Annonce
Se Danmark

Kandidat blev dømt for røveriforsøg: - Det har forfulgt mig hele livet og kommer også til det fremover

Martin Paetau har trukket sig som kandidat for Nye Borgerlige på Fyn. Partiet har nu tre kandidater i Fyns Storkreds - Klaus Kroll er spidskandidat, Benny Bindslev stiller op i Odense øst, og Annette Skov Andersson stiller op i Nyborg. Foto: Nye Borgerlige
27-årige Martin Paetau fra Nye Borgerlige i Odense har trukket sig her kort før folketingsvalget, fordi en gammel sag er dukket frem. Paetau blev som 17-årig dømt for forsøg på hjemmerøveri og fik efterfølgende tre måneders fængsel. Her svarer han på spørgsmål om sagen:

Martin Pateau, du blev for lidt over 10 år siden dømt for forsøg på røveri. Nu trækker du dig som folketingskandidat for Nye Borgerlige på Fyn. Kan du gøre mig klogere på, hvad der er sket?

- Søndag var der en tidligere kammerat og bekendt, som lavede et opslag på Facebook om min fortid. Det var meget specielt formuleret og ikke helt korrekt, men jeg vurderede alligevel, at det var nok til at lave en sag på mig. Så for at tage det i opløbet, kontaktede jeg partiets pressechef og ledelse. Først fortalte jeg, hvad der var sket og sagde så, at det måske mest fornuftige ville være, at jeg trak mig. Det var der bred enighed om.

Hvorfor er det bedste at trække sig? Du har du fået din straf og har i dag en ren straffeattest.

- Det er rigtigt. Det kan godt se ud som en drastisk beslutning, men for mig handler det om, at jeg ikke vil lægge partiet til last. Hvis det her var sket for to måneder siden, havde situationen måske været en anden, men her bare to uger før valget, vil jeg gerne have lukket sagen ned, så den ikke skader partiet.

Hvordan kan sagen skade partiet?

- Når jeg læser kommentarsporet på Facebook, kan jeg se, at der er utroligt meget had til sådan nogle sager her. Jeg bliver kaldt grimme ting og sammenlignet med alt muligt. Jeg ønsker ikke, at det skal hedde sig, at partiet har kriminelle kandidater.

Men du har jo fået din straf - du sad en måned i fængsel og havde fodlænke på i to måneder. Du var 17 år dengang. Hvad er problemet?

- Politik er nogle gange barsk.

I din valgvideo siger du blandt andet: ”Lad os skabe et samfund, hvor vi skaber plads til at forme sit eget liv og sin egen hverdag.” Skulle der ikke i sådan et samfund være plads til, at man har begået noget dumt som 17-årig?

- Det vil jeg håbe, men politik er noget andet. Her gælder andre spilleregler.

Men vil du da ikke kunne forklare dig?

- Det tror jeg godt, men det ønsker jeg ikke så tæt på et valg. Så ville der komme en masse debat, og det ønsker jeg ikke.

Du har jo ellers investeret meget i din valgkamp - du har for eksempel sagt op som køkkenchef for at få mere tid til din valgkamp. Hvad betyder det her for dig?

- Det gør rigtigt ondt på mig, og jeg tror ikke helt, jeg har forstået det endnu. Jeg skal lige sluge den, ikke mindst fordi jeg brænder for at gøre noget for Danmark.

Hvordan så dit liv ud, dengang du modtog den her dom?

- Jeg var en lidt rebelsk ung mand. Jeg røg også lidt hash, men jeg havde ikke en kriminel hverdag, overhovedet. Nogen tror måske, jeg har været en hård rod, når man læser om dommen, men jeg tror egentlig, jeg var ret almindelig. Jeg var bare havnet i et forkert selskab, og så var jeg ikke voksen nok til at navigere i det.

Og hvad så med røveriet?

- Jeg tror, at vi søgte noget spænding, men det er så mange år siden, at jeg kan ikke rigtigt huske, hvad vi tænkte. Det er selvfølgelig noget, jeg i den grad angrer og fortryder. Det er noget, som har forfulgt mig hele livet, og det kommer også til at forfølge mig fremover. Jeg ønsker ikke, at folk skal forstå, hvad jeg har gjort – jeg har ikke brug for en offentlig tilgivelse eller sådan noget. Men jeg håber, at folk vil lade være med at dømme mig i forhold til den, jeg er i dag.

Annonce
- Forsøget på røveri er selvfølgelig noget, jeg i den grad angrer og fortryder. Det er noget, som har forfulgt mig hele livet, og det kommer også til at forfølge mig fremover. Jeg ønsker ikke, at folk skal forstå, hvad jeg har gjort – jeg har ikke brug for en offentlig tilgivelse eller sådan noget. Men jeg håber, at folk vil lade være med at dømme mig i forhold til den, jeg er i dag.

Martin Paetau, nu tidligere folketingskandidat for Nye Borgerlige

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce