Annonce
Nyborg

Nyborgs budget: Effektivisering eller rundbarbering?

Byrådet tog en halv times debat om budgettet tirsdag aften, og meningerne var delte. Alligevel håber borgmester Kenneth Muhs (i midten) at samle hele byrådet om en aftale, når budgettet skal vedtages endeligt i oktober. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Nogle politikere kaldte det effektiviseringer. Andre sagde besparelser og en enkelt mente, at udspillet til Nyborgs budget for 2019 lægger op til en rundbarbering. Alligevel fik budgettet en forholdvis fredelig første runde i byrådet tirsdag aften.

Nyborg: Hvad skal man kalde det, når der spilles ud med et forslag, der vil fjerne 51 millioner - eller 2,5 procent - fra Nyborgs budget næste år. Tilretning, effektivisering, nedskæring. Eller det, der er endnu værre.

Det diskuterede politikerne i Nyborg Byråd tirsdag aften i en forholdsvis fredelig første runde om budget 2019. Politikerne diskuterede frem og tilbage i en halv times tid, og så blev forslaget ellers sendt ud til høring blandt borgere, medarbejdere, institutioner og så videre.

- Byrådet har nok skubbet besparelserne foran sig i et par år, og det er ærgerligt, at der nu bliver lagt op til at tage det i et hug, for der ligger grumme besparelser overfor børn og arbejdsløse i det her udspil. Men vi skal nok sidde med ved bordet og tage ansvar, sagde Socialdemokraternes nye politiske leder Sonja Marie Jensen.

Fra samme side af byrådssalen slog Martin Stenmann (S) fast, at det er lidt flot at kalde budgetudspillet for en effektivisering:

- Det er ikke sjovt at finde 50 millioner kroner i et budget. Når man kalder det effektivisering, lyder det som om, vi bare gør nogle ting smartere. Det skulle nok hedde effektiviseringer og besparelser, sagde han.

Budgetforslaget

Der er stillet forslag til effektiviseringer i budgettet for Nyborg Kommune for 51,8 millioner kroner i år 2019. En del effektiviseringerne er reguleringer i forhold til det faldende børnetal og tekniske tilretninger på baggrund af faktiske regnskaber. De to ting tilsammen tegner sig for cirka 11,5 millioner kroner, mens der er lagt op til at spare cirka 2,5 millioner kroner på ledelse i skoler og daginstitutioner.

Den næststørste enkeltbesparelse tegner jobcentret sig for med fem millioner kroner, mens en såkaldt chefpulje foreslås reduceret med tre millioner kroner. I alt forventer man at kunne hente 10 millioner kroner på mindre skrivebordsarbejde, mens øget digitalisering og bedre udnyttelse af fælles indkøbsaftaler skal bidrage med 3,85 millioner kroner.

Derudover er der lagt op til at skære i en lang række puljer. For eksempel puljen til byfornyelse, der helt forsvinder, mens puljen til grøn omstilling barberes ned fra cirka 550.000 kroner til blot 100.000 kroner. Frem for alt er der en forventning om, at man kan spare ved at gøre tingene på en ny og mere effektiv måde. Det skal blandt andet bidrage til at reducere vikarforbruget på ældreområdet. Sammenlagt skal der hentes knap 15 millioner kroner på den konto.

Værste besparelser i mange år

SF-eren Suzette Frovin sagde, at budget-udspillet lægger op til de største forringelser på børne- og skoleområdet i Nyborg siden 2009.

- Siden 2009 har vi været enige om at løfte børneområdet i Nyborg Kommune. For vi ved jo, at det kan betale sig at investere i børnene, sagde hun og kaldte blandt andet de foreslåede besparelser på 12 millioner kroner på området for en "rundbarbering".

Indlæggene fra den røde side af salen fik blandt andre Venstres Peter Wagner Mollerup på talerlisten:

- Jeg sidder og bliver i tvivl om, hvorvidt vi ser på de samme tal. Administrationen har med dette forslag forsøgt at ramme så få borgere som muligt og i stedet fundet for eksempel konti, der ikke har været brugt i flere år. Vi er nødt til at justere budgettet for at kunne sikre fortsat god service for borgerne, sagde han og løftede pegefingeren:

- Og Suzette. Lad nu være at bruge alle de der store ord.

Annonce

Optimistisk Kudsk

Carsten Kudsk (DF) havde de meget optimistiske briller på og glædede sig først og fremmest over at bo i en kommune, der er gældfri og har en grundlæggende god økonomi.

- Vi har en god ældrepleje i kommunen, og vi i Dansk Folkeparti vil kæmpe mod forringelser for de ældre, sagde han.

Allerede i spørgerunden tog tidligere byrådsmedlem for enhedslisten, Benny Pieszak fra tilskuerrækkerne et enkelt punkt op til debat:

- I budgetforslaget lægges der op til at opsige gældende lokalaftaler med kommunens personale. Det kan man vist ikke kalde effektivisering, sagde han, og temaet blev taget op af flere byrådsmedlemmer.

Borgmester Kenneth Muhs (V) rundede førstebehandlingen af med håbet om, at byrådets partier kan nå frem til en fælles aftale om budgettet, ligesom det har været tilfældet de fleste af de år, han har siddet i borgmesterstolen.

Budgettet vedtages ved 2. behandlingen i byrådet den 9. oktober.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce