Annonce
Kultur

Nyborg 'snød' kongen: Byjubilæum var bluf

Fyens Stiftstidende rapporterede i sommeren 1971 fra Nyborg Voldspils festforestilling i anledning af det, man dengang mente var byens 700 års jubilæum.
Det var under falske forudsætninger, regentparret i 1971 tog til Nyborg for at kaste royal glans over byens 700 års jubilæum.
Annonce

Nyborg: Den 18. juli 1971 var en stor dag for Nyborg.

Byen var på den anden ende og klar til at lade flere dages festligheder med fejring af byens 700 års jubilæum kulminere med regentparret kong Frederik IX og dronning Ingrids besøg. Og en kongelig festforestilling under åben himmel ved Nyborg Slot.

Og sådan er en af Nyborgs store dage gået over i historien - lige indtil det nu, hvor står klart, at Nyborgs store byjubilæum i 1971 var bluf. Omend en utvivlsomt sikkert velment og hændelig form for bluf.

For selv om ingen i dag kender byens alder, er det sikkert, at den første gang bliver nævnt som "Nyburg" allerede i 1193.

Og det var dengang i 1971 altså 778 år siden.

Annonce

Drama på slottet

Kongebesøget i anledning af byjubilæet på den nu famøse sommerdag i 1971 blev, som Fyens Stiftstidende skrev, "ifølge en erfaren politibetjents skøn overværet af over 1000 mennesker, som havde taget opstilling på havnen og i byens gader".

Senere på dagen var der middag "for en lille indbudt kreds" på kongeskibet Dannebrog.

Og om aftenen sad regentparret på første række til Nyborg Voldspils "Drama på Slottet" - en forestilling, der var skrevet og iscenesat i anledning af byjubilæet.

For som den mangeårige voldspiller Kaj Bonde siden skrev: "Nyborgs bystyre med borgmester Børge Jensen i spidsen satsede på  noget ekstraordinært".

Annonce

Intet belæg

Det blev både forestillingen og byjubilæet da også, omend det mest ekstraordinære set med nutidens briller nok var, at der slet ikke var noget byjubilæum at fejre.

- Det blev slået noget stort op i 1971, som museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen, Østfyns Museer, konstaterer med henvisning til, at der altså ikke var noget historisk belæg for jubilæet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mette Frederiksen om corona-udbruddet i Vollsmose: - Vi skal ret hurtigt drøfte, om der mangler nogle værktøjer

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce