Annonce
Indland

Nye resultater af fynsk forskning: Udskældt stof i plast giver små drenge dårligere ordforråd

Tina Kold Jensen (tv.), er professor på Syddansk Universitet og forskningsleder for Odense Børnekohorte, der har gjort nye opdagelser vedrørende påvirkningen af børn fra hormonforstyrrende stoffer i plastik. Ved hendes side står Lene Clausen, der udfører alle undersøgelser på de 2552 børn, der er med i børnekohorten. Arkivfoto: Tim K. Jensen.

Nye resultater fra Odense Børnekohorte viser, at påvirkning fra stoffet BPA, der kan findes i plastikprodukter som drikkedunke, madkasser og legetøj, kan give drenge et dårligere ordforråd. Det skal nu undersøges, om påvirkningen er blivende.

Det har længe været kendt, at forskellige stoffer i plastik kan have en skadelig virkning på børns udvikling. Nu viser nye forskningsresultater endnu en negativ effekt på toårige drenge.

Det er et studie fra Odense Børnekohorte, der afslører, at den er gal med stoffet Bisfenol A (forkortet BPA), der findes i plastikprodukter som eksempelvis noget legetøj, drikkedunke og madkasser. Det bekymrende resultat viser, at drenge i toårsalderen, der som fostre har været udsat for BPA, har et dårligere ordforråd, end dem, der ikke har været udsat for stoffet i samme grad.

BPA er allerede i myndighedernes søgelys, fordi stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende og have en skadelig virkning på mennesker og dyrs frugtbarhed. Samme bekymrende resultater har tidligere været påvist for ftalater, men i mindre grad.

Ifølge professor Tina Kold Jensen, professor på Miljømedicinsk Afdeling på SDU og forskningsleder i Odense Børnekohorte, kan påvirkningen få afgørende betydning, fordi der er påvist en klar sammenhæng mellem tidlig udvikling af sproget og de eksamensresultater, man opnår i 9. klasse.

- Det handler ikke om, at de her børn har brug for særlig hjælp eller skal gå til talepædagog, men de har et dårligere ordforråd. Det kan være en forskel på, om de kan 28 eller 25 ord. Det virker måske ligegyldigt, men det kan bare få en større betydning senere i livet, siger Tina Kold Jensen.

Hvis man gerne vil undgå BPA, kan man som forbruger gå efter varer, der er mærket "BPA-free".

Annonce

Odense Børnekohorte og BPA

Odense Børnekohorte følger 2550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år.Formålet er at få ny viden om børns sundhed og trivsel og omsætte den viden til konkrete handleplaner i samarbejde med blandt andre Odense Kommune.

BPA er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, men kunne i Odense Børnekohorte alligevel måles i urinen hos 85 procent af de undersøgte gravide.

Forskel på drenge og piger

I undersøgelsen har 535 gravide kvinder fået målt forekomsten af BPA i deres urin, og de besvarede senere spørgeskemaer om deres børns sprogudvikling som toårige. Studiet viste altså, at drenge af mødre med højt BPA-niveau i urinen under graviditeten havde et mindre ordforråd end drenge af mødre med et lavere BPA-niveau.

Mens BPA har en skadelig effekt på små drenge, var der ingen effekt at spore hos døtrene til de undersøgte kvinder, og der ses ofte kønsforskelle, når der måles på effekter af hormonforstyrrende stoffer, påpeger Tina Kold Jensen.

Forklaringen er formentlig, at hormonsystemet er forskelligt hos drenge- og piger.

Selv om der er påvist sammenhænge mellem påvirkning af BPA og toårige drenges ordforråd, kan det ikke med sikkerhed sige, at det er stoffet, der er årsagen. Undersøgelsen har dog forsøgt at tage højde for andre påvirkninger som alder og uddannelse hos barnets mor, om barnet er blevet ammet eller ej samt påvirkning af andre farlige stoffer.

Drengene, hvis mødre er blevet undersøgt, er nu i syvårsalderen, hvor der bliver fulgt op på, om påvirkningen af deres hjerner er blivende. Det nye projekt har fået i alt to millioner kroner i støtte og omfatter også studier af normal hjerneudvikling hos børn i skolestartsalderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce