Annonce
Nyborg

Nyborg sagde nej: Slagelse redder færge

Den sidste bevarede Storebæltsfærge, "Broen", synes nu at være på vej til Halsskov. Slagelse Kommune har en redningsplan, der skal gøre "Broen" til kulturfærge. Foto: Kasper Riggelsen
Færgen, der indtil for et par år siden var i spil som turistattraktion i Nyborg, er nu på vej til en fast plads i den gamle bilfærgehavn i Halsskov.
Annonce

Nyborg: Det er i sidste time.

Men den sidste bevarede Storebæltsfærge ser nu alligevel ud til at undgå en skæbne som sønderrevet skrot på en strand i Indien eller Thailand.

Motorfærgen "Broen" var ellers så godt som på vej til at møde sit endeligt, efter at Nyborg Kommune for to år siden skrinlagde planer om at redde den.

Men nu Slagelse Kommune godt på vej til at gøre det, Nyborg sagde nej til: At bevare "Broen" som en kulturfærge, der både skal fortælle den stolte historie om færgesejladsen på Storebælt og danne rammen om kulturarrangementer og foreningsliv.

Byrådet i Slagelse er langt fremme med planer om at købe "Broen".

Og ifølge Slagelse Kommunes borgmester, John Dyrby Paulsen (S), kan det kun gå for langsomt med at få færgen slæbt fra dens nuværende plads i Grenå Havn til et gammelt, velbevaret færgeleje i Halsskov.

M/F Broen

Storebæltsfærgen "Broen" blev bygget i Frederikshavn i 1951 og indsat som bilfærge mellem Nyborg og Korsør året efter.

I 1957 flyttede bilfærgerne til den nye færgehavn på Knudshoved, og "Broen" fortsatte på Knudshoved-Halsskov-overfarten.

Fra 1966 og frem til 1992 sejlede færgen på Aarhus-Samsø-Kalundborg-overfarten under navnet "Kalundborg". Siden har den levet en omtumlet tilværelse som diskoteksskib og museumsfærge i Århus og samt flydende natklub under navnet "Spektrum".

I 2015 blev færgen bugseret til Nyborg, og i sommeren 2016 præsenterede Nyborg Kommune og Østfyns Museer projektet "Kulturfærgen Broen" i tørdok ved Kongens Skibsbro. Planerne blev opgivet i sensommeren 2017.

I dag ligger "Broen" i Grenaa Havn.

Slagelse Kommune har planer om at købe "Broen" og gøre den til kulturfærge i havnen i Halsskov.

Annonce

- En skøn tanke

Nyborg Kommunes planer om at gøre "Broen" til en højt profileret, national turistattraktion led skibbrud i sommeren 2017.

Efter et højrøstet og dramatisk borgermøde med udbredt modstand mod at give kulturfærgen en markant placering i den gamle trafikhavn tæt på bymidten, opgav politikerne at gå videre med planerne.

Den slags betænkeligheder er der ifølge Sjællandske Mediers nyhedsside sn.dk imidlertid ikke i Slagelse og omegn.

- En skøn tanke og en yderst fantastisk idé, som formanden for Korsør By- og Overfartsmuseum, Søren Lillie, siger til sn.dk.

Og der er ingen, som siger ham imod.

Tværtimod mener formanden for Slagelse Kommunes ervhervs- og teknikudvalg, Villum Christensen (LA), at "færgen vil være et ekstremt godt vartegn med mange udnyttelsesmuligheder".

Og selv om borgmester John Dyrby Paulsen er afskåret fra at gå i detaljer med en sag, der indtil videre skal behandles bag lukkede døre i Slagelse Kommunes økonomiudvalg, tøver han overfor sn.dk ikke med at karakterisere færgeplanerne som "spændende".

Annonce

Fortryder ikke

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), fortryder ikke beslutningen om at opgive færgeprojektet.

Heller ikke i dag, hvor "Broen" ser ud til at kunne blive en attraktion på den anden side af Storebælt.

- Det hilser jeg velkommen. Og jeg håber, de kan lykkes med projektet og få drift i det, tilføjer han.

Formanden for Nyborg Kommunes erhvervs- og udviklingsudvalg, Peter Wagner Mollerup (V), er også glad for udsigten til, at "Broen" ikke ender som skrot på en strand i Indien eller Thailand.

- Men jeg er også dybt misundelig på Slagelse Kommune. Jeg mener, det var en fejl, at vi ikke gik videre med projektet i Nyborg. Det gør stadigvæk ondt, siger Peter Wagner Mollerup.

Hvis det lykkes for Slagelse Kommune at bevare "Broen", mener Peter Wagner Mollerup i øvrigt, at Nyborg Kommune bør tage initiativ til et samarbejde om busture og lignende til Halsskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce