Annonce
Nyborg

Nyborgs nye slot yderligere to år forsinket

Sådan så en af de tidligere udgaver af det nye Nyborg Slot ud. Direktør Erland Porsmose håber at kunne præsentere den endelige udgave inden sommerferien. Illustration: Cubo Arkitekter.
Oprindelig var planen at indvie det "nye" Nyborg Slot i 2020. Nu kan dronningen vente med den gyldne saks til 2023 - for sagsbehandlingen af den kontroversielle ombygning og tilbygning trækker stadig ud.

Nyborg: Nyborg var fredag aften klædt i flag og balloner i anledning af den årlige kulturnat. Men på et møde på rådhuset kom museumsdirektør Erland Porsmose med en trist nyhed for byens kulturliv.

Projektet med at bygge ny formidlingsfløj, et højere vagttårn og ringmur ved Nyborgs gamle kongeslot bliver yderligere forsinket, og denne gang bliver der lagt to år til, så man nu venter indvielse af kæmpeprojektet til 350 millioner kroner i 2023.

Da projektet blev præsenteret for flere år siden af Nyborg Kommune, Kulturministeriet og de to hovedsponsorer AP Møllerfonden og Realdania, regnede man med at tage det nyfortolkede slot i brug i 2020.

Sidste efterår måtte projektleder Mads Falbe Hansen bekræfte, at slottet ikke blev færdigt før 2021, men nu er der der altså lagt yderligere to år til.

- Projektet har jo været udsat for en kolossal omhyggelig sagsbehandling i Slots- og Kulturstyrelsen. Ingen havde jo set det komme, at det skulle tage halvandet år at give byggeriet den endelige godkendelse, siger Erland Porsmose, direktør for Østfyns Museer.

Faktisk er den endelige tilladelse til byggeriet endnu ikke kommet, men museumsdirektøren regner med, at have tilladelsen i hånden inden sommerferien.

- Men undervejs er byggeriet ændret på flere punkter, og derfor bliver teknikerne nødt til at se på det hele igen, og der venter en del omprojektering, inden byggerierne han udbydes. Derfor siger vi nu 2023 som et realistisk mål, siger Erland Porsmose.

De første visioner om et revitaliseret slot i Nyborg kom frem i 2011, så der kommer altså til at gå 12 år med planlægning og byggeri, men Erland Porsmose, der er en af idemændene til projektet, håber han kan fortsætte som kontinuiteten i projektet frem til indvielsen. Han fylder 70 år i 2023.

- Det er en fantastisk opgave at være med til, og den er altså blevet lige så kompliceret, som mange havde forudsagt. Men jeg kan ikke blive træt af at fremhæve den entusiasme, der satdig er omkring det her projekt, siger han.

- Og som folk siger til mig: Slottet har ligget der i 800 år, og med den store renovering og udbygning skulle det gerne stå i 500 år mere. Så hvad betyder et par års forsinkelse ekstra, siger Erland Porsmose.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce