Annonce
Odense

Nye regler på vej i Odenses liebhaverområde: Kan bevaringsplan redde Konsulens Hus og andre palæer?

Ombygningen af Konsulens Hus på Chr. Winthers Vej 27B i Hunderup-kvarteret er i fuld gang. Det oprindelige skøde på huset beskriver det som et en-families-hus, men planen er nu at lave fire lejligheder i huset og etablere en elevator på facaden ud mod vejen. I haven bag huset skal bygges en stor tilbygning med yderligere tre lejligheder. Foto: Jon Bøge Gehlert.
En politisk plan skal sikre Hunderup-kvarterets unikke udtryk med store villaer fra begyndelsen af 1900-tallet, men efter mere end et år er planen langt fra på plads. Imens er nybyggeri på tegnebrættet flere steder i området.

Odense: "I en uovertruffen og historisk ejendom på den idylliske Chr. Winthers Vej i Odense M opføres syv eksklusive ejerlejligheder. På elegant vis konverteres den gamle konsulære bygning til moderne kvalitetslejligheder, der alle har unikke særpræg."

Sådan indleder Nybolig sin omtale af syv spritnye lejligheder, som skal bygges i det såkaldte Konsulens Hus på en sidevej til Langelinie i Hunderup-kvarteret. Et område, der er kendt for enorme villaer med nogle af Odenses og Fyns dyreste boliger med priser op mod 20 millioner kroner.

Hovedparten af husene er bygget omkring år 1900, og mange har særlige karakteristika med bindingsværk, tårne og specielle detaljer. Konsulens Hus er et gulstenshus i to etager fra 1937 med en stor have, og husets arkitektur og udenomsareal er inspireret af engelske landsteder. Tidligere boede den odenseanske grosserer Hans Muus i huset, da han blev udnævnt til britisk konsul i 1965 - deraf nævnet.

Annonce

Men det klassiske hus kan være på vej mod et nyt udtryk. I 2020 blev huset solgt til ejendomsudviklingsselskabet BOB ApS, som i samarbejde med Nybolig vil indrette lejligheder i huset, bygge en elevator på facaden og opføre en sort, kubeformet tilbygning i baghaven med plads til tre lejligheder.

Det huer ikke nabo Ulrich Grønning.

- Jeg synes, det er forkert, at man lægger op til en arkitektur, som overhovedet ikke passer ind i området. Jeg og mange andre vil gerne bevare området og håber, at der kommer en lokalplan, så vi ikke havner i en situation som på Langelinie med moderne byggeri, som ikke passer ind i omgivelserne, siger han.


Konsulens Hus skal jo holdes i den historiske stil, som det har i dag. Det bliver ikke en hvid kasse, som ødelægger områdets sjæl, eller et almennyttigt boligprojekt med et helt andet udtryk.

Dan Fløe Roesholm, ejendomsudviklingsselskabet BOB ApS


Ligeglade med sjælen

Ulrich Grønning er ikke den eneste, som ønsker at regulere byggeriet i Hunderup-kvarteret.

For et år siden råbte byrådsmedlem Anders W. Berthelsen (S) vagt i gevær over for udviklingen i området, fordi der "desværre er nogen, der flytter ind, der ikke har forstået, hvad det er for et område, eller som virker til at være ligeglade med kvarterets sjæl", sagde han i februar sidste år med direkte henvisning til et stort, nybygget hus i minimalistisk stil på Langelinie.

Det var adressen Langelinie 7, som sidste vinter fik flere byrådspolitikere op af stolene. Huset passer ikke ind i kvarteret, mente flere. Ejer Mona Askær var ikke enig: "Vi har bygget et solidt, godt, minimalistisk hus, der tager de største hensyn til miljø, og som kan stå i mange år. Og som designer synes jeg, vores skarpe hus skaber en god balance til de andre huse omkring os og faktisk fremhæver dem på en flot måde." Foto: Kim Rune Jessen

Siden da har By- og Kulturudvalget i Odense Kommune arbejdet på at stykke en bevarende lokalplan for Hunderup-kvarteret sammen. På et udvalgsmøde i begyndelsen af marts drøftede politikerne for anden gang i år grundstenene til en plan, som - hvis den vedtages med de nuværende elementer - vil opstille en række kriterier for bevaring, nedrivning og nybyggeri (se faktaboks).

Men den endelige vedtagelse af planen har lange udsigter. By- og Kulturforvaltningen skal blandt andet lave en lang række registreringer af husene i kvarteret, og derfor kan udvalgspolitikerne først tage stilling til en færdig plan senere på året eller endnu senere - et mere nøjagtigt tidspunkt kan der ikke siges noget præcist om. Herefter skal planen sendes i offentlig høring i otte uger, inden byrådet kan vedtage den.

Bevarende lokalplan for Hunderup-kvarteret

By- og Kulturudvalget i Odense Kommune arbejder på en bevaringsplan for husene i Hunderup-kvarteret. I det foreløbige materiale til planen opstilles en lang række kriterier for bevaring og nybyggeri. Blandt andet:

  1. Bygninger i SAVE-kategori 5 kan kun nedrives med tilladelse fra By- og Kulturforvaltningen. Disse bygninger udgør cirka to tredjedele af villaerne i Hunderup-kvarteret og har stor betydning for kvarterets helhedsindtryk.
  2. Nybyggeri skal i sin hovedform tilpasses de omkringliggende villaer herunder højde og omfang.
  3. Nybyggeri skal opføres med et defineret udvalg af materialer, eksempelvis murede eller pudsede facader og tegl, skifer eller zink på tagene.
  4. Nybyggeri skal fastholde kvarterets gadeprofil og holde en tilpas afstand til nabogrunden.
  5. En vis procentdel af forhaverne i kvarteret skal fremstå som grønne haver med klippet græs.

Og der er brug for en ny plan, mener også Erik Heidemann, som bor på Sadolinsgade og er nabo til Langelinie 166, hvor et palæ netop er solgt. Efter planen skal palæets store baghave udstykkes til to nye huse.

- Vi har bosat os i et hus med en vis sjæl af en vis årgang. Jeg bor her, fordi kvarterets og husenes sjæl tiltaler mig. Det, synes jeg, bliver ødelagt med tæt byggeri af moderne karakter. Det nye kan være både mere bæredygtigt og fornuftigt, men det passer slet ikke ind i vores kvarter. Jeg ville ønske, at folk i stedet for at rive ned ville renovere med respekt for husenes karakter og stil, siger Erik Heidemann, som håber, at Odense Kommune vil håndhæve den kommende bevaringsplan.

- Folk er jo i deres gode ret til at bygge, som de vil, men jeg er bare enormt ærgerlig over de mange, blandede stilarter, som, jeg ikke mener, hører til i kvarteret.

Han har skrevet til by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) og fik svar i sidste uge.

- Jeg er meget opmærksom på Hunderup-kvarterets udvikling og bevaringen af kvarterets sjæl. Jeg har derfor sikret, at forvaltningen holder mig orienteret om de væsentligste sager i området, inden der træffes afgørelse, skriver rådmanden.

Annonce

Urimeligt smagsdommeri

Ønsket om at regulere byggeriet i Hunderup-kvarteret er stort.

I efteråret udsendte By- og Kulturforvaltningen spørgeskemaer til 3300 beboere og interviewede den lokale købmand, en ejendomsmægler og flere beboere. Cirka 96 procent af respondenterne i spørgeskemaundersøgelsen svarede, at det er vigtigt at bevare kvarterets arkitektoniske kvaliteter, og et stort flertal var for en strammere regulering af nybyggeri - deriblandt Ulrich Grønning, nabo til Konsulens Hus.

- Jeg har bestemt ikke noget imod udvikling, men jeg håber, at politikerne er opmærksomme på de svar, der er kommet retur fra undersøgelsen. Man vil lave en bevarende lokalplan, og så stikker det altså af, når der her (Konsulens Hus, red.) bliver bygget et elevatortårn på facaden af huset, en stor kasse på flere etager omme på siden og med en bebyggelsesprocent på 40, siger han.

Sådan ser Dan Fløe Roesholm det ikke. Han ejer ejendomsudviklingsselskabet BOB ApS, som har købt Konsulens Hus, og mener, at flere nyopførte huse i Hunderup-kvarteret falder fint ind i områdets stil.

- Konsulens Hus skal jo holdes i den historiske stil, som det har i dag. Det bliver ikke en hvid kasse, som ødelægger områdets sjæl, eller et almennyttigt boligprojekt med et helt andet udtryk. Jeg kan ikke se meningen med, at nogen er smagsdommere i det her spil. Det er ikke rimeligt.

At BOB ApS har købt og renoverer Konsulens Hus netop nu skyldes udelukkende, at det passede ind i selskabets aktiviteter, siger Dan Fløe Roesholm.

- Jeg var faktisk slet ikke opmærksom på bevaringsplanen, så nej, det har ikke spillet ind, at planen er på vej.

Planen om syv lejligheder i Konsulens Hus kan dog stadig nå at ændre sig, da der blandt andet mangler de nødvendige byggetilladelser fra Odense Kommune. Det er også muligt, at den kommende bevaringsplan vil blive benyttet til at vurdere ombygningen af huset, selvom planen ikke er endeligt vedtaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce