Annonce
Nordfyn

Nye kvaler for Nordfyns Vandværk: Handlingsplan forkastet af kommunen

Nordfyns Vandværks bestyrelse skal nu levere en ny handlingsplan efter at Nordfyns Kommune har forkastet den første, som vandværket afleverede for otte dage siden. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Senest den 3. januar skal Nordfyns Vandværk fremlægge en ny plan for at skaffe rent vand til sine forbrugere.
Annonce

Krogsbølle: Om lidt mere end 14 dage skal Nordfyns Vandværk i Krogsbølle fremlægge en ny og mere realistisk handlingsplan for at skaffe rent vand til sine lidt mere end 1000 husstande. Det er situationen, efter at Nordfyns Kommune netop har forkastet den plan vandværket afleverede til kommunens natur- og miljøafdeling for otte dage siden.

Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i handlingsplanen og har forelagt den for en af landets førende eksperter, tidligere statsgeolog og ekspert i grundvand hos Geus, Walter Brüsch. Ifølge ham er der tale om nogle langsigtede løsninger, som det er svært at forudsige en endelig virkning af.

I planen fastholder bestyrelsen på Nordfyns Vandværk, at man vil holde fast i sit nuværende kildefelt og forsøge at rense de eksisterende boringer. Bestyrelsen ønsker også at få undersøgt en række punktforureninger fra nedgravede giftdepoter tilbage fra starten af 1980'erne, som man mener kan ligge bag problemerne med sprøjtegifte i drikkevandet.

Walter Brüsch er ikke enig i flere af de konklusioner, der ligger til grund for vandværkets handlingsplan.

- Når det kommende forbud mod at sprøjte i de boringsnære områder gennemføres vil det forhindre, at de stoffer der udsprøjtes i dag siver ned gennem sandlagene, langs boringer og gennem sprækker i de tynde lerlag, men da for eksempel chloridazon blev forbudt allerede i 1990'erne vil det tage 20-30 måske 40 år, før magasinerne ude i oplandet begynder at blive rene igen, siger Walter Brüsch.

De mange pesticider og de ret lave koncentrationer for de fleste stoffer tyder netop på, at der er tale om fladebelastning fra landbruget i området. Jeg mener, det ser sort ud for vandværket at satse på de eksisterende boringer.

Walter Brüsch, tidligere statsgeolog og ekspert i grundvand hos Geus.

Annonce

Forbrugere taget som gidsler

Modsat handlingsplanen vurderer eksperten, at fundene af sprøjtemidler kraftigt indikerer, at der ikke er tale om en såkaldt punktforurening fra nedgravede giftfund.

- De mange pesticider og de ret lave koncentrationer for de fleste stoffer tyder netop på, at der er tale om fladebelastning fra landbruget i området. Jeg mener, det ser sort ud for vandværket at satse på de eksisterende boringer, siger han.

- Faktisk burde man undersøge for flere stoffer, end man har gjort. Da der er tale om et område, hvor der er anvendt metalaxyl-M, vil man måske også kunne finde PPU – et nedbrydningsprodukt fra rimsulfuron, der også er et kartoffelmiddel. Det skal vandværket få analyseret hurtigst muligt, mener Walter Brüsch.

Geologen mener også, at forbrugerne er taget som gidsler i den nuværende situation, hvor vandværket burde indføre filtrering med aktivt kul.

- De er pisket til at sætte et kulfilter op, som kan tage desphenyl chloridazon, der langt overskrider grænseværdien i drikkevandet.

Annonce

Fastlåst situation

Natur- og miljøchef i Nordfyn Kommune, Mette Højby, bekræfter at situationen mellem kommune og vandværk er fastlåst.

- Ifølge loven kan vi ikke give tilladelse til vandbehandling med et kulfilter, før alle andre muligheder er undersøgt. Mulighederne er ikke undersøgt til bunds, når vandværkets bestyrelse ikke ønsker at få analyseret vandet i den etablerede prøveboring ved Pugholm. Så der står vi lige nu, siger Mette Højby.

Steen Madsen, der er formand for vandværkets bestyrelse har tidligere udtalt til Fyens Stiftstidende, at man ikke ønsker at få en analyse af vandet i boringen, fordi hvis vandet i boringen er rent, vil Nordfyns Kommune have mulighed for at tvinge vandværket til at bruge denne løsning.

- Vi vil skaffe rent vand på den hurtigste, billigste og bedste løsning, sagde Steen Madsen den gang.

- Vi har givet vandværket en skarp frist, fordi den nye handlingsplan skal op på teknik- og miljøudvalgets møde i januar. Vi er nødt til at komme videre for forbrugernes skyld, siger Mette Højby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce