Annonce
Kultur

Nye danske børnebøger

Bøger: En række fine børnebøger med flotte illustrationer er udkommet eller på vej denne sommer. For de mindste finder vi blandt andet "Kammas ferie" af Cecilie Wallengren og Dorte Pontoppidan Thyssen. Hjemme hos Kamma er der kaos, for familien skal på ferie, og mor kan ikke finde leopardkjolen. Bogen er den tredje i serien om Kamma, og den er udkommet på Høst & Søn.

"Sallys far bander (... ad helvede til)" er skrevet af journalist Thomas Brunstrøm og illustreret af Thorbjørn Christoffersen, der stod bag animationsfilmen "Terkel i knibe". Bogens hovedperson er Sally, der synes, det lyder grimt, når man bander, og derfor laver en bandekasse. Er udkommet på Turbine.

Annonce

Forfatter og illustrator Hanne Kvist står bag "Træet, dyrene og os", der udkommer på Gyldendal i dag, 10. august. I skoven ulmer oprøret, hvor to børn spiller Matador med de vilde dyr. En af reglerne er, at træerne skal stå stille, men hvad hvis de ikke vil?

Skuespillerne Kristian Jensen og Thomas Knuth har skrevet og illustreret den Halfan Rasmussen-inspirerede børnebog "Halfdan Fumpetast og hans fantastiske tjørnerim". Her møder børnene et magisk og underfundigt univers, som forfatterne ønsker får dem til at stille andre spørgsmål end dem, man får ud af en tablet. Er udkommet på Byens Forlag.

Og med den fortsætter vi med bøger, stadig rigt Illustreret, til lidt ældre børn. "På eventyr med Noller og Asra" er skrevet af Søren Skriver fra Odense i samspil med forfatterens to ældste børn. Det er forfatterens debut. Bogen er illustreret af Stine Frederiksen, der er uddannet på Det Fynske Kunstakademi, og den er udkommet på Griffle.

"Tork og Hest - den onde troldmand" er skrevet af Louis Jensen og illustreret af Pia Halse. Tork og Hest er iværksættere og har bl.a. skabt en biograf, et flyttefirma og et rejsebureau. Og så kan de godt lide, når andre end dem selv har det godt. Er udkommet på Jensen & Dalgaard og den femte i serien.

Miljøet er på spil i "Legenden om Lord B", der handler om en klog og charmerende papegøje, der bliver bekymret for fremtiden, da han ser, at træerne i regnskoven bliver fældet. Bogen er skrevet af Hans-Henrik Juhl, der til daglig er frisør i Aarhus, og den er indtalt som lydbog af Kim Munk, forsanger i bandet The Broken Beats. Dele af overskuddet går til et fuglereservat i den brasilianske regnskov.

Byens bedste detektiver, Jane og Simon, beslutter sig for at finde ud af, hvordan oste bliver fremstillet. "Hvor kommer osten fra" er skrevet af børnehavepædagog Bjarne Larsen, illustreret af Trine Nørregård Madsen og udkommet på Mellemgaard.

"Solsorten der ville se verden" er skrevet og illustreret af Anne Sofie Hornemann og er udkommet på Underskoven. Da solsortens kone dør, længes han efter eventyr og begiver sig ud i den store verden.

For de endnu større børn udkommer 28. august "Hest Horse Pferd Cheval Love", der er en roman om ulige venskaber og loyalitet. Om at holde af og holde ved, men også om at falde og sige fra. Romanen er skrevet af Mette Vedsø og udkommer på Jensen & Dalgaard.

En anden bog for tweens er "Tæl til ti" af Stine Hayes. Den handler om Trisha, der mister sin storesøster i en trafikulykke. Da Trisha finder en top 10-liste på søsterens værelse over ting, som søsteren hadede, beslutter Trisha sig for at undersøge listen punkt for punkt. Udkommer 16. august på Lindhardt og Ringhof.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce