Annonce
Indland

Nye resultater af fynsk forskning: Udskældt stof i plast giver små drenge dårligere ordforråd

Tina Kold Jensen (tv.), er professor på Syddansk Universitet og forskningsleder for Odense Børnekohorte, der har gjort nye opdagelser vedrørende påvirkningen af børn fra hormonforstyrrende stoffer i plastik. Ved hendes side står Lene Clausen, der udfører alle undersøgelser på de 2552 børn, der er med i børnekohorten. Arkivfoto: Tim K. Jensen.

Nye resultater fra Odense Børnekohorte viser, at påvirkning fra stoffet BPA, der kan findes i plastikprodukter som drikkedunke, madkasser og legetøj, kan give drenge et dårligere ordforråd. Det skal nu undersøges, om påvirkningen er blivende.

Det har længe været kendt, at forskellige stoffer i plastik kan have en skadelig virkning på børns udvikling. Nu viser nye forskningsresultater endnu en negativ effekt på toårige drenge.

Det er et studie fra Odense Børnekohorte, der afslører, at den er gal med stoffet Bisfenol A (forkortet BPA), der findes i plastikprodukter som eksempelvis noget legetøj, drikkedunke og madkasser. Det bekymrende resultat viser, at drenge i toårsalderen, der som fostre har været udsat for BPA, har et dårligere ordforråd, end dem, der ikke har været udsat for stoffet i samme grad.

BPA er allerede i myndighedernes søgelys, fordi stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende og have en skadelig virkning på mennesker og dyrs frugtbarhed. Samme bekymrende resultater har tidligere været påvist for ftalater, men i mindre grad.

Ifølge professor Tina Kold Jensen, professor på Miljømedicinsk Afdeling på SDU og forskningsleder i Odense Børnekohorte, kan påvirkningen få afgørende betydning, fordi der er påvist en klar sammenhæng mellem tidlig udvikling af sproget og de eksamensresultater, man opnår i 9. klasse.

- Det handler ikke om, at de her børn har brug for særlig hjælp eller skal gå til talepædagog, men de har et dårligere ordforråd. Det kan være en forskel på, om de kan 28 eller 25 ord. Det virker måske ligegyldigt, men det kan bare få en større betydning senere i livet, siger Tina Kold Jensen.

Hvis man gerne vil undgå BPA, kan man som forbruger gå efter varer, der er mærket "BPA-free".

Odense Børnekohorte og BPA

Odense Børnekohorte følger 2550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år.Formålet er at få ny viden om børns sundhed og trivsel og omsætte den viden til konkrete handleplaner i samarbejde med blandt andre Odense Kommune.

BPA er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, men kunne i Odense Børnekohorte alligevel måles i urinen hos 85 procent af de undersøgte gravide.

Forskel på drenge og piger

I undersøgelsen har 535 gravide kvinder fået målt forekomsten af BPA i deres urin, og de besvarede senere spørgeskemaer om deres børns sprogudvikling som toårige. Studiet viste altså, at drenge af mødre med højt BPA-niveau i urinen under graviditeten havde et mindre ordforråd end drenge af mødre med et lavere BPA-niveau.

Mens BPA har en skadelig effekt på små drenge, var der ingen effekt at spore hos døtrene til de undersøgte kvinder, og der ses ofte kønsforskelle, når der måles på effekter af hormonforstyrrende stoffer, påpeger Tina Kold Jensen.

Forklaringen er formentlig, at hormonsystemet er forskelligt hos drenge- og piger.

Selv om der er påvist sammenhænge mellem påvirkning af BPA og toårige drenges ordforråd, kan det ikke med sikkerhed sige, at det er stoffet, der er årsagen. Undersøgelsen har dog forsøgt at tage højde for andre påvirkninger som alder og uddannelse hos barnets mor, om barnet er blevet ammet eller ej samt påvirkning af andre farlige stoffer.

Drengene, hvis mødre er blevet undersøgt, er nu i syvårsalderen, hvor der bliver fulgt op på, om påvirkningen af deres hjerner er blivende. Det nye projekt har fået i alt to millioner kroner i støtte og omfatter også studier af normal hjerneudvikling hos børn i skolestartsalderen.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Annonce