt på toårige drenge.

Det er et studie fra Odense Børnekohorte, der afslører, at den er gal med stoffet Bisfenol A (forkortet BPA), der findes i plastikprodukter som eksempelvis noget legetøj, drikkedunke og madkasser. Det bekymrende resultat viser, at drenge i toårsalderen, der som fostre har været udsat for BPA, har et dårligere ordforråd, end dem, der ikke har været udsat for stoffet i samme grad.

BPA er allerede i myndighedernes søgelys, fordi stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende og have en skadelig virkning på mennesker og dyrs frugtbarhed. Samme bekymrende resultater har tidligere været påvist for ftalater, men i mindre grad.

Ifølge professor Tina Kold Jensen, professor på Miljømedicinsk Afdeling på SDU og forskningsleder i Odense Børnekohorte, kan påvirkningen få afgørende betydning, fordi der er påvist en klar sammenhæng mellem tidlig udvikling af sproget og de eksamensresultater, man opnår i 9. klasse.

- Det handler ikke om, at de her børn har brug for særlig hjælp eller skal gå til talepædagog, men de har et dårligere ordforråd. Det kan være en forskel på, om de kan 28 eller 25 ord. Det virker måske ligegyldigt, men det kan bare få en større betydning senere i livet, siger Tina Kold Jensen.

Hvis man gerne vil undgå BPA, kan man som forbruger gå efter varer, der er mærket "BPA-free".

Odense Børnekohorte og BPA

Odense Børnekohorte følger 2550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år.Formålet er at få ny viden om børns sundhed og trivsel og omsætte den viden til konkrete handleplaner i samarbejde med blandt andre Odense Kommune.

BPA er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, men kunne i Odense Børnekohorte alligevel måles i urinen hos 85 procent af de undersøgte gravide.

Forskel på drenge og piger

I undersøgelsen har 535 gravide kvinder fået målt forekomsten af BPA i deres urin, og de besvarede senere spørgeskemaer om deres børns sprogudvikling som toårige. Studiet viste altså, at drenge af mødre med højt BPA-niveau i urinen under graviditeten havde et mindre ordforråd end drenge af mødre med et lavere BPA-niveau.

Mens BPA har en skadelig effekt på små drenge, var der ingen effekt at spore hos døtrene til de undersøgte kvinder, og der ses ofte kønsforskelle, når der måles på effekter af hormonforstyrrende stoffer, påpeger Tina Kold Jensen.

Forklaringen er formentlig, at hormonsystemet er forskelligt hos drenge- og piger.

Selv om der er påvist sammenhænge mellem påvirkning af BPA og toårige drenges ordforråd, kan det ikke med sikkerhed sige, at det er stoffet, der er årsagen. Undersøgelsen har dog forsøgt at tage højde for andre påvirkninger som alder og uddannelse hos barnets mor, om barnet er blevet ammet eller ej samt påvirkning af andre farlige stoffer.

Drengene, hvis mødre er blevet undersøgt, er nu i syvårsalderen, hvor der bliver fulgt op på, om påvirkningen af deres hjerner er blivende. Det nye projekt har fået i alt to millioner kroner i støtte og omfatter også studier af normal hjerneudvikling hos børn i skolestartsalderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

220 boliger og nyplantet skov skal udgøre ny, CO2-negativ bydel i Middelfart: Bliver præsenteret på verdens største arkitekturkongres

Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce