Annonce
Erhverv

Nyborgs kinesiske investor: Havde fattig barndom uden drømme

Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.

Mr. Wang Yongming, der i øjeblikket investerer massivt i Nyborg, havde en fattig barndom. Det havde alle i Kina dengang, siger han.

Barndommens drømme kan sige meget om kernen i et menneske. Men jeg kan ikke finde ud af, om der er genert varme eller forlegenhed i smilet, Mr. Wang Yongming sender ned i bordet, inden han svarer på mit - er jeg bange for - lidt nærgående spørgsmål.

Jeg er allerede blevet advaret.

Af den unge kinesiske kvinde Ruoyi Zhou, som er Mr. Wang Yongmings faste medarbejder i Nyborg og i dag tolk for os.

Et personligt interview med en vildfremmed journalist er i direkte konflikt med kinesisk kultur. Man deler ikke bare ud til folk, man ikke kender, advarede Ruoyi Zhou, mens vi ventede på hovedpersonen.

Alligevel lægger jeg hårdt ud, da Mr. Wang Yongming indfinder sig. Jeg er blevet tildelt et kvarter til at lære den kinesiske forretningsmand, som i øjeblikket investerer massivt i Nyborg, lidt bedre at kende.

Dyrebare minutter, som skal udnyttes til fulde.

- Jeg havde ikke nogen drømme som barn. Kina var meget fattigt dengang, så livet handlede overvejende om at klare sig igennem, siger Mr. Wang Yongming så.

Kommer han da fra en fattig familie? kommer jeg uvilkårligt til at spørge den unge tolk.

- Alle var fattige dengang, svarer hun efter en kort ordveksling med sin chef.

Mr. Wang Yongming fylder 50 om en lille måned og er således født få år efter formand Maos "Store spring fremad," som førte til en katastrofal hungersnød, der ifølge forskere kostede mellem 17 og 26 millioner kinesere livet.

Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.

Uddannet kemiingeniør

Vi befinder os i receptionens café på Sinatur Hotel Storebælt i Nyborg, hvor Mr. Wang Yongming bor, mens han er i landet. Han er iført en blå jakke med forstærkninger i groft brunt stof på albuerne. Skjorte i en lidt lysere blå nuance. Mørke bukser i smalriflet fløjl. Rolige bevægelser.

Det ene øjeblik smiler han varmt. Det næste er øjnene alvorlige og munden afmålt.

Rygtet vil vide, at Mr. Wang Yongming er en tilbagetrukket type, som helst undgår mediernes søgelys.

Han giver interviews, fordi han skal. Sådan er spillereglerne i Danmark.

Pressen skal mættes. Det ved han, men bryder sig ikke om opmærksomheden.

Siger rygtet.

Mr. Wang Yongming kommer fra byen Changzhou, som ligger mellem Shanghai og Nanjin og tæller fire en halv million indbyggere.

Som ung uddannede han sig kemiingeniør.

- Jeg har aldrig læst i udlandet. Det kunne man ikke dengang. Kina var et meget lukket land. Bare at blive optaget på et universitet i Kina var meget svært dengang, fortæller Mr. Wang Yongming.

Så ser fremtiden til gengæld helt anderledes ud for hans 20-årige søn, som læser business administration på universitetet, som Mr. Wang Yongmings tolk, den unge kvinde Ruoyi Zhou, kalder det.

Når samtalen falder på sønnen, står den udvikling, Kina har gennemgået de senere år, pludselig skærende klar.

- Min søn har helt andre muligheder end mig. Men i takt med Kinas vækst og de muligheder, der følger med, tror jeg også, det er blevet sværere at gribe dem, mulighederne. Jeg skulle kun konkurrere mod kinesere, da jeg var ung. Min søn er i konkurrence med hele verden, siger Mr. Wang Yongming.

Selv afsluttede han sine studier i 1983, hvorefter han fik arbejde i en af de virksomheder, som senere - sammen med mange andre virksomheder - blev indlemmet i det statsejede og i dag 20.000 mand store CECEP Group.

Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Annonce

Kæmpe koncern bag

CECEP står for "China Energy Conservation and Environmental Protection." Firmaet er Kinas største spiller inden for klimabeskyttelse og nåede ifølge den amerikanske klima-NGO The Climate Group en omsætning på cirka 50 milliarder kroner i 2012.

Gruppen består ifølge Wang Yongming af 400 datterselskaber, og det er et af de selskaber, han i dag er direktør i. CECEP City Lighting Management, hedder det.

Det tæller 30 faste medarbejdere og i perioder helt op til 200 projektansatte.

Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Annonce

I kamp mod forurening

Mens Wang Yongming glæder sig over Kinas økonomiske udvikling, har de seneste års vækst også skabt problemer for landet. De er årsagen til, at han overhovedet befinder sig her i Danmark.

For mens velstanden vokser i Kina, stiger også behovet for nye grønne teknologier, så landet kan knække sin stadigt stigende forureningskurve.

- Min vision er at opbygge en markedsledende platform for udvikling og implementering af grønne teknologier i Kina. Og på det område er Danmark blandt verdens ledende, siger Mr. Wang Yongming, som netop - sammen med bl.a. Nyborg Kommune, SDU og flere fynske virksomheder - har engageret sig i et projekt, der går ud på at udvikle nye teknologier til håndtering af madaffald.

- Der er et kæmpe potentiale for at genanvende madaffald i Kina, og jeg vil gerne have del i den viden, det giver at være med i udviklingsprojektet, siger Mr. Wang Yongming.

Samtidig samarbejder han i øjeblikket med den jyske virksomhed Bigadan om levering af flere nøglefærdige anlæg, som skal behandle madaffald fra storkøkkener i Kina.

Men forretningsmanden valgte at etablere hovedsæde i Nyborg, og det er der tre gode grunde til.

- De lokale politikere og administrationen her i Nyborg har været meget hjælpsomme og venlige. Det har haft stor betydning for os. Samtidig ønskede vi hverken at komme for langt væk fra vores samarbejdspartnere i Jylland eller fra København, siger Mr. Wang Yongming.

Vores tid sammen er ved at løbe ud, og Mr. Wang Yongmings næste aftale nærmer sig hastigt. Han skal til møde om renoveringen af sit nye hovedkvarter i Danmark - den nedlagte børnehave på Østerøvej i Nyborg, han købte af kommunen for 4,1 millioner kroner sidste år. Renoveringen skydes efter planen i gang i løbet af februar.

Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Wang Yongming investerer kraftigt i Nyborg.
Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Årets bedste - Odense-restaurant vinder igen: Ingen gør det bedre end Michelle og Jakob

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Annonce