Annonce
Nyborg

Nye målinger: Butikscenter skal bygges på kraftigt forurenet grund

Der er ikke umiddelbart nogen risiko ved den forurening, der er gemt væk under betongulvene i de eksisterende bygninger på Lynfrost-grunden.Foto: Kasper Riggelsen
Selv om grunden under et kommende butikscenter ved Storebæltsvej i Nyborg er giftig, kan forureningen næppe stoppe omdiskuteret byggeri af butikscenter.

Nyborg: Der er ingen tvivl, at jorden er giftig på Lynfrost-grunden i Nyborg.

Men der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at den omfattende forurening vil kunne forhindre ejeren af den omdiskuterede grund, Philipsen Gruppen, i at bygge et butikscenter på stedet.

Det viser en aktindsigt i resultatet af 26 nye boringer på Lynfrost-grunden, TV2 Fyn har fået.

Forureningen med en lang række oliestoffer som benzen, toluen og naphtalen stammer tilbage fra dengang for et halvt hundrede år siden, hvor den offentlig ejede virksomhed Tjærekompagniet gravede tromler med giftstoffer ned i området.

Alvorlig forurening

Forureningen på Lynfrost-grunden har været kendt i årtier.

Men de nye tal gør det om muligt endnu mere klart, at der er tale om en omfattende og alvorlig forurening.

Ifølge Dansk Miljø Rådgivning, som har gennemført boringerne, er der imidlertid ingen risiko ved den del af forureningen, der er gemt væk under betongulvene i de eksisterende bygninger på grunden.

Derfor vil Philipsen Gruppen efter alt at dømme kunne få lov til at bygge dér.

Hvis det kommende butikscenter medfører byggeri på arealer, der ikke er bebygget i dag, skal der yderligere undersøgelser til.

Ifølge den såkaldte screeningsundersøgelse, TV2 Fyn har fået aktindsigt i, udgør forureningen en fare for overfladevandet i området, mens der ikke er risiko for grundvand af betydning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce