Annonce
Odense

Nye Borgerlige klar med borgmesterkandidat i Odense: - Jeg giver min uforbeholdne mening råt for usødet

- Jeg har fået verdens længste uddannelse i statskundskab, politik og demokrati, og jeg har rendt rundt i en årrække og effektiviseret kommuner, og så kommer min lille pige hjem og fortæller, der ikke er råd til nye gynger i skolen. Det går simpelthen ikke, siger Jacob Askham-Christensen om en af årsagerne til, at han til kommunalvalget i år er Nye Borgerliges spidskandidat i Odense. På billedet sidder han i en af sine mange ellerter. Foto: Simon Staun
Han er ph.d. i statskundskab, han er lektor på Syddansk Universitet, personlig træner og iværksætter inden for både bageri og ellerter. Og så er snart 40-årige Jacob Askham-Christensen også Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget i Odense.

Odense: Det er tre måneder siden, hans niårige datter kom hjem fra skole og fortalte om legepladsens gynger, der var gået i stykker og derfor taget væk.

- Og de har stadig ikke fået nogle nye. Helt ærlig. Og så ansætter de jeg ved ikke hvor mange embedsmænd til at lave spin i Borgmesterforvaltningen. Det er meget enkelt: Jeg vil hellere bruge penge på skoler end på spin.

Jacob Askham-Christensen er valgkamps-klar, og som ny mand i front for Nye Borgerlige i Odense er han optaget af at vise, at partiet rummer mere end en stram og markant udlændingepolitik.

Annonce

- Når man taler med folk, er det det eneste, de forbinder med Nye Borgerlige. Men hvis man følger Lars Boje Mathiesens (folketingsmedlem for Nye Borgerlige, red.) mange Facebookopslag om ting, der er kørt af sporet, og som er helt til hest, at det offentlige bruger penge på, så minder jeg nok mere om ham, forklarer Jacob Askham-Christensen.

Tre hurtige spørgsmål

  1. Er du for eller imod letbanens etape 2? - Det er bindegalt at tage beslutning om en etape 2, før vi kan evaluere første etape. Skal vi ikke lige se, om letbanen overhovedet kan køre, når det er frostvejr? Måske skulle vi lige trække vejret og se implementeringen af det, der er besluttet og betalt.
  2. Byrådet har vedtaget, at Odense senest i 2030 skal være CO2-neutral. Skal der indføres restriktioner på kørsel i bil - for eksempel i centrum - for at nå det mål? - I stedet for restriktioner synes jeg hellere, vi skal gøre det lettere at køre elbil. For eksempel ved at gøre det gratis at parkere sin elbil i centrum.
  3. Hvis du ikke selv skal være borgmester, hvem skal så? - Vores udgangspunkt er, at vi peger på os selv. Jeg kender ikke de andre ret godt endnu, så jeg skal lige have nogle møder med dem, før jeg kan svare på det. Jeg stiller ikke op for at få en taburet, og det vigtigste er, at vi får vendt skuden og får en borgerlig borgmester. Det kan kun gå for langsomt.

Han har ikke tidligere været politisk aktiv, men har fyldt sin tilværelses første snart 40 år med meget andet: Han er opvokset i vestjyske Nørre Nebel, hvor han siden syvårsalderen hjalp til i sin fars bageri. Han har været udsendt som soldat i Kosovo, har taget en ph.d. i statskundskab og som konsulent effektiviseret kommuner med både blå og røde borgmestre.

I dag har han egen virksomhed, hvor han hjælper bagerier med at nå bedre bundlinjer, ligesom han er personlig træner for virksomhedsledere og underviser på Syddansk Universitet. Og så indvier han om få dage Ellert-Eventyr, hvor han blandt andet lejer ellerter ud fra sin samling.

Råt for usødet

- Jeg laver det, jeg synes er sjovt. Så går det som regel godt, konstaterer iværksætteren. Og nu altså også den politiske spidskandidat, der kalder sig selv socialliberal med konservativt sindelag.

Hvorfor er det lige Nye Borgerlige, du stiller op for?

- Fordi de siger tingene, som de er, og jeg er også er typen, der giver min ærlige og uforbeholdne mening råt for usødet. Og så er det et parti, hvor man kan komme ind, hvis man har erhvervserfaring. Det er jo lige før, det er en diskvalificering i andre partier. Jeg kunne også melde mig ind i for eksempel Konservative og så blive nummer 10 på listen, fordi de har en masse andre, der har været med længe, siger Jacob Askham-Christensen.

Så du har valgt Nye Borgerlige, fordi det er der, du kan blive spidskandidat?

- Når man er socialliberal, er det ikke nemt at finde det helt rigtige parti. Og jeg er fan af, at Nye Borgerlige siger tingene, som de er, og ikke er levebrødspolitikere. Vi har brug for flere politikere, der har prøvet at have et arbejde og ikke kun ved noget om at bruge penge, men også om at tjene dem, mener han.

- Jeg har selv brugt en årrække på som konsulent at effektivisere kommuner. Og der bliver jeg fandeme ked af det, når jeg kigger på Odense Kommune. Det er en af Danmarks dårligst drevne kommuner, når man kigger på nøgletal. Sammenlignet med andre kommuner bruger Odense rigtig mange penge på ledelse og administration. Jeg vil hellere bruge dem på skoler.

Blå bog

  • Jacob Askham-Christensen er Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget i Odense.
  • Han fylder 40 år om få dage, er født i Nørre Nebel i Vestjylland, boede ovenpå sin fars bagerforretning og var i livgarden og soldat i Kosovo, inden han i 2002 flyttede til Odense for at læse på Syddansk Universitet.
  • Jacob Askham-Christensen har en ph.d. i statskundskab og har en del år som konsulent hjulpet kommuner med at effektivisere.
  • I dag er han ekstern lektor på Institut for Marketing & Management på SDU, har egen konsulentvirksomhed inden for bagerfaget, han er personlig træner for virksomhedsledere - og på sin 40 års fødselsdag åbner han Ellert-Eventyr, hvor man blandt andet kan leje en af de mange ellerter, han samler på.
  • Han bor i Hjallese, har en kæreste og er far til to børn på 9 og 13 år.

Og det rækker ikke, mener Jacob Askham-Christensen, at et byrådsflertal i 2019 netop sparede på administrationen for at føre millioner over til velfærden.

- Jeg er ikke imod djøf'ere generelt - jeg er jo selv en af dem - men jeg er imod dem, der laver pseudoarbejde og spilder skatteborgernes penge. Og det kan jeg love dig for, at der ikke er ryddet op i endnu.

Annonce

Den krøllede lap

I de nyeste landspolitiske meningsmålinger har Nye Borgerlige overhalet det kriseramte Venstre og er nået op på 10-11 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget i 2019 klarede Nye Borgerlige sig akkurat over spærregrænsen med 2,4 procent.

Men hvad med kommunalvalget til november? Hvad er succeskriteriet? Det ønsker partiets odenseanske spidskandidat ikke at forholde sig til. Til gengæld lægger han ikke skjul på, at han ikke bare er spidskandidat, men også borgmesterkandidat.

- Jeg går altid efter det umulige. Mange mener, det er umuligt at få et borgerligt flertal i byer som Odense, Aarhus og København. Men det skal da komme an på en prøve. Der er i den grad brug for et systemskifte.

- Ved siden af min fars computer hang en krøllet lap, hvor der stod: "Succes er at få noget ud af ingenting, og folk som siger, det ikke kan lade sig gøre, de skal holde op med at forstyrre dem, der gør det." Det er det, jeg er født op opvokset med. Og det kan da godt være, at det varer tre valg, før det borgerlige flertal kommer. Men når jeg sætter mig et mål, så plejer jeg at nå det.

Og målet er at blive borgmester?

- Det er et mål for mig, at vi kan få gynger på skolen i stedet for spin.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Kultur

På Dagmarsminde får demente beboere kram, kærlighed og kage i stedet for medicin

Erhverv

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Stop for nye møbler: Værsgo at sætte dig i en brugt stol

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Veteran i overraskende comeback: Droppede ud for at overlade pladsen til ny spidskandidat - nu stiller han alligevel op igen

Annonce