Annonce
Odense

Nye numre, nye ruter og flere nedlæggelser: Odenses busnet ændres markant - letbanen er hovedårsagen

En ny trafikplan forandrer busnettet i Odense markant. Foto: Robert Wengler/Fynbus
Hvert fjerde år bliver der lagt en ny plan for, hvordan Odenses kollektive trafik skal køre, og i den kommende af slagsen vil den sædvanlige rute for mange af byens passagerer se ganske anderledes ud end i dag - hvis den da eksisterer.

Odense: For de passagerer, der stoler blindt på deres evne til at huske både rute og busnummer, og derfor aldrig tjekker rejseplanen, vil den kommende trafikplan for Odense Kommune være lidt af en omvæltning.

I det nye busnet har størstedelen af alle busser fået nye numre og visse ruter bliver helt nedlagt. Mange af de kommende ændringer skyldes primært implementeringen af letbanen, som i skrivende stund forventes at åbne i slutningen af maj.

Det kommer især borgere bosat i den nordvestlige del af Odense til at mærke.

Annonce

Passagerer fra Slukefter, Korup, Ejlstrup og Ubberud kan ikke længere tage en bus direkte til Odense Centrum, men forventes at lave det oplagte skifte ved Tarup Center og hoppe på letbanen, der kører med syv minutter og 30 sekunders mellemrum.

Fra dele af Sanderum forsvinder bussen helt, idet rute 32 nedlægges. I stedet kan bydelens busbrugere hoppe på den nye nummer 75, der fragter sine passagerer tværs over det sydlige Odense, indtil den fra knudepunktet Hjallese kører videre til endestationen i Seden.

Bolbro tyvstarter

I Hjallese vil der være varierede muligheder for at komme videre - herfra går både tog, letbane og busser til midtbyen.

Trafikplanen og høring

Fynbus laver hvert fjerde år en ny trafikplan, som beskriver, hvordan den kollektive trafik på Fyn og Langeland skal udvikle sig over de næste år.

Planen beskriver blandt andet, hvor og hvor ofte busruterne skal køre og hvordan sammenhængen til anden kollektiv trafik skal være.

Trafikplanen indeholder også en plan for, hvordan busserne over de kommende fem år kan skiftes ud, så de kører på mere klimavenlige drivmidler. Planen er, at der fra 2027 ikke længere skal være busser, der kører på fossil diesel.

Undervejs beder Fynbus en række samarbejdspartnere om kommentarer til trafikplanen – blandt andet kommuner, Region Syddanmark, busvognmænd, uddannelsesinstitutioner mm. Fynbus vil også gerne have input fra dig, der er borger på Fyn og Langeland eller passager i busserne.

Du kan skrive dine kommentarer til planen frem til 30. maj 2022. Alle kommentarer tages med i det videre arbejde, og offentliggøres eventuelt i anonymiseret form.

Skriv dit svar på kommentar@fynbus.dk og læs mere om planen på www.fynbus.dk/trafikplan

I Højby mister passagerne en rute og i stedet bliver bus 85 indført. Her forandrer bussens rute sig markant. I stedet for at køre til Lumby og Stige, kører den nu til det yderste Skibhuskvarter. Derudover kører den over Dalum i stedet for den mere direkte, nuværende rute Odensevej og Hjallesevej.

Før alle andre ruter bliver endeligt indført, tyvstarter de nye ruter 45-46 imellem Bolbro og Villestofte. For når letbanen åbner, erstatter den i samme omgang helt de gamle ruter 40-42.

De øvrige ruter følger formentligt trop et par uger senere i juni, hvor Fynbus' bestyrelse skal godkende den endelige trafikplan.

Kontakt redaktionen

Hvordan påvirker busnettet Odenses borgere? Det vil avisen gerne vide.

Er du én af dem, der oplever konsekvenser af ruteomlægning- og nedlæggelser i Odense Kommune og gerne vil dele dit syn på de mangler og udfordringer, planen indeholder, kan du kontakte journalist Kristian Isaksen på kris@fyens.dk eller ringe på 63 45 23 28.

Hvis ønsket, kan samtalen naturligvis være både fortrolig og uforpligtende.

Du kan se, hvordan du i grove træk bliver påvirket af de kommende ændringer på hjemmesiden rejsiodense.dk/ruter.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce