Annonce
Nyborg

Nyborg sagde nej: Slagelse redder færge

Den sidste bevarede Storebæltsfærge, "Broen", synes nu at være på vej til Halsskov. Slagelse Kommune har en redningsplan, der skal gøre "Broen" til kulturfærge. Foto: Kasper Riggelsen
Færgen, der indtil for et par år siden var i spil som turistattraktion i Nyborg, er nu på vej til en fast plads i den gamle bilfærgehavn i Halsskov.

Nyborg: Det er i sidste time.

Men den sidste bevarede Storebæltsfærge ser nu alligevel ud til at undgå en skæbne som sønderrevet skrot på en strand i Indien eller Thailand.

Motorfærgen "Broen" var ellers så godt som på vej til at møde sit endeligt, efter at Nyborg Kommune for to år siden skrinlagde planer om at redde den.

Men nu Slagelse Kommune godt på vej til at gøre det, Nyborg sagde nej til: At bevare "Broen" som en kulturfærge, der både skal fortælle den stolte historie om færgesejladsen på Storebælt og danne rammen om kulturarrangementer og foreningsliv.

Byrådet i Slagelse er langt fremme med planer om at købe "Broen".

Og ifølge Slagelse Kommunes borgmester, John Dyrby Paulsen (S), kan det kun gå for langsomt med at få færgen slæbt fra dens nuværende plads i Grenå Havn til et gammelt, velbevaret færgeleje i Halsskov.

Annonce

M/F Broen

Storebæltsfærgen "Broen" blev bygget i Frederikshavn i 1951 og indsat som bilfærge mellem Nyborg og Korsør året efter.

I 1957 flyttede bilfærgerne til den nye færgehavn på Knudshoved, og "Broen" fortsatte på Knudshoved-Halsskov-overfarten.

Fra 1966 og frem til 1992 sejlede færgen på Aarhus-Samsø-Kalundborg-overfarten under navnet "Kalundborg". Siden har den levet en omtumlet tilværelse som diskoteksskib og museumsfærge i Århus og samt flydende natklub under navnet "Spektrum".

I 2015 blev færgen bugseret til Nyborg, og i sommeren 2016 præsenterede Nyborg Kommune og Østfyns Museer projektet "Kulturfærgen Broen" i tørdok ved Kongens Skibsbro. Planerne blev opgivet i sensommeren 2017.

I dag ligger "Broen" i Grenaa Havn.

Slagelse Kommune har planer om at købe "Broen" og gøre den til kulturfærge i havnen i Halsskov.

- En skøn tanke

Nyborg Kommunes planer om at gøre "Broen" til en højt profileret, national turistattraktion led skibbrud i sommeren 2017.

Efter et højrøstet og dramatisk borgermøde med udbredt modstand mod at give kulturfærgen en markant placering i den gamle trafikhavn tæt på bymidten, opgav politikerne at gå videre med planerne.

Den slags betænkeligheder er der ifølge Sjællandske Mediers nyhedsside sn.dk imidlertid ikke i Slagelse og omegn.

- En skøn tanke og en yderst fantastisk idé, som formanden for Korsør By- og Overfartsmuseum, Søren Lillie, siger til sn.dk.

Og der er ingen, som siger ham imod.

Tværtimod mener formanden for Slagelse Kommunes ervhervs- og teknikudvalg, Villum Christensen (LA), at "færgen vil være et ekstremt godt vartegn med mange udnyttelsesmuligheder".

Og selv om borgmester John Dyrby Paulsen er afskåret fra at gå i detaljer med en sag, der indtil videre skal behandles bag lukkede døre i Slagelse Kommunes økonomiudvalg, tøver han overfor sn.dk ikke med at karakterisere færgeplanerne som "spændende".

Fortryder ikke

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), fortryder ikke beslutningen om at opgive færgeprojektet.

Heller ikke i dag, hvor "Broen" ser ud til at kunne blive en attraktion på den anden side af Storebælt.

- Det hilser jeg velkommen. Og jeg håber, de kan lykkes med projektet og få drift i det, tilføjer han.

Formanden for Nyborg Kommunes erhvervs- og udviklingsudvalg, Peter Wagner Mollerup (V), er også glad for udsigten til, at "Broen" ikke ender som skrot på en strand i Indien eller Thailand.

- Men jeg er også dybt misundelig på Slagelse Kommune. Jeg mener, det var en fejl, at vi ikke gik videre med projektet i Nyborg. Det gør stadigvæk ondt, siger Peter Wagner Mollerup.

Hvis det lykkes for Slagelse Kommune at bevare "Broen", mener Peter Wagner Mollerup i øvrigt, at Nyborg Kommune bør tage initiativ til et samarbejde om busture og lignende til Halsskov.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce