Annonce
Nyborg

Nyborg mindste kørte Touren før Touren

Startskuddet på dagens løb gik af klokken 10. Den godt en kilometer rute blev klaret ganske på omkring de fem minutter. Foto: Frederik Nordhagen
Lørdag var der Gang i Gaden-arrangement i Nyborg, og dagen blev sat i gang på sundeste - og sjoveste - vis med et cykelløb for nogle af byens mindste.

NYBORG: Om under to år er Nyborg vært for målstregen til verdens største cykelløb. Men hvis Bernal, Alaphilippe ikke passer på, så er der måske nogle nye konkurrenter klar.

Gang i Gaden-arrangementet i Nyborg lørdag skulle ikke bruge lang tid på at komme i gang, da byens mindste borgere tidligt oppe og stod klar på dagen. To af dem var tvillingerne Halfdan og Astrid Skov på seks år, der begge var mødt frem på pladsen før 10 for at være klar til Mini Tour de Nyborg, som var et cykelløb sat op på dagen for børn fra seks til ni år.

- De har glædet sig helt vildt til i dag. De kunne stort set ikke sove i nat, og alt skulle bare være helt klar, og dækkene skulle pumpes. Astrid vågnede klokken seks i morges og glædede sig. De skulle jo være med i et rigtigt cykelløb, siger Natasha Skov, mor til de to cykelryttere.

Den glæde, som skinnede ud af øjnene på de unge ryttere, var også lige præcis, hvad hele dagens cykelløb handlede om, hvis man spørger hos medarrangørerne fra Nyborg Cykle Klub.

- Dagen i dag handler ikke om os eller om, at vi skal have nye medlemmer ind i vores klub. Det handler bare om, at børnene er glade, og at vi får sat gang i Nyborg. Og Nyborg Kommune er jo altid fantastiske til at hjælpe os, når vi arrangerer løb, så selvfølgelig vil vi også gerne hjælpe til på en dag som i dag, sagde Jan Hansen fra Nyborg Cykle Klub, imens to af hans ældre ryttere agerede for- og bagtrop for feltet af unge cykelryttere.

Annonce
Efter løbet var der drikkedunke til alle ryttere fra Nyborg Cykle Klub. Foto: Frederik Nordhagen

Alle forudsætninger velkomne

Alle unge i den rigtige aldersgruppe var velkomne til dagens cykelløb. Der var ingen forudsætninger for, hvad man kunne på et cykel. Det betød også, at det var vidt forskellige evner og forudsætninger, de unge kom til løbet med.

- Hvis der skulle være en fremtidig cykelrytter blandt dem, så skulle det måske være Astrid. Hun elsker at cykle, og hvis hun kunne, så ville hun cykle til alting. Hun snakkede også om at vinde i dag. For Halfdan er det bare fedt at være ude at cykle. Og det er fedt at cykle uden sine forældre med sig, siger Natasha Skov.

Den lille gruppe cykelryttere fik en tur gennem det centrale Nyborg, hvor de kørte en bane formet som et ottetal med start og mål et par meter fra Gl. Torv. Banen var godt 500 meter lang, så de unge sprintere tog turen to gange. Formen på banen betød også, at forældre kunne heppe på børnene fire gange i løbet af de to omgange.

Og der kan sagtens komme flere muligheder for at de helt små kan vise sig frem på to hjul

- Lige nu har vi ingen tilbud i klubben til børn i den alder, som de her. Men det kunne jo godt komme på tale i fremtiden. Når vi skal afholde mountainbikeløb på volden senere, så har vi diskuteret muligheden for at lave en mindre bane, hvor de unge kan køre. De små har tidligere fået lov at køre på den store bane i pauser, så de vil jo gerne, siger Jan Hansen.

Og selvom farten på rytterne måske var et par kilometer under gennemsnitshastigheden, der bliver kørt, når Tour de France-rytterne snart skal jagte en gul trøje i Nyborg, så var der ét punkt, hvor de yngste præsterede noget, som de professionelle sjældent klarer.

Ingen ryttere udgik af lørdagens cykelløb.

I takt med at der blev tilbagelagt meter, begyndte feltet at blive spredt. Foto: Frederik Nordhagen
Der var stor forskel på, hvor længe løbets ryttere havde kørt på cykel. Nogle havde først lært det helt i sommer. Det begrænsede dem dog slet ikke. Foto: Frederik Nordhagen
Der var fint fremmøde af fans til de unge ryttere. Foto: Frederik Nordhagen
Mini Tour de Nyborg til Gang i Gaden. Foto: Frederik Nordhagen
Noget af det sværeste på dagen var at finde ud af, hvor drikkedunken kunne opbevares, mens resten af Gl. Torvs underholdning blev udforsket. Foto: Frederik Nordhagen
Mini Tour de Nyborg til Gang i Gaden. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce