Annonce
Nyborg

Nyborg-politikere på banen i udvisnings-sag: - Det havde klædt os at holde vejret

Suzette Frovin (SF) mener, at kommunen var for hård, da man lukkede for skole og børnehave til familien Abdisalan Hussein fra Nyborg. Arkivfoto: Michael Bager

Udlændingeloven er strammet for meget, og det går udover børnene. Sådan lyder det fra to politikere i Nyborg. Der har ellers været stille fra de lokale byrådsmedlemmer, men nu er enkelte kommet på banen i sagen om den somaliske familie Abdisalan Hussein. SF kalder på politisk mod, mens et tidligere DF-byrådsmedlem opfordrer til at se på realiteterne.

Nyborg: Historien om den somaliske familie Abdisalan Hussein fra Nyborg, der har fået sin opholdstilladelse inddraget, er gået hele landet rundt. Oven på en uge, hvor flere folketingspolitikere har meldt sig på banen, giver en række lokale politikere nu også lyd fra sig.

Blandt andet kaster SF's Suzette Frovin sig nu ud i debatten. For der er ikke blevet taget ordentlig vare på børnene, mener hun.

- Det er vores opgave som kommune at vise omsorg til børnene og beskytte dem. Der ville det have klædt os at holde vejret et øjeblik, tilføjer Suzette Frovin med henblik på, at familien Abdisalan Hussein nu er udelukket alle kommunale midler.

- Hvorfor har du ikke forholdt dig til sagen før nu?

- Jeg henvendte mig i sidste uge til forvaltningen for at spørge ind til, hvordan loven ser ud i forhold til, at børnene i familien har søgt asyl. Der var ikke afgørende nyt i de svar, men jeg noterer mig, at ligesom udlændingeadvokat Niels-Erik Hansen har været ude at sige, så falder familien ned mellem to stole, svarer Suzette Frovin.

Suzette Frovin vil ikke miskreditere forvaltningen, da den her situation er ny for alle. Men hun kalder på politisk mod.

- Det handler i langt højere grad om politisk mod. At vi som politikere tør sige: Det kan godt være, vi kigger ned i loven på den her måde, men politisk synes vi, at vi har et ansvar overfor de her børn. Og vi skal være villige til at stå på mål for det, opfordrer Suzette Frovin.

Annonce

Sagen kort

Den 5. december kunne fyens.dk som de første fortælle historien om familien Abdisalan Hussein fra Nyborg, som har fået inddraget deres opholdstilladelse og dermed er udvist af landet. Børnene har søgt asyl, så familien mangler svar fra Udlændingestyrelsen, om de skal flytte på asylcenter eller udrejsecenter. Kommunen har lukket kassen og familien er udelukket arbejde, skole og børnehave. Rektor på Nyborg Gymnasium har ladt pigerne fortsætte i 10. klasse. Hans begrundelse for det er barnets tarv - retten til at gå i skole.

Udlændingeadvokat Niels-Erik Hansen har været ude at sige, at Nyborg Kommune har handlet for hurtigt ved at lukke kassen. Den 12. december slog han det fast med en klage til kommunen.

6. december har det fynske folketingsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) stillet et paragraf tyve spørgsmål til undervisningsministeren. Senere har Radikales Zenia Stampe meldt sig på banen med et modsvar til Ahrendtsen. 13. december kom der svar fra undervisningsminister Merete Riisager. Hovedpointen var, at der ikke var hjemmel til at udelukke pigerne fra 10. klasse.

Elevrådet på Nyborg Gymnasium har startet en indsamling til familien så de kan blive boende i byen, hvor de har deres hverdag. Den skulle godkendes i Indsamlingsnævnet. Ansøgningen blev sendt 7. december og fik grønt lys 12. december.

Familien Abdisalan Hussein fra Nyborg har de sidste ti dage været igennem det store medieræs. Her ses 16-årige Roda og hendes fra Abdisalan Hussein. Deres sag har sågar været vendt blandt folketingspolitikerne, alt imens der har været temmenlig stille blandt de lokale politikere. Indtil nu. Foto: Michael Bager

Svært at være socialdemokrat

Sagen har også gjort stort indtryk på byrådsmedlen Frits Christensen (S), som mener, at udlændingelovgivningen er gået for vidt. For mange udsatte og børn kommer i klemme i systemet, lyder argumentet.

- Der er sket nogle voldsomme stramninger. Jeg synes snart, stregen skal slås et sted, siger Frits Christensen.

- Men det er jo dit eget parti og dine kolleger i Folketinget, der står bag stramningerne i forhold til opholdstilladelser og genvurderingen af blandt andet de somaliske borgere.

- Ja, og det er også rigtig svært at være socialdemokrat i tiden. Jeg ligger ikke skjul på, at jeg lige nu holder meget øje med, hvad der foregår i partiet.

Socialdemokraten giver derfor også rektoren på Nyborg Gymnasium stor ros for hans måde at tackle sagen på. Henrik Vestergaard har ladet de to somaliske piger Roda og Ruweyda Abdisalan Hussein fortsætte i 10. klasse.

- Jeg synes, at rektoren moralsk og menneskeligt har handlet rigtigt. Jeg er ikke i stand til at afgøre, om han har overtrådt nogen lovgivning, men jeg har respekt for, at han har truffet det valg, som han har, fortæller Frits Christensen.

Frits Christensen (S) fra Nyborg støtter rektor på Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm op i sit valg om at lade pigerne Roda og Ruweyda Abdisalan Hussein fortsætte i skolen. Moralsk og menneskeligt har han handlet rigtigt, lyder det fra socialdemokraten. Arkivfoto: Stine Jensen.

DF'er: Hvad er alternativet?

Jørn Gustavsen, politiassistent ved Fyns Politi og tidligere byrådsmedlem for DF i Nyborg, ser dog på sagen med andre øjne.

- Jeg synes ikke, at rektor som offentlig ansat kan gå ud og sige: Jamen, det er jeg ligeglad med. Hvad vil han gøre, hvis eleverne på gymnasiet siger: Vi er ligeglade med de rygeregler du har lavet, vi ryger alligevel.

Jørn Gustavsen opfordrer i stedet til at kigge lidt på realiteterne.

- Det bliver nemt en meget følelsesladet debat. Jeg forstår godt, det er en slem situation, familien står i. Men man skal huske, at det er en midlertidig opholdstilladelse, som de her mennesker har fået genvurderet hos Udlændingestyrelsen, siger Jørn Gustavsen og fortsætter.

- Der er nogle kriterier for, hvornår de skal sendes hjem, og så kan man være uenig eller enig i det. Men der er ingen, der har sagt til dem, at de kan blive her for evigt. Det er ikke dét, der ligger i det.

Han opfordrer til at tænke tanken til ende.

- Jeg synes, man bør spørge sig selv: Hvad er alternativet? Det er jo, at vi ikke får sendt nogle hjem. Jeg går ikke ud fra, at nogen synes, vi skal blive det nye Syrien eller Somalia.

Jørn Gustavsen er tidligere byrådsmedlem i Nyborg for DF. Til daglig er han politiassistent ved Fyns Politi, og han melder sig også på banen i debatten om den somaliske familie fra Nyborg, der står til udvisning. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

5 små valgsteder sparet væk

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce