Annonce
Mad og drikke

Nye danske kartofler skaber glæde

Patrick Lieffroy driver på 10. år Restaurant Lieffroy i Nyborg. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Patrick Lieffroy, der driver Restaurant Lieffroy i Nyborg, er vild med nye danske kartofler.
Annonce

Køkkenchef og indehaver af Restaurant Lieffroy i Nyborg har glædet sig til igen at få nye danske kartofler på menuen, og det er han ikke ene om.

- Jeg tror, at alle kokke glæder sig til, at de nye kartofler kommer. Selvfølgelig sammen med asparges og alle de andre lækre ting, der er i sæson lige nu. Det gode ved nye kartofler er, at de kan koges en lille smule mindre end almindelige kartofler og har en lidt nøddeagtig smag. Det, synes jeg, er fantastisk, siger han og uddyber:

- Derfor er det også vigtigt, at man ikke koger dem for meget. Det skal selvfølgelig ikke være en rå kartoffel, men den må gerne have en lille smule bid. De passer bare godt til mange ting, og så er de vanvittigt gode til kartoffelmaden dagen efter, hvis man har nogle tilovers:

- Jeg har tænkt, at jeg vil bruge to sæsonvarer, som kommer samtidig nu her. Idéen er at lave noget med nye kartofler og de første dansk hummere, som jeg får fra Korshavn, sammen med en masse dejlige urter fra vores egen urtehave.

Lidt om kartofler

Kartofler er rige på kostfibre, og er derfor en god kilde til at få de anbefalede 25 gram i den daglige kost på. Det høje indhold af fibre er også med til at gøre kartoflen mættende.

Kartofler indeholder desuden en stor mængde C-vitamin, som blandt andet er med til at styrke vores immunforsvar og øge optagelsen af jern i det kød, vi spiser til.

Ud over C-vitamin gemmer kartoflen også på B- og K-vitamin, folat, kobber, fosfor, jern, zink, kalium, magnesium og calcium, som alle spiller en vigtig rolle for vores helbred.

Kartoflerne må ikke blive grønne, da de i så fald kan indeholde giftstoffet solanin. Hvis de er blevet grønne, er det nødvendigt at smide hele kartoflen ud og ikke blot skære det grønne væk.

Annonce

Nye kartofler med sort hummer, rygeost, hummersauce og friske urter

Til fire personer

Rygeostcreme:

70 g rygeost ½ dl mælk lidt citronsaft

Alle ingredienser piskes sammen til en lind creme og smages til med salt og peber. Kom cremen i en lille sprøjtepose.

Sort hummer med nye kartofler og urter:

2 hummere

16 nye kartofler

Forskellige friske urter fra have, skov og strand

1 dl hvidvin

½ dl cognac

1 spsk. tomatpuré

1 gulerod i grove stykker

1 løg i grove stykker

Lidt timian og rosmarin

2 spsk. smør – til montering

Kog hummerne i cirka 10 minutter. Knæk hovederne af hummeren og skær hovederne ud i grove stykker med en stor kniv. Brun dem af i en gryde sammen med tomatpuré, løg, gulerod og urter. Kom cognac på og flamber. Herefter kommes hvidvinen ved og koge ind. Tilsæt en liter vand og lad det koge cirka 15 minutter. Sigt hummerfonden, og kog den ind, til den har en god smag. Lige før servering varmes hummerfonden op igen og monteres med smør.

Knus hale og kløer, pil kødet ud, og skær kødet i passende stykker. Kog kartoflerne med salt og eventuelt lidt løvstikke, til de er møre, men stadig har lidt bid. Lun hummerstykkerne op i en pande med lidt smør. Fordel hummerstykkerne på fire tallerkener, kom de nye kartofler på, som lige er vendt i lidt smeltet smør. Kom fire dutter rygeostcreme mellem hummeren og kartoflerne. Pynt med de friske urter og server med den varme sauce.

Kokken anbefaler

Skal Patrick Lieffroy fremhæve en vejsidebod, hvor du kan købe gode fynske råvarer, er det Rosilde Højgård ved Nyborg:

- Det er der, vi får vores nye kartofler fra. Hun har alle mulige andre gode ting som spidskål og jordbær.

Patrick Lieffroy

46-årige Patrick Lieffroy driver Restaurant Lieffroy i Nyborg sammen med sin hustru, Helle Lieffroy, og sin far, Jean-Louis Lieffroy.

Han er udlært fra Fakkelgaarden i Kruså under Christian Bind. Herefter gik turen til Frankrig, hvor han var i tre år og arbejdede på tre forskellige trestjernede Michelin-restauranter, hvoraf den mest navnkundige var La Maison Troisgros i Roanne.

Siden blev det til 11 år på Falsled Kro, hvor faren, Jean-Louis, var køkkenchef, inden Patrick i 2010 åbnede sin nuværende restaurant i Nyborg.

Sort hummer med nye kartofler, rygeost, hummersauce og friske urter fra haven. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Nye danske kartofler må endelig ikke koge for længe og skal gerne have en lille smule bid. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce