Annonce
Nyborg

Nyborg og Sønderborg: Tæt samarbejde om touren

Et tæt kommunalt samarbejde bliver nødvendigt, mener Nyborgs tour-chef Tue Kempf og Sønderborgs Inge Olsen - her fotograferet i de tidlige morgentimer tirsdag i pressecenteret i Nancy. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Besøget i Nancy gav megen afklaring, men rejste også mange spørgsmål. For Nyborg og Sønderborg stod én ting klart ved afrejsen: Vi må hellere arbejde tæt sammen om Tour De France om to år.

Som målbyer for Tour de France's 2. og 3. etaper 2021 slog repræsentanter for Nyborg og Sønderborg kommuner mandag og tirsdag følgeskab under besøget i Nancy, som tirsdag dannede rammen om 4. etapes afslutning i dette års løb. Men dermed stopper samarbejdet ikke. Tværtimod.

- Vi har en fælles opgave og dermed også fælles spørgsmål til de franske arrangører. De spørgsmål var ikke alle ens, men udtænkt i hovederne på hver af os undervejs. Men svarene, dem kunne vi alle bruge, siger Nyborgs tour-chef, Tue Kempf, mens han tager den til lejligheden særlige indretning af Nancy nærmere i øjesyn.

Inge Olsen så det på samme måde. Hun er direktør for kultur og turisme i Sønderborg. Hun og Tue Kempf fulgtes ad under store dele af besøget i Frankrig og udvekslede registreringer undervejs.

- Alt er nyt endnu, og vi kan ikke have rede på det hele. Vi har ikke engang rede på, hvad vi mangler af oplysninger. Derfor er det godt, at vi er sammen hernede og hører hinandens spørgsmål og hører svarene. Det er relevant for alle parter, siger hun.

Om ikke andet har besøget lært dem ét: De kommer til at stikke hovederne sammen temmelig ofte gennem de næste to år.

- Vi har fået lagt grundstene til et bysamarbejde. Det er helt indlysende, at vi de næste to år kommer til at arbejde meget sammen, Nyborg og Sønderborg, så vi kan dele oplysninger og erfaringer, siger Tue Kempf.

Annonce

Direktøren: Meget at tale om

- Det hele kan bruges. Det, Nyborg lærer og erfarer, kan vi bruge, og omvendt, siger Inge Olsen.

Dermed var de i tråd med en opfordring tirsdag fra Alex Pedersen. Han er direktør for det selskab, der har fået det overordnede ansvar for tourens etaper i Danmark om to år.

- Der er megen god ide i at få alle de danske værtsbyer herned og se forholdene. Dels ved de, hvad de går ind til, dels lærer de fra begyndelsen hinanden at kende. Det er der god fornuft i, for jeg vil opfordre dem til at arbejde sammen. Det gælder generelt alle fem danske værtsbyer, men de byer, der har samme specifikke opgave, enten starten eller afslutningen på løbet, har særlig meget at tale om, siger Alex Pedersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce