Annonce
Nyborg

Nyborg Slot-folk ude: Nye navne i bygningssyn

Arkitekt Lars Juel Thiis (i midten) er ikke længere formand for Det Særlige Bygningssyn. Lige som mange andre medlemmer blev han skiftet ud, da kulturministeren udpegede et nyt råd for nylig. Billedet er taget i sommer, da man præsenterede den endelige udgave af tilbygningerne til Nyborg Slot. Arkivfoto: Carsten Olsen.
Kulturministeren har udpeget nye medlemmer til det rådgivende udvalg. Og medlemmerne med tilknytning til Nyborg Slot er alle ude.

Nyborg: Det Særlige Bygningssyn har spillet en aktiv rolle i sagen om tilbygningerne til Nyborg Slot, og det har flere gange været kritiseret, at flere af bygningssynets medlemmer er dybt involveret i det store projekt i Nyborg.

Men hvis Nyborg Slot igen havner på dagsordenen i Det Særlige Bygninssyn, er der ikke længere fare for inhabilitet. Kulturministeren har nemlig udpeget nye medlemmer til rådet, og alle de medlemmer, der havde med Nyborg Slot at gøre, er ude.

Det gælder den tidligere formand, professor, arkitekt MAA Lars Juel Thiis, der er indehaver af arkitektfirmaet Cubo, som står i spidsen for konsortiet, der vandt arkitektkonkurrencen om Nyborg Slot. Også professor og arkitekt Mogens Morgen, der ligeledes var med i vinderprojektet, er ude af rådet. Det samme gælder byrådsmedlem Anja Kongsdal, Nyborg.

Reglen i Det Særlige Bygningssyn er, at medlemmerne sidder i fire år ad gangen og normalt kun kan sidde i to perioder i træk. Og på den baggrund har kulturministeren sat et nyt hold.

Ny formand er kulturarvchef på Odense Bys Museer, Jens Toftgaard.

Det Særlige Bygningssyn er kulturministerens og Kulturarvsstyrelsens rådgivende udvalg i spørgsmål om bygningsfredning og bygningsbevaring.

Rådet har flere gange haft sagen om Nyborg Slot på dagsordenen, men Lars Juel Thiis og Mogens Morgen har været inhabile og uden for døren, når sagen fra Nyborg var oppe. Også Anja Kongsdal gik ud af mødelokalet, når slottet var på dagsordenen.

Slots og Kulturstyrelsen har givet tilladelse til ombygningerne ved Nyborg Slot, men flere organisationer har klaget, og derfor kan der tidligst trykkes på startknappen til det store byggeri i februar 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce