Annonce
Odense

Nyborgvej ensrettes: Letbanearbejde sender biler og busser på omvej i flere måneder

Fra mandag 20. maj bliver en strækning af Nyborgvej ensrettet i retning mod centrum. Arkivfoto: Michael Bager.
Fra 20. maj og op til fem måneder frem bliver en del af Nyborgvej i Odense ensrettet. Det betyder omkørsel for både busser og bilister, der skal ud af byen.
Annonce

Odense: Hvad skal du lave mandag morgen? Hvis du er vant til at køre ud ad Nyborgvej i bil, skal du sandsynligvis finde en ny rute, for fra mandag 20. maj bliver Nyborgvej ensrettet mellem Østerbæksvej og Nansensgade i retning mod centrum. Senere udvides ensretningen frem til Reventlowsvej, oplyser Odense Letbane.

Arbejdet med at bygge tekniske installationer, stationer og skinner til letbanen på Nyborgvej begyndte 8. april, og det er nu nået så langt, at det er nødvendigt at inddrage en større del af vejen. Skinnerne skal lægges fast og siden støbes fast i beton, og det betyder, at bilister, der ellers ville køre ad Nyborgvej i østlig retning ud af byen, må ud på en omkørsel, ligesom Fynbus er nødt til at ændre flere af sine ruter.

Rute 41-42 og 91 kører fra mandag derfor ad Reventlowsvej, Rødegårdsvej og Østerbæksvej i retning mod henholdsvis Syddansk Universitet og Herluf Trolles Vej. Der er ikke plads til at lave stoppesteder på Rødegårdsvej, men Fynbus vil etablere et midlertidigt stoppested på Østerbæksvej nær Rødegårdsvej.

Rute 81-83 til Tietgenbyen og Fraugde kører ad Reventlowsvej og Rødegårdsvej.

I den modsatte retning, det vil sige mod Odense Banegård Center, kører busserne ad deres normale ruter, oplyser Fynbus.

FAKTA Letbanen bliver forsinket, selvom den overholder sine tidsfrister

Byggeriet af Odense Letbane er i 2019 for alvor blevet synligt langs den 14,5 kilometer lange rute gennem byen fra Tarup til Hjallese.

Der bliver lige nu støbt skinner fast flere steder, og der gøres klar til at bygge de 26 stationer, som ruten får.

Vejarbejdet på Nyborgvej fortsætter også efter tidsplanen, selvom letbanens første kørsel med passagerer kan blive op til otte måneder forsinket. Det skyldes, at arbejdet med at lægge låg på den sydlige del af parkeringskælderen under Thomas B. Thriges Gade er blevet forsinket.

Letbanen ventes derfor nu at kunne komme i drift i efteråret 2021.

Kilde: Odense Letbane

Annonce

Biler må vente bag bussen

Fynbus forventer, at busserne vil køre ad de alternative ruter "hen over over sommeren", og ensretningen vil påvirke de nævnte busruter "de næste måneder". Når ensretningen ophæves, vender busserne tilbage til Nyborgvej.

Det kan imidlertid give visse udfordringer for den øvrige biltrafik på Nyborgvej, eftersom der, med letbanens indtog, kun bliver plads til en vognbane i hver retning. Derfor kan bilister komme til at opleve, at de må vente bag en bus ved et stoppested, oplyser Fynbus.

- Det bliver kun, hvad det tager at sætte passagerer af og tage passagerer på, siger Mikkel Maier Henriksen, kommunikationskonsulent ved Fynbus.

- Der er mange steder, hvor man bruger busserne som rullende bump. Det gør også, at bussernes fremkommelighed er lidt bedre, i og med at de ikke bliver forsinket af trafik foran dem, forklarer han.

Når letbanen er klar til at køre - forventeligt i efteråret 2021 - vil den erstatte busruten, som i dag kører til Syddansk Universitet.

Annonce

Tilladelse til fem måneders ensretning

Benthe Vestergård Jørgensen, kommunikationschef i Odense Letbane, kan ikke sige, præcis hvornår arbejdet på Nyborgvej er færdigt.

- Så vidt muligt undgår vi at melde præcise datoer ud, fordi vi ved, hvor uforudsigeligt arbejdet er. Og når vi gør det, er det med meget store forbehold, siger hun.

Odense Letbane har fået tilladelse til at ensrette Nyborgvej i op til fem måneder - men det vil stadig være nødvendigt at arbejde på vejen, når ensretningen er ophævet.

- Det er sporarbejde, vi laver nu, og det er ikke noget, der bliver klaret på kort tid, desværre, siger Benthe Vestergård Jørgensen.

Trods ensretningen vil det stadig være muligt for cyklister og fodgængere at køre i begge retninger på Nyborgvej.

Du kan få overblik over de aktuelle vejarbejder i Odense på Odenserundt.dk - her findes også en ruteplanlægger, der kan hjælpe dig vej gennem byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce